Tysonq 09.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Niby dom dopiero w stanie surowym otwartym, ale już niedługo się to zmieni Rozważam co położyć na podłogę... panele nie, deska barlinecka - mam mieszane uczucia i wybór prawdopodobnie padnie na tradycyjny parkiet, później cyklinowanie, lakierowanie. Chciałbym już teraz podjąć konkretną decyzję, bo muszę wiedzieć co będzie na podłogach przed wylewaniem posadzek. Marzy mi się ciemna podłoga, fot. http://img265.imageshack.us/img265/8738/podloga.jpg Moje pytanie brzmi: jaki parkiet wybrać? Z jakiego drzewa? Co należy po kolei nałożyć na surowy parkiet, aby efekt wyszedł jak na zdjęciu? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 12.02.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 UP!Nikt nic nie doradzi?Co należy zrobić, żeby z surowego parkietu uzyskać taki kolor? są od razu takie lakiery? czy najpierw jakaś bejca czy coś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 12.02.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 UP! Nikt nic nie doradzi? Co należy zrobić, żeby z surowego parkietu uzyskać taki kolor? są od razu takie lakiery? czy najpierw jakaś bejca czy coś innego... Jeśli stać Cię na parkiet, to dołóż trochę i połóż sobie podłogę z merbau lub jatoby, ewentualnie doussie - twarde, stabilne i zbliżone kolorystycznie. Barwienie drewna to moim zdaniem profanacja natury. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 13.02.2011 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 dzięki za odpowiedź - mam już jakiś punkt zaczepienie Czyli taką podłogę, np. z jatoby także trzeba cyklinować i lakierować? a co myślicie o finish parkiecie, warto, czy lepiej tradycyjnie później wszystko pomalować lakierem i wtedy jest jedna całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 dzięki za odpowiedź - mam już jakiś punkt zaczepienie Czyli taką podłogę, np. z jatoby także trzeba cyklinować i lakierować? a co myślicie o finish parkiecie, warto, czy lepiej tradycyjnie później wszystko pomalować lakierem i wtedy jest jedna całość? Podłodze drewnianej , wykonanej w klasyczny sposób nie dorówna jakością i trwałością żadna inna podłoga. Warunek, musi ją wykonać fachowiec profesjonalista, który potrafi zmierzyć parametry techniczne zarówno drewna jak i podłoża, dobierze odpowiedni system klejowy i lakierowy oraz przyjmie odpowiednią technikę montażu w zależności od pory roku. W przeciwnym razie bezpieczniej jest zastosować podłogi gotowe, gdzie wszelkie niedoskonałości z wykonania można skorygować po kilku latach, cyklinując i lakierując podłogę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.02.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 UP! Nikt nic nie doradzi? Co należy zrobić, żeby z surowego parkietu uzyskać taki kolor? są od razu takie lakiery? czy najpierw jakaś bejca czy coś innego... są oczywiście bejce i oleje z pigmentem koloryzującym. Szukaj w sklepach parkieciarskich i w internecie. Bejcowanie jest bardzo trudnym procesem. Wymaga wręcz perfekcyjnego przygotowania podłogi. Zaleta to możliwość zmiany koloru podłogi za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 14.02.2011 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 myślałem, że bejcowanie to bierze się pędzel, wałek lub natrysk i jazda do przodu, a tu widzę, że to nie takie proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 11.03.2011 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Bejcowanie podłogi odradzi ci kazda powazna firma, ktora sie tym zajmuje, zalecajac odpowiednio kolorowe drewno. Oni sami nie znaja efektu finalnego, zaleznego od rodzaju drewna, wilgotnosci, temperatury i pory roku kiedy to wykonuja. Rozmawiałem z kilkoma firmami i kazda mi to odradzała. Ale podzwon po firmach i popytaj sie, najbardziej otwarci byli w "parkiet mlawa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 16.05.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Bejcowanie podłogi odradzi ci kazda powazna firma Poważna? To tylko współczuć, bo ja jakoś nigdy nie mam z tym problemu. Ostatnio nawet klientka wysłała mi kartkę z niebieskim nadrukiem i kolor dobraliśmy perfekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 17.05.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Można też położyć gotową deskę litą, polakierowaną tylko przykleić.Jatoba coś ok 290 zł metr kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 21.05.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Mozna tez rozwazyc dab wedzony. A w kwestii bejcowania to ja osobiscie nie widze problemu. Ale nie kazdy parkieciarz sie podejmuje. Zostaje jeszcze mozliwosc olejow barwiacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts