Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki typ domu jest tańszy wbudowie?

Recommended Posts

Witam!

Mam prośbę do osób, które już wybudowały, są w trakcie budowy lub zawodowo zajmują się realizacją projektów budowlanych o pomoc w wyborze typu projektu. Chciałbym zauważyc, że dla mnie najwaznieszej jest by dom był tani w budowie(75%) i ładny (25%). Metraż do 125mkw. Istotne są także koszty eksploatacji domu. Troszkę czytałem o elementach, które mają wpływ na koszty budowy.

Pojawiają się następujące pytania:

- dom parterowy, czy z poddaszem użytkowym?

- w jakiej technologii wykonac ściany (ytong, silka, itp.?)

- dach dwu czy czterospadowy (zagospodarowanie przestrzenne nie przewiduje innych dachów)?

- z czego wykonac dach (dachówka ceramiczna, cementowa, itp.)?

- czy warto instalowac w domu kominek (z tego co się orientuję to ważne by był umieszczony centralnie wewnątrz domu) i jeśli tak, to czy warto wchodzic w płaszcz wodny?

- czym wspomagac ogrzewanie, ponieważ potencjalnie zainstalowany kominek nie wystarczy (do posiadanej działki nie mam możliwości przyłączenia gazu z "nitki" miejskiej)?

- zakładam, że dom będzie z garażem.

Za odpowiedź do każdego punktu z góry dziękuję.

P.S. posiadam działkę o powierzchni ok. 1450mkw, w kształcie kwadratu.

...

Sorry że na początku trochę cię przygaszę. To wszystko o co pytasz było tu wałkowane wielokrotnie (może nie w jednym temacie). Żadna z tych czasem długotrwałych i zaciętych dysput nie dała jednoznacznej odpowiedzi ale jednak jakieś wnioski można z nich wyciągnąć. Takie banalne niestety:

- mały dom jest tańszy.

- dom z poddaszem kosztuje podobnie co dom parterowy o podobnej powierzchni użytkowej ale ten z poddaszem ma schody po ktorych trzeba chodzić.

- o cenie domu decyduje cena uzytych materiałów - jest to kwestia decyzji co lepsze, taniej - gorzej, drożej - lepiej.

- robiąc samemu można sporo zaoszczędzić

- prosta bryła jak i dach dwuspadowy są najtańsze.

- cenę domu może podwoić samo tylko wykończenie wnętrz droższymi materiałami i urządzeniami

- materiały na budowę mogą ceną różnić się bardzo w zależności od sprzedawcy. Warto poszukać i negocjować ceny

No i bardzo wazne a trudno dostrzegalne i akceptowalne:

w wybudowanym domu mieszka się tak samo niezaleznie od tego z czego jest zrobiony o ile nie popełniono błedów w wykonaniu i projektowaniu.

Edytowane przez perm

1-Tu dyskusje nadal trwają

2-tanio to tylko 2-warstwowy a z czego -jedna cholera +styropian

3-dwu taniej mniej drobich elementów gąsiory i takie tam

4-jak prosty dach dwu spadowy to dachówka ceramiczna czerwona

5-kominek droga sprawa-komin+obróbki+wyłaz dachowy+wkład+obudowa

6-nadal tanio ale trochę pracy to kotły na paliwo stałe miał+groszek

7-garaż też troche kosztuje ale jeśli ma być tanio to tylko zawarta bryła

My budujemy Projekt Lolek powiększony z dwóch stron o 0.5m

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/lolek/170

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59674-Kto-buduje-dom-projekt-Lolek/page56

Jak ma być tanio to raczej nie dachówka:o koszt wzmonionej więźby, ułożenia, gąsiorów i elementów krańcowych jest o wiele wyższy niż blachodachówki. A nie wierzcie bzdurom że w blachę dudni deszcz, przy obecnie stosowanym ociepleniu słychać go jedynie gdy dzwoni o parapety....

Kominek mam otwarty z kamienia polnego i cały jego koszt= cenie samego wkładu a też daje ciepło, zwłaszcza przy dłuższym paleniu gdy nagrzeją się kamienie i przez dobę oddają ciepło

Edytowane przez Amelia 2

Jak ma być tanio to raczej nie dachówka:o koszt wzmonionej więźby, ułożenia, gąsiorów i elementów krańcowych jest o wiele wyższy niż blachodachówki. A nie wierzcie bzdurom że w blachę dudni deszcz, przy obecnie stosowanym ociepleniu słychać go jedynie gdy dzwoni o parapety....

u mnie nie dudni bo mam klinkierowe parapety... a wygłuszenie poddasza plus deskowanie pełne faktycznie eliminuje hałasy od deszczu...

pozdr

Jak ma być tanio to raczej nie dachówka:o koszt wzmonionej więźby, ułożenia, gąsiorów i elementów krańcowych jest o wiele wyższy niż blachodachówki.

i tu powyżej masz przykład obiegowej opinii która powtarzana jest i prawie sam w nią uwierzyłem. potem przy konkretnych ofertach i negocjacjach okazało się, że różnica wcale nie jest taka wielka i nie przekracza 7-8% (3-4 tys)

Pojawiają się następujące pytania:

- dom parterowy, czy z poddaszem użytkowym?

Koszty są podobne. Trzeba wybrać co wydaje się wygodniejsze, ładniejsze...

- w jakiej technologii wykonać ściany (ytong, silka, itp.?)

Beton komórkowy odmiany 600 i izolacja ze styropianu

- dach dwu czy czterospadowy (zagospodarowanie przestrzenne nie przewiduje innych dachów)?

dwuspadowy

- z czego wykonać dach (dachówka ceramiczna, cementowa, itp.)?

dachówka ceramiczna, ewentualnie wysokiej jakości blacha (ale wtedy koszty robią się podobne)

- czy warto instalowac w domu kominek (z tego co się orientuję to ważne by był umieszczony centralnie wewnątrz domu) i jeśli tak, to czy warto wchodzić w płaszcz wodny?

Kominek ma słabe uzasadnienie ekonomiczne. Z kominem to kwota około 10 tys zł. Jeżeli już się zdecydujesz, bo lubisz ogień w domu, to z pewnością trzeba wykorzystać ciepło przez płaszcz lub DGP. Budowanie kominka dla rozpalenia "na Wigilię" przy ograniczonych środkach jest złą decyzją.

- czym wspomagać ogrzewanie, ponieważ potencjalnie zainstalowany kominek nie wystarczy (do posiadanej działki nie mam możliwości przyłączenia gazu z "nitki" miejskiej)?

Kominek nie może być jedynym źródłem ciepła, może tylko wspomagać.. Musisz mieć inne, stałe źródło (kotłownia, GWC), bo inaczej nie odbiorą Ci budynku.

- zakładam, że dom będzie z garażem.

Jeżeli prowadzisz aktywny tryb domowego życia (rowery, majsterkowanie, maszyny do ogrodu) to jedyne słuszne wyjście.

Za odpowiedź do każdego punktu z góry dziękuję.

Proszę

P.S. posiadam działkę o powierzchni ok. 1450mkw, w kształcie kwadratu.

Kawał planety. Wybieraj szybko i buduj, bo się zaczynają ceny zbierać po kryzysie!

Budujemy dom o zbliżonym dopodanego przez ciebie metrażu.Wybralismy projekt z poddaszem uzytkowym.Dlaczego?Praktycznie porównywalne koszty budowy natomiast na działce pozostaje więcej wolnego miejsca.Ściany z ytonga -dokładność w stawianiu ścian pozwoliła nam zaoszczędzić m.in na materiale do tynków.Strop drewniany-napewno szybszy i prostrzy w budowie w porównaniu do tradycyjnego(w poprzednim domu też mieliśmy taki rodzaj stropu i nie był dla nas uciążliwy).Jego prostota w budowie,przy zachowaniu wymaganych norm,powoduje,ze praktycznie większość prac można wykonać samemu.Dach dwuspadowy (szybsze wykonanie,tańsze obróbki i materiały,kryty dachówką.Poczatkowo zakładaliśmy pokrycie z blachodachówki ale różnica w cenie nie była wcale porażająca.Nasz projekt zawiera garaż(dla nas niezbędny)obudowany do bryly budynku-zawsze odpada jedna ściana..Podczas budowy zrezygnowaliśmy z jednego nietypowego okna oraz z grila,który połączony z bryła domu miał sie znajdować na tarasie.W poprzednim domu mieliśmy kominek z płaszcem wodnym ,teraz jednak planujemy zakup niezłej jakości"kozy".Dlaczego?po pierwsze doszliśmy do wniosku ,że salon to nie miejsce na kotlownię,po drugie mamy już"pierwszy siwy wlos na swojej skroni"i codzienne palenie oraz sprzątanie (w sezonie grzewczym).będzie dla nas z biegiem czasu coraz trudniejsze i coraz mniej zabawne.Tak więc zamiast kominka z płaszcem wodnym "koza"+niezłej jakości piec c.o.Nie oszczędzaliśmy natomiast na ociepleniu połaci dachowej i murów.Ta inwestycja powinna się zwrócić w kosztach utrzymania domu.

i tu powyżej masz przykład obiegowej opinii która powtarzana jest i prawie sam w nią uwierzyłem. potem przy konkretnych ofertach i negocjacjach okazało się, że różnica wcale nie jest taka wielka i nie przekracza 7-8% (3-4 tys)

Akurat u mnie to nie "powtarzana obiegowa opinia" lecz wycena mojego dachu; koszt dużo masywniejszej więźby, robocizny, elementów krańcowych, gąsiorów... przy dachówce o prawie 1/3 byłby wyższy niż wynegocjowany z blachodachówki / i to nie najtańszej/ kupowanej w jednym składzie razem z orynnowaniem i oknami dachowymi.

Edytowane przez Amelia 2

Dzisiaj więźbę robi się taka samą pod blachę i dachówkę (tak powiedział mi mój architekt dwa lata temu).

Ja mam na swoją (tanią cementowa dachówkę) 35 lat gwarancji na piśmie. A co zostanie z blachy po 35 latach - przekonasz się sam.

dziwny ten architekt, nie trzeba szkół kończyć żeby widzieć różnicę w ciężarze...... u moich rodziców blacha leży już 40 lat i na pewno jeszcze długo poleży... zresztą przekonał mnie sąsiad - dekarz który po każdej zimie u ludzi wymienia popękane / szczególnie w koszach/ lub pourywane dachówki.... ale niech każdy robi jak chce:yes:

Nastrój, blask, ciepło ognia w jesienno-zimowe wieczory - bezcenne!

Jeśli ktoś nie ma duszy romantyka i na zimno kalkuluje że kominek to brud i ciężka praca a salon nie kotłownia- to nawet nie ma co się zastanawiać

To wszystko prawda my też mamy ochotę na kominek

ale autor pyta się "Jaki dom tańszy w budowie?"

To też ma związek z tematem:yes: kominek to dodatkowe źródło ciepła, u siebie mam otwarty z naturalnych kamieni nazbieranych na żwirowni, cały koszt z rusztem, dwoma szyberkami, robocizną = kosztowi średniej klasy wkładowi a nagrzane po kilku godzinach palenia kamienie przez dobę oddają ciepło. Nastrój i widok żywego ognia to dodatkowe plusy, przynajmniej dla mnie:cool:

To też ma związek z tematem:yes: kominek to dodatkowe źródło ciepła, u siebie mam otwarty z naturalnych kamieni nazbieranych na żwirowni, cały koszt z rusztem, dwoma szyberkami, robocizną = kosztowi średniej klasy wkładowi a nagrzane po kilku godzinach palenia kamienie przez dobę oddają ciepło. Nastrój i widok żywego ognia to dodatkowe plusy, przynajmniej dla mnie:cool:

W tak małym domu i salonie jak nasz projekt 120m2 nie za dobrze jest robić otwarte palenisko.

Pewnie macie większy salon i dom to nawet jak coś się zakopci to rozejdzie się a w małym pomieszczeniu trzeba by często malować.