panfotograf 18.02.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 nie trzeba szkół kończyć żeby widzieć różnicę w ciężarze Nie chodzi o ciężar dachówki czy blachy ale o wichury. Dachy z blachy odlatują pierwsze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 W tak małym domu i salonie jak nasz projekt 120m2 nie za dobrze jest robić otwarte palenisko. Pewnie macie większy salon i dom to nawet jak coś się zakopci to rozejdzie się a w małym pomieszczeniu trzeba by często malować. Też mam nieduży dom, salon z jadalnią 27m2. Dlaczego ma się kopcić? Jak jest dobrze zrobiony kominek i ciąg kominowy prawidłowy to nie ma prawa się kopcić! Gdy coś jest skopane to i przy kominku z wkładem przy rozpalaniu się dymi. W te mrozy codziennie palę w kominku i ani deka dymu nie wyłazi na mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Nie chodzi o ciężar dachówki czy blachy ale o wichury. Dachy z blachy odlatują pierwsze:( Co ma masywność więźby do odlatywania elementów dachu?????? Nigdy nie słyszałam żeby blacha latała razem z krokwiami:rotfl: Pracuję w dużej firmie budowlanej i mam to na co dzień, więc nie opowiadaj bzdur- przekroje elementów więźby dobiera się do ciężaru pokrycia. Dachówki częściej latają niż blachy ale efekt latajacej blachy jest większy to i o tym się mówi, o pojedynczych dachówkach-nie. A to wszystko wynika z solidności wykonania przez dekarza, nie z grubości krokwi:D gwoździe czy wkręty mocujące są takie same bez względu na to czy damy krokiew 24x24 jak było w moim projekcie pod dachówkę, czy 18x18 jak przeliczył projektant pod blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.02.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dachówki częściej latają niż blachy A to niby dlaczego skoro są takie ciężkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 18.02.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dom wybudowałem 6 lat temu i mam trochę doświadczeń z mieszkania w nim. I tak:1. dom parterowy, czy z poddaszem użytkowym?-ja mam praktycznie parterowy 100m2 ale istnieje możliwość adaptacji poddasza. Ta powierzchnia jak na razie mi w spokoju wystarcza (3 pokoje, kuchnia z salonem, łazienka, wc i pomieszczenie gospodarcze)2. u siebie mam w całości wykonany z betonu komórkowego + styropian i tak bym pozostawił. Jedyne co bym zmienił to wewnętrzne ściany z silikatów - lepsze wyciszenie w domu.3. Dach zdecydowanie dwuspadowy. Na dachu mam dachówkę cementową grafitową i jak na razie jest ok i raczej bym nie zmieniał tego rozwiązania.4 odnośnie kominka i ogrzewania. przy braku gazu (u mnie jest) to najlepszy kompromis pomiędzy komfortem i ekonomią to piec na ekogroszek z możliwością spalania pelletów i owsa. Dodatkowo dochodzi w moim przypadku koza usytuowana prawie centralnie w domu. I w moim przypadku sprawdza się to w 100%. To że użytkuję tylko parter jest w tym przypadku zdecydowanym plusem. Palę w niej codziennie i w związku z tym rachunki za gaz są symboliczne - (ok 1400 za cały rok włączając w to podgrzewanie ciepłej wody dla 3 osób jak również kuchenka jest na gaz) - ciepło rozprowadza się po całym domu (oczywiście w najcieplej jest w salonie a najchłodniej w najdalszym pokoju w sypialni - ale to tylko wychodzi na plus). Jedyne co bym zmienił to dodałbym matę grzewczą pod płytkami w łazience.5. Ja akurat mam garaż osobno ale to z innych przyczyn - w twoim przypadku jak najbardziej popieram.Tak jak poprzednicy napisali tanie wybudowanie murów to jeszcze nie jest takie trudne, ale późniejsze wykończenie decyduje o całkowitych kosztach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) A to niby dlaczego skoro są takie ciężkie? Zapytaj dobrego dekarza..... Ten wątek dotyczy kosztów...... Edytowane 18 Lutego 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.02.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No właśnie mój dekarz mówił że to blachy latają. Pojedyńcza dachówka waży ok 2 kg i może się wysunąć i spaść ale żeby ją wiatr porwał ? Natomiast blachy mają dużą powierzchnię i wiatr potrafi je zerwać.więc nie opowiadaj bzdur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Śmieszny jesteś rozważamy koszt dachu w tym i więźby uzależnionej od rodzaju pokrycia dachu a ty czepnąłeś się czy coś lata czy spada......przy trąbach powietrznych nawet krowy latają..... Nie chce mi się z tobą gadać...... poszukaj innych "rozmówców" , a jest ich wielu na FM, którzy niewiele wnoszą a tylko jałowo i złośliwie dyskutują..... Edytowane 18 Lutego 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.02.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ani złośliwie ani jałowo.Niejedno "tanie" rozwiązanie wychodzi często całkiem drogo. Jeśli ktoś planuje wydać kilkadziesiąt tys. na dach w określonym systemie to niech ma przynajmniej świadomość o trwałości i ryzykach tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.02.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 ...taaaa....blachy to dopiero latają......trzeba mocno uważać jak się idzie ulicą, taka latająca blacha może nawet głowę ściąć - podobno takie przypadki już się zdarzały na osiedlach domków krytych blachą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts