Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próg montażowy służący do zabezpieczenia okna przy transporcie-demontować???

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o radę informację czy przed montażem okien próg montażowy służący do zabezpieczenia okna przy transporcie oraz ułatwiający montaż parapetów o zwiększonej grubości np.: komorowych lub marmurkowych powinien być demontowany?

Dziś kierownik budowy, który zobaczył u nas okna z tym progiem, powiedział, że jest to błąd, że się nie montuje okien z tą listwą, bo się tworzą duże mostki termiczne.

Nie wiem jakie będziemy mieć parapety, ani co to są parapety o zwiększonej grubości, ale dopłacaliśmy trochę do okien 3-szybowych i nie chcę mieć mostków termicznych :(

Bardzo proszę o radę, co zrobić w takiej sytuacji?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bwojtku, w każdym szanującym się katalogu systemowym, znajdziesz takie "cóś" o czym sam dobrze wiesz. Nie mam na podorędziu żadnego przekrojowego rysunku "zwykłej listwy" więc go nie zmieszczę, a specjalnie też nie będe go robił. Powiedzmy, że "zwykła listwa" transportowa, to na przykład kształtownik Aluplasta o oznaczeniu katalgowym 124211. Podaję akurat ten, bo każdy może go sobie odszukać na stronie tej firmy w zestawieniach profili dodatkowych.

Moim zdaniem należy ją zdemontować ponieważ:

1. Nie daje możliwości zapięcia np. kotwy progowej,

2. Przykręcanie do niej parapetu zewnętrznego, to czynność pozorna, podobna do mocowania kotwy do pustaka przy pomocy jednego kołka rozporowego

3. Ze względu na "lichą" budowę nie powinna stanowić elementu, który będzie pośredniczył przy przenoszeniu obciążeń działających w płaszczyźnie okna na konstrukcję budynku.

Chyba, że rzucicie fachowym okien na fotki i uda Wam się coś stwierdzić???

Tu zdjęcie okna ( nie umiałam go wstawić w poziomie-więc po lewej stronie szara listwa to ten próg")

Zdjęcie0068..jpg

A tu drzwi tarasowe - listwa biała to ten próg

Zdjęcie0067..jpg

Nie wiem jak wyglądają w przekroju :( Ale jak zapukałam w próg, to dawał pusty odgłos jak plastik :(

Zdjęcie0068..jpg

Zdjęcie0067..jpg

Edytowane przez naberia

Naberia, listwa listwą ale sposób zamontowania HKS-a gwarantuje Ci problemy chyba że coś z tym zrobią jeszcze rozsądnego. Powieszona w powietrzu ciężka konstrukcja do tego łączenie kątowe. Gdyby odrobinę wyobraźni montażyści mieli to chociaż łącznik mogli dać do do samego dołu.

Znajdź parę stron wcześniej wątek odaro o wygiętych oknach Oknoplastu, przeczytaj i domagaj się prawidłowego podparcia dołu.

Pozdrawiam

Miałem do czynienia z czymś podobnym, kotwy nie zapniesz (można przykręcić) ale miękka jak cholera, ugina się na klinach przy cięższych oknach .

Pozdrawiam

Ja montażu na kotwy nie uznaję więc jeden argument odpada. Uważam, że lepsza tak listwa jako izolator między parapetami niż nic. Jak profilu nie będzie to w 99% skończy się na pustce pod oknem lub "żywym mostkiem" między parapetami zewnętrznym i wewnętrznym.

Tu zdjęcie okna ( nie umiałam go wstawić w poziomie-więc po lewej stronie szara listwa to ten próg")

A dlaczego te białe taśmy na profilach są tak ponadrywane? Rzuć okiem, czy nie masz porysowanych lub tudzież powgniatanych profili.

.....Dziś kierownik budowy, który zobaczył u nas okna z tym progiem, powiedział, że jest to błąd, że się nie montuje okien z tą listwą, bo się tworzą duże mostki termiczne.

Nie wiem jakie będziemy mieć parapety, ani co to są parapety o zwiększonej grubości, ale dopłacaliśmy trochę do okien 3-szybowych i nie chcę mieć mostków termicznych :(

Bardzo proszę o radę, co zrobić w takiej sytuacji?

Po obejrzeniu fotek z "wzorcowym" podparciem i uszczelnieniem okna przesuwnego pozwoliłem sobie zerknąć do Twojego dziennika .

I co?

W tym przypadku zajmujesz sie pierdołami a nie powaznymi sprawami.. Do znudzenia trąbimy o właściwym posadowieniu okien balkonowych (czy inaczej tarasowych), o poszerzeniach, listwach bazowych czy podmurowaniu nawet z oddzieleniem styropianem murku od wylewki a co tutaj mamy: kierownika :mad: (że nie nazwę go inaczej) dla którego problemem jest mostek cieplny poprzez listwę podparapetową.:bash:

Weź tego kierownika za łeb i zapytaj czy to wszystkie mostki , które zauważył? Jak można zamontować przesuwkę z drugim oknem, pod kątem na dodatek i wszystko postawić w powietrzu na paru deseczkach? :bash:

Kiedy przybędzie kolejny temat : "Problemy z uszczelnieniem okien balkonowych" lub "Wygięta rama okna balkonowego" ????

Nie wiem jak wyglądają w przekroju :( Ale jak zapukałam w próg, to dawał pusty odgłos jak plastik :(

Witam,

ja miałem podobne przemyślenia po montażu. U mnie również większość okien zamontowano z tymi listwami.

Bez nich poszły tylko balkonowe ale ona mają od spodu poszerzenia.

Z jednej strony te listwy to wygoda przy montażu parapetu.

Z drugiej jednak to kupujemy jak najcieplejsze okna a tu wstawiamy pod nie takiego babola.

W moim przypadku (okna Hekaplast, profil Schuco) listwa ma około 4 cm szerokości i 3 komory wewnątrz (środkowa otwarta).

Aby choć częściowo zlikwidować ewentualne mostki uzupełniłem te profile w listwie pianką PUR, tak jak to jest w poszerzeniach.

Niestety wpadłem na to po montażu i musiałem nawiercać otwory i bawić się z wężykami aby to dokładnie uzupełnić.

Pozdrawiam,

Tomek

Podparcie HKSa łączonego z fixem pod kątem zasługuje na miano fotki tygodnia.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=37943&d=1294755163

Nie chciałem już wklejać tych zdjęć, ale skoro są... :popcorn:

Nie ma ( i na pewno nie będzie kotew na dole), nie mogę się specjalnie doliczyć, ile kotew użyto do montażu w nadprożu - za dużo nie widzę , mimo powiększenia zdjęć , na dodatek łącznik kątowy postawiony na kawałkach deski, zamiast kotwy łącznikowej :mad: kryminał. Przecież jak wiatr w to p....ie to wyrwie wszystko z muru, dolna ościeżnica będzie wygięta do środka i w górę ( rzadziej w dół) za dwa miesiące.

p.s. może naprawdę się starzeję i wybrzydzam.... może to efekt rzucenia nikotyny :yes::yes: :yes:, ale coraz bardziej jestem wyczulony na takie roboty i coraz mniej przyjemny :p

Edytowane przez stary

Witam,

ja miałem podobne przemyślenia po montażu. U mnie również większość okien zamontowano z tymi listwami.

Bez nich poszły tylko balkonowe ale ona mają od spodu poszerzenia.

Z jednej strony te listwy to wygoda przy montażu parapetu.

Z drugiej jednak to kupujemy jak najcieplejsze okna a tu wstawiamy pod nie takiego babola.

W moim przypadku (okna Hekaplast, profil Schuco) listwa ma około 4 cm szerokości i 3 komory wewnątrz (środkowa otwarta).

Aby choć częściowo zlikwidować ewentualne mostki uzupełniłem te profile w listwie pianką PUR, tak jak to jest w poszerzeniach.

Niestety wpadłem na to po montażu i musiałem nawiercać otwory i bawić się z wężykami aby to dokładnie uzupełnić.

Pozdrawiam,

Tomek

Oby tylko takie były problemy z oknami jak u Ciebie :D - z cytatu wynika, że przynajmniej dobór akcesoriów masz prawidłowy.

Co do listew .. to prawda, że są zimniejsze niż okno, przecież są "węższe" niż profil ościeżnicy. Ale wystarczy parapetu wewnętrznego nie dosuwać do tej listwy tylko wsuwając pod okno pozostawić odstęp do wypełniania pianką i połączenie nie będzie już takie zimne.

Montując parapet zewnętrzny dajesz sylikon na listwę,(ideałem jest taśma rozprężna ) piankę pod spód, odrobinę solidności i także nie problemów z przemarzaniem.