Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próg montażowy służący do zabezpieczenia okna przy transporcie-demontować???

Recommended Posts

Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale laptop mi siadł :( Cały weekend bez netu! :(

Nie znam się za bardzo na tym wszystkim (męża nie mam pod reką), ale się kurka przestraszylam po przeczytaniu postów.

Okno tarasowe jest zawieszone w powietrzu, bo jeszcze nie ma wylewe. Nie wiem Czy coś to zmienia...

W takim razie jak w takiej sytuacji powinno być poprawnie zamontowane takie okno???

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote=stary;4569372 Do znudzenia trąbimy o właściwym posadowieniu okien balkonowych (czy inaczej tarasowych), o poszerzeniach, listwach bazowych czy podmurowaniu nawet z oddzieleniem styropianem murku od wylewki a co tutaj mamy: kierownika :mad: (że nie nazwę go inaczej) dla którego problemem jest mostek cieplny poprzez listwę podparapetową.:bash:

Weź tego kierownika za łeb i zapytaj czy to wszystkie mostki , które zauważył? Jak można zamontować przesuwkę z drugim oknem, pod kątem na dodatek i wszystko postawić w powietrzu na paru deseczkach? :bash:

Kiedy przybędzie kolejny temat : "Problemy z uszczelnieniem okien balkonowych" lub "Wygięta rama okna balkonowego" ????

gdzie mogę dokłdnie o tym poczytać??

dzwoniłam do sklepu, gdzie zamawialiśmy okna - powiedzieli, że są to specjalne listwy progowe (nie transportowe), 4 - komorowe - czy dodatkowo powinniśmy je jakoś uszczelnić?

Co do okna zawieszonego w powietrzu - w środę mają poprawiać ( pokażę efekty). Oczywiście głupio się tłumaczyli, że myśleli, że prace nasze bedą postepować itd (własciwie to nie wiem o co im chodziło), kotwę łącznikową dadzą (tak na marginesie, więcej mamy problemów z ta firmą - źle wymiary wzięte, kuli nam ścianę, a skończyło się na tym, że to okno rogowe - mmniejsza czesc - fix idzie całkiem do wymiany). Mam nadzieję, że przez ten czas nic się z oknami nie stało (że się np. nie wykrzywiły).

Bardzo dziękuję za uwagi, byłabym wdzieczna jeśli ktoś by mi napisał na co zwrócić szczególną uwagę (jestem laikiem w tych kwestiach) lub podesłał jakiś link.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam,

Edytowane przez naberia

[...] jak się przyjrzycie profilowi bazowemu od zewnętrznej strony zwrócicie zapewne uwagę na to iż jest on nie tylko cofnięty ale dodatkowo tak ukształtowany że wykonanie dokładnego uszczelnienia i obróbki jest wyjątkowo łatwe i skuteczne

jareko, tak sobie myślę, czy posługiwanie się nazwą "profil bazowy" nie wprowadzi niektórych nabywców i sprzedawców w konsternację. Może lepiej iść śladem IVO i trzymać się pojęcia "poszerzenie". To co pokazujesz, to rozwiązanie schueco, oryginalne, fakt. Jednak nie w każdym systemie znajdzie się taki fifny dżingiel pod ościeżnicę i dalej klasyczne poszerzenia.. Sądzę, że w większości będzie to jednak tylko kombinacja kształtownika poszerzenia i ramy ościeżnicy. Poszerzenie 60mm do ramy 70mm itd. w zależności od ukształtowania wrębów i możliwości zapinania czegoś w coś:-). Skutek dokładnie taki sam, a mało kto nazwałby to "profilem bazowym". To tak na marginesie i przy okazji.

No a ten nieotwierany element, który ma być wykonany od nowa ma być węższy czy szerszy? Bo wg mnie to on ma dobry rozmiar. Problem jest z rozmiarem okna HKS (przesuwnego).

Na tym zdjęciu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=37941&d=1294755081

W oknach po prawej stronie nie widać części ram (lewych patrząc od zewnątrz) co wg wskazuje, że są cofnięte kilka centymetrów względem lica muru ale może tylko mi się wydaje :(

Edytowane przez bwojtek

Będzie węższy. To prawda - pewnie przesuwka jest za duża, ale żeby sprzedawca ponósł mniejsze koszty swojego błedu - boczna dostwka zamiast 125 bedzie miała 125 szerokości. Wtedy przesuwka wejdzie głębiej do domu i szpalety będą równe - teraz szpaleta przy przesuwce ma ok. 20 cm, a od fix 10 :(