Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :

Przosze ocencie te wyliczenia (cos tu nie gra ale nie wiem co)

Szacujac wielkosc domu dla siebie policzylem sobie parter

Kuchnia 10

Salon z jadalnia 40

Garaz x2 36

Kotlownia 4

Pokoj dodatkowy 12

Holl 10

Schody 5

Wiatrolap 4

Lazienka 4

Razem 125 metrow

Moj dom ma miec poddasze uzytkowe ktore (chcac / nie chcac ) bedzie mialo tyle samo pow. po podlodze

Razem 250 m ?? Przeciez to wielki pałac ??!!??

Myslalem o domu kolo 160 -180 m na gorze sypialnie na dole to co napisalem - wychodzi ze sie nie da tego polaczyc

Co o tym myslicie (na 250 m raczej mnie nie stac ...)

Hej,

myślę, że podchodzisz trochę "akademicko" do tematu.

spróbuj od drugiej strony-poprzymierzaj się trochę do projektów katalogowych(nawet jeśli planujesz indywidualny)-uruchomisz wyobraźnię, zobaczysz gdzie jesteś w stanie pójść na kompromis, a z czego nie chcesz rezygnować pod żadnym pozorem

zobaczysz też co da się upchnąć w planowanym przez ciebie metrażu

Powodzenia.Aga

Witam wszystkich :

Przosze ocencie te wyliczenia (cos tu nie gra ale nie wiem co)

Szacujac wielkosc domu dla siebie policzylem sobie parter

Kuchnia 10

Salon z jadalnia 40

Garaz x2 36

Kotlownia 4

Pokoj dodatkowy 12

Holl 10

Schody 5

Wiatrolap 4

Lazienka 4

Razem 125 metrow

Moj dom ma miec poddasze uzytkowe ktore (chcac / nie chcac ) bedzie mialo tyle samo pow. po podlodze

Myslalem o domu kolo 160 -180 m na gorze sypialnie na dole to co napisalem - wychodzi ze sie nie da tego polaczyc

To nie do końca tak. Dużo zależy od dachu. Jeśli będzie np. czterospadowy to może się okazać że tak naprawdę na górze będzie o połowe mniejsza powierzchnia. My właśnie tak bedziemy mieli: na dole 111m2 plus garaż 32,2m2 a na górze pomieszczenie o wys. powyżej 2,2m to tylko ok.40m2. Powierzchnia o mniejszej wysokości w większości zostanie wykorzystana jako zabudowane schowki.

PS. na twoim miejscu nie zmniejszałabym powierzchni salonu i jadalni

co do salonu i jadalni to wlasnie zblizam sie do decyzji o wyborze projektu z salonem 25 m (IRSINA - archigraph) - to bedzie musialo wystarczyc bo nie moge rezygnowac z innych pomieszczen - na poddaszu musi byc 2 lazienki i cztery sypialnei

Niestety, (albo stety...) taki wiek ze bedzie nas coraz wiecej w domu :lol:

Ewunia : Oczywisice metrow - to odnosi sie do lazienki na parterze

Aga: zmiana bedzie adaptacja strychu nad garazem na sypialnie z lazienka - pomimo skosow bedzie tam bardzo duzo miejsca oraz powstanie odosobniona czesc domu dla mnie i zony dodatkowa zmiana bedzie przerobienie garazu na dwa samochody kosztem pomieszczenia gospodarczego

Jak mozecie to skomentujcie co myslicie o tym projekcie i o tych zmianach

http://www.archigraph.pl/ projekt - IRSINA

ostatni co do ktorego bylem przekonany na 99,9 % zostal odrzucony bo mial zbyt maly salon i dlatego musialem sobie to zliczyc.

Teraz chyba bede musial obcinac oczekiwania i znowu przegladac projekty ...

Salon zawsze możesz powiększyć wykuszem ( połowa pięcio lub sześciokąta z drzwiami balkonowymi i bezpośrednim wyjsciem na taras lub do ogrodu). Takie maleństwo powiększa Ci salon o co najmniej 1.5 wgłab ogrosu, doświetla salon . Poprzlczeniu na m kwa masz wiekszą powierzchnię :wink:

pozdrawiam

Mwanamke

tez nad tym myslalem ale wykusz to dodatkowa komplikacja - fundamentow, sciany, oraz zadaszenia go - tarasu nad nim raczej bym nie robil bo moze przeciekac z czasem ...

W zasadzie to decyzja juz zapadla teraz tylko czekam na decyzje o warunkach zabudowy (troche poczekam ...) i kupuje IRSINE

• 2 months później...
dodatkowa zmiana bedzie przerobienie garazu na dwa samochody kosztem pomieszczenia gospodarczego

Jak mozecie to skomentujcie co myslicie o tym projekcie i o tych zmianach

http://www.archigraph.pl/ projekt - IRSINA

Za nic nie rezygnyj z pomieszczenia gospodarczego!! Gdzie postawisz: kosiarkę, rowery dla rodziny, wózek dla dziecka, samochodziki i różne takie dla dzieciorków (bo rozumiem, że masz :D ), gumofilce ogrodowe, Karchera do czyszczenia itp, itd...

A samochód drugi, to sobie może postać na zewnątrz, albo pomyśl o ślicznej obluszczonej wiacie.

pzdr.

Rzeczywiście z arytmetyki może tyle wyjść. Jednak zamiast matematycznie, trzeba podejść rysunkowo. Radzę jednak zacznij przeglądać katalogi projektów, oglądaj domy i rzuty kondygnacji. Pewnie nie znajdziesz dla siebie idealnego gotowca, ale przynajmniej będziesz jasno wiedział czego chcesz. Dokładnie tak było ze mną. Obejrzałem chyba ze 2000 projektów (wiele takich samych) i w końcu potrafiłem sam narysować układ swojego domu ...

uważam, że masz złe podejście- poddazse nie musi wcale odpowiadać pow,. podłogi parterowi, np pokój dzienny z antresolą załatwia temat, kąt połaci dachu może spowodować kolejne zmniejszenie pow.

spróbuj narysowac sobie jak wyobrażasz sobie swój dom i zobaczysz ile Ci wychodzi pow.

zapomniałeś jeszcze, że sama pow. i ilość pomieszczeń to jedno a usytuowanie względem stron świata plus warunki zabudowy mogą Ci pozwolić na różne warianty domu.