Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwa właczniki dwie zarówki

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś narysowałby rysunek poglądowy (z dokładnym pokazaniem jak podłączać kable w puszkach) do podłączenia dwóch żarówek (na obu końcach pomieszczenia) dwóch włączników (pojedynczych) oraz czterech kontaktów. Problem w tym ze do pomieszczenia wchodzi jeden kabel dwu żyłowy z + i - ( żarówki mają się palić po przełączeniu obojętnie którego włącznika )

sorki jak coś takiego.

proszę o pomoc.

pozdrawiam.

Edytowane przez robertyu

O kolego , widzę ,że posiadłeś nowy fach. :yes:

Tak dobrze.

I taki szczegół, gdy będziesz łączył, Przewód N na gwint oprawki a faza na tą blaszkę w głębi oprawki.

No i to są włączniki schodowe , nie zwykły podwójny .

Powodzenia.

NAJLEPSZY DORADCO NA TYM FORUM!!! dokładnie tak jest na rysunku „N" na gwint i „L" do styku w głębi. Dla wyjaśnienia podwójny schodowy - link poniżej(tu jest niepotrzebny, znacznie drożej, jednak instalacja też na nim będzie funkcjonować – tylko nie na tym „zwykłym podwójnym”),

http://www.elektrozbyt.pl/3083_gniazdka_i_wlaczniki-berker-q1_bialy/91296_berker_lacznik_uniwersalny_schodowy_podwojny

wystarczy pojedynczy, cena też dużo mniejsza, poniżej link

http://www.elektrozbyt.pl/3002_gniazdka_i_wlaczniki/92360_berker_lacznik_uniwersalny_schodowy

Panowie, jeśli nikt nie zauważył mojej ironii, to napiszę to wyraźniej- mój post miał zdecydowanie zniechęcić kolegę do samodzielnej budowy instalacji.

Bowiem jak ktoś pisze o + i - w instalacji, oznacza że troszkę dawno nie miał kontaktu z instalacją elektryczną budynku, A wtedy samo narysowanie schematu nie wystarczy- bowiem na równi z topologią układu ma znaczenie wykonanie, a to nabywa się wyłącznie poprzez praktykę, której koledze brak.

Układ można rozwiązać na kilka sposobów, jednak zastosowanie prądu stałego z definicji uniemożliwia zastosowanie nap. puszkowych wyłączników schodowych które załatwiły by sprawę od rękei, a w przyszłości nie możesz stosować żarówek energoszczędnych.

( to była ironia)

Robertyu- nie obraź się, jednak to nie jest forum instalatorów. Zresztą idż do sklepu, na opakowaniach wyłaczników są schematy, albo poszukaj w internecie. jak coś zaproponujesz to zapytaj czy dobrze, wtedy pomożemy.

@ Magicc Z tym prądem stałym to chyba była ta ironia... + , - ,fazowy ,neutralny jak zwał tak zwal. Jak pisałem dom powstał w tamtym ustroju a wtedy budowano z tego co udało się załatwić i po znajomościach bo nie było takiego wyboru jak teraz i jakość była znacznie gorsza. Piszesz że to nie jest forum instalatorów a sam czepiasz się że nie używam fachowych nazewnictw, to jest chyba hipokryzja. Po za tym jak widać parę postów wcześniej wstawiłem swój pomysł na rozwiązanie mojego problemu i działa.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Temat do zamknięcia.