chris.p 10.02.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam, Mam prośbę do bardziej doświadczonych z branży:):) Mam projekt indywidualny domu z poddaszem użytkowym. Sęk w tym, że poddasze będzie wykańczane w odległej przyszłości a przez najbliższe parę lat tylko parter będzie zamieszkiwany. I zacząłem się zastanawiać nad wyborem mocy pieca. W projekcie wszystko jest wyliczone na całość (parter+poddasze) i jest założony piec o mocy 25KW. Powierzchnia parteru to 82m2 więc rozumiem, że założony piec będzie zdecydowanie przewymiarowany i nie będzie dobrze funkcjonował Czytałem kilka wątków o ogrzewaniu na forum i skłaniałbym się do pieca Ogniwo Eko 15kw ale też mam obawy czy nie będzie „za duży”. Teoretycznie w jego specyfikacji jest napisane, że ogrzewana powierzchnia „od 80m2-150m2” ale na forum kilka razy czytałem, że to niedobrze dla pieca aby działał na „niskich obrotach” Dom będzie ocieplony styropianem 15cm – wszędzie podłogówka –wentylacja grawitacyjna. Gdzieś na tym forum czytałem, że Ogniwo ma wprowadzić model EKO plus 12Kw ale na ich stronie brak takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Dla samego parteru to i kocioł 8 kW będzie za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris.p 12.02.2011 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 krzysztoflis2 dzięki za odpowiedź a jakie są najmniejsze kotły na ekogroszek z podajnikiem? tzn taki godne polecenia.... tak sobie patrze na mój projekt i myślę, że te 25kw na "cały dom" to też trochę przewymiarowane, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts