Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA BRASS - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, modele, zdjęcia, dyskusja

tomek159

Recommended Posts

To że wolisz dachówkę glinianą od betonowej to Twoja sprawa i nie żadnej potrzeby aby bez uzasadnienia krytykować dachówki cementowe. Dachówki cementowe są do dziś na dachach wykonanych siedemdziesiąt lat temu a nie było wówczas takich powłok jak są dzisiaj. Warto abyś pokazał jeden dwudziestoletni dach pokryty dachówką cementową , z której zeszła farba. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uparlismy sie na brassa tegalit grafitowa ,a sprzedawca caly czas nam ja odradza.Mowi ,ze za 2 lata beda duze odbarwienia a za 5 -7lat zacznie pekac:o:o:o:o:o:o.O co chodzi z ta dachowka?Wiem ,ze chca mnie naciagnac na drozsza creaton domino (bo ceramika),ale czy rzeczywiscie tegalit jest taki fatalny?????nie chce mi sie wierzyc.:no:Jakie sa wasze doswiadczenia?

taka która jest technologicznie dobrze wyprodukowana czyli niezacznie się rozpadać/łuszczyć pod wpływem mrozu lub marglu. Ty skoro zadajesz takie pytanie to pewnie za pełnowartościowe uważasz takie które nie są porysowane w transporcie, dla mnie rysy czy małe obicia w transporcie w niczym nie przeszkadzają. Pełnowartościowe powinny być WSZYSTKIE na palecie.

Czyli nie wszyscy producenci dysponują odpowiednią technologią. Które firmy produkują pełnowartościową dachówkę.

Kiedyś już pisałem o moich doświadczeniach z euronitem. Pod koniec roku 2010 znów miałem problem. Polegał on na kruchości dachówki, jakby brakowalo cementu, lub jakiegoś utwardzacza. Po wykonaniu dachu do wymiany 150 szt dachówki; a to pękła na pół, ułamał się górny lub dolny zamek. Wymieniamy jedną a pękają trzy następne.

I proszę nie pisać, że po dachówkach się nie chodzi... Nigdy nie miałem podobnych problemów z braasem lub nelskampfem. Poza tym nierówne dachówki skrajne, jakby sfalowane boki, jedna dłuższa, druga krótrza. Być może zjechał towar trzeciego gatunku, ale kosztował tyle co wzorzec. Dach jest zrobiony i nie ma prawa nikt tam wejść. Nie można zimą odśnieżyć, nie można zamontować anteny, zamontować czegokolwiek, no chyba że ma się zapasową palete dachówki na wymianę.

Tyle o euronicie

pozdrawiam

Opinia lekko przesadzona.

1.Braas ciut twardszy od euronitu.

2 W euronicie trzeba szlifować boki zamków dachówek skrajnych.

3.Dachówki skrajne tak samo nie równe w braasie i w euronicie.(Jedna dłuższa, druga krótsza).

Z niewielką przewagą wygrywa braas.

Ja mam cementową BRAASA celtycką kolor grafitowy wygląda całkiem ok, dekarz też chwalił, że to dobry wybór. A jeżeli chodzi o trwałość dachówek cementowych to na starym domu rodzinnym mamy dachówki cementowe z 1936 roku i o ile kolor już nie ten (inna sprawa, że wtedy były inne technologie) to wytrzymałościowo dają rade o ile się po nich za dużo nie chodzi ;) więc raczej można być spokojnym o ich wytrzymałość.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Ja mam cementową BRAASA celtycką kolor grafitowy wygląda całkiem ok, dekarz też chwalił, że to dobry wybór. A jeżeli chodzi o trwałość dachówek cementowych to na starym domu rodzinnym mamy dachówki cementowe z 1936 roku i o ile kolor już nie ten (inna sprawa, że wtedy były inne technologie) to wytrzymałościowo dają rade o ile się po nich za dużo nie chodzi ;) więc raczej można być spokojnym o ich wytrzymałość.

Właśnie zamówiłem BRAASA CELTYCKĄ kolor GRAFIT, ale myślimy jeszcze o czarnym (cenowo to samo). Jeśli ma Pan to na dachu kopertowym, to chętnie obejrzę. Widziałem ją w realu ale na dachu typowym, dwuspadowym o dużym kącie nachylenia. Jeśli nie problem to proszę o zdjęcie na pryw. A co do dyskusji jaką czy betonową czy ceramiczną - powiem, jedna i druga nas przeżyje. Niemcy od kilku dobrych lat kładą betonową i się sprawdza a my Polacy nie lubimy zmian - jak u dziadka na dach była ceramiczna karpiówka, to u nas musi być taka sama. U mojego ojca (dom z lat 50-tych) jest karpiówka - koloru już nie ma, jest powykręcana, krzywa i czas ją zmienić.

• 2 weeks później...

Witam

My wybraliśmy bałtycka cisar, chociaż do składu pojechaliśmy po celtycka lumino. Na miejscu po ogledzinach okazało się, że te z powłoka lumino są bardziej chropowate i matowe. Dach mamy juz zrobiony, moim skromnym zdaniem najładniejszy na całej ulicy ;)

Nietety na razie dysponuje tylko takim zdjęciem dachu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=53469&d=1303391683

Mieliśmy bardzo dobrych dekarzy, którzy mimo kiepskiej pogody dość szybko sobie poradzili z naszym dachem. Dekarz chwalił dachówki Braasa, ze podobno w miare proste są i wygodne dla nich do kładzenia.

Witam! Odradzam cementowe dachówki, gdyż tracą urok po krótkim czasie użytkowania. Mam porównanie, gdyż mój sąsiad pokrył 11 lat temu swój dom dachówką cementową brass w kolorze miedzianym. Natomiast my pokryliśmy takze 11 lat temu dom dachówką ceramiczną angubowaną roben w kolorze miedzi i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, wyglada rewelacyjnie w porównaniu z cementową na domu sąsiada. Nie straciła koloru, nie pojawia się na jej powierzchni nalot np. ze spalin, kominów, drzew w pobliżu, poprostu wyglada nadal jakby była dopiero co położona. Poza tym ludzie obserwując brak zmian w dachówce przez tak długi czas wciąż zatrzymują się i pytają wciąż o jej producenta. Dachówki ceramiczne są godne polecenia.

Obecnie produkowane dachówki cementowe mają doskonałe powłoki (np. Braas) i niczym nie ustępują dachówkom ceramicznym. Trudno mówić, które lepsze, a które gorsze po prostu są inne a istotna różnica tkwi w ich żywotności. Omszały dach w wielu przypadkach jest skutkiem niepoprawnego montażu a tak dokładniej błędnie wykonanej wentylacji połaci. Pozdrawiam.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
Ja mam Braas Celtycka Czarna Lumino , dach jest piękny. Sąsiad wybrał romańską grafit Cisar. Moja mimo, że jest bardziej chropowata,

bo Cisar jest gładszy, wygląda dużo ładniej na dachu. Dach delikatnie błyszczy sie w promieniach słonecznych,

a Romańska Cisar u sąsiada wygląda jakby zmatowiala.

Myślę, że Braas jest dobrym wyborem. Dachówka jest bardzo prosta i równa, ogólnie dostępna,

ale niestety byle jaki cieśla sobie z nią nie radzi bo ma małą regulacje.

Ogólnie polecam !!!!!! Rozsądna alternatywa dla drogiej i niekoniecznie dobrej ceramiki

A mnie wczoraj powiedzieli w sklepie, że Cisar się bardziej świeci na dachu.

Chciałam kupić właśnie czarną celtycką lumino a sprzedawca mi mówi, że lumino jest tylko bałtycka a celtycka może być jedynie cisar. O tym, że Cisar jest gładsza, wspominał.

Która jest droższa? Lumino, czy Cisar?

Edytowane przez ewemal
Chcę dopisać jeszcze jedno pytanie.