Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próg montażowy służący do zabezpieczenia okna przy transporcie-demontować???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O co chodzi z cofnięciem? że nie są na równi z murami?

Cały czas o to pytam. Prawidłowo zewnętrzna storna ramy okiennej powinna być w linii zewnętrznej strony ściany (lub nawet wysunięta na zewnątrz). Z tego co widzę na zdjęciach to masz okna cofnięte do wnętrza pomieszczeń. Jaki był tego cel?

za mała? nie. za szeroka.
Chyba się nie rozumiemy.

Jeszcze rysunek, który może pozwoli nam się zrozumieć:

izom..jpg

Edytowane przez bwojtek

pisałam już, że wymiary były źle zrobione i w środę ma przyjść nowe okno i wtedy będą ponownie montowane okna... Więc celowo to zrobione nie było.

Ale zrobienie mniejszego fixa pogorszy sprawę a nie polepszy! Zobacz na rysunek, który załączyłem w poście powyżej.

A dlaczego musi być rama na równi z linia cewnętrzną ściany? Co jeśli zostawią głębiej osadzone? mogą potem wyniknąć jakieś problemy?

Rysunek przedstawia izotermy. Wiesz co one oznaczają?

No a ten nieotwierany element, który ma być wykonany od nowa ma być węższy czy szerszy? Bo wg mnie to on ma dobry rozmiar. Problem jest z rozmiarem okna HKS (przesuwnego).

Na tym zdjęciu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=37941&d=1294755081

W oknach po prawej stronie nie widać części ram (lewych patrząc od zewnątrz) co wg wskazuje, że są cofnięte kilka centymetrów względem lica muru ale może tylko mi się wydaje :(

To chyba nie złudzenie z tym oknem po prawej- jest cofnięte. A co do przesuwki to: najlepiej byłoby dołożyć poszerzenie na boku, a nie zamawiać fix.

dzwoniłam do sklepu, gdzie zamawialiśmy okna - powiedzieli, że są to specjalne listwy progowe (nie transportowe), 4 - komorowe - czy dodatkowo powinniśmy je jakoś uszczelnić?

..........,

Nie trzeba ich dodatkowo uszczelniać (tak jak ktoś pisał, że wpuszczał jeszcze pianę !!? )

Edytowane przez _FIX_

jareko, tak sobie myślę, czy posługiwanie się nazwą "profil bazowy" nie wprowadzi niektórych nabywców i sprzedawców w konsternację. Może lepiej iść śladem IVO i trzymać się pojęcia "poszerzenie". To co pokazujesz, to rozwiązanie schueco, oryginalne, fakt. Jednak nie w każdym systemie znajdzie się taki fifny dżingiel pod ościeżnicę i dalej klasyczne poszerzenia.. Sądzę, że w większości będzie to jednak tylko kombinacja kształtownika poszerzenia i ramy ościeżnicy. Poszerzenie 60mm do ramy 70mm itd. w zależności od ukształtowania wrębów i możliwości zapinania czegoś w coś:-). Skutek dokładnie taki sam, a mało kto nazwałby to "profilem bazowym". To tak na marginesie i przy okazji.
ależ oczywiście masz rację, miedzy innymi dlatego tak polubiłem i promuje Schuco gdyż wiele dupereli dopracowanych w szczegółach

Można poszerzenia, można żenić profile, można robić wszystko co tylko można z podstawowym założeniem - klient musi pytać jak mają mu zamontować balkony gdy nie ma wylewek (i słusznie gdyż nie powinno się stawiać balonów na wylewkach) a sprzedawca musi znać się na rzeczy i wiedzieć czym handluje i jak to należy zamontować

Nawarzyłem piwa, wprowadziłem zamęt to teraz trzeba jakoś z tego wybrnąć... :confused:

Rozmawiałam z Panem. Powiedział mi, że to okno będzie i tak trochę cofnięte do środka, bo inaczej roleta by się zmieściła (a miała być taka chochowana).

Czy w takiej sytuacji jest inne wyjście? grubsza warstwa styropianu?

Tak mi się wydawało, że nadproże jest "L" pod roletę i górna krawędź ościeżnicy jest zlicowana z nadprożem. Trudno mi sie określić dlaczego dorabiają tego fixa i co tam jest za wąskie, na zdjęciach nie widać aż tyle

Teraz, żeby nikomu nie robić koło pióra i burzyć jako takich koncepcji, zrobiłbym tak:

- kupił poszerzenia pod cały zestaw - pewnie na jakieś 15 cm po złożeniu,

- zdemontował w cholerę ten zestaw ( i tak ledwie siedzi przecież :lol2:)

- przykręcił poszerzenia tak aby nie było prześwitu pod łącznikiem kątowym

- zamontował jeszcze raz - wysuwając ok. 2 cm na zewnątrz względem nadproża, aby włożyć ze dwa cm styropianu pomiędzy skrzynkę rolety a nadproże

- pamiętał o zwiększonej ilości kotew lub dybli.

Przy tej wielkości okna skrzynka rolety będzie 18 max 20,5 cm (zależy jaki wałek, wieszaki, etc) więc styropian ją przykryje od zewnątrz.

Przypuszczam, że wszystko jest źle zrobione :(

"Fachowcy" powiększyli nam dziurę w nadprożu (kuli cały dzień bo nadproże zbrojone), żeby się skrzynka z roletą zmieściła w tym nadprożu. Okno jest zlicowane z zewnętrzną linią muru, ale patrząc w linii prostej do góry pomiędzy oknem a nadprożm jest ok. 2 cm przerwa. Dlatego zamówili mniejszego fixa, żeby móc wsunąć przesuwkę do środka i żeby się skrzynka zmieściła. Z tego samego powodu fix jest wsunięty głębiej do domu. Fixa zamówili nowego, bo w domu szpaleta przy przesuwce wyszła szeroka (okno maksymalnie przesunięte do zewn. linii muru), a przy fiksie waska (bo zamontowany głębiej, w połowie pustaka).

Prosze doradźcie mi jak tego dopilnować? W piątek mają montować nowego fixa.

Nawarzyłem piwa, wprowadziłem zamęt to teraz trzeba jakoś z tego wybrnąć... :confused:

Tak mi się wydawało, że nadproże jest "L" pod roletę i górna krawędź ościeżnicy jest zlicowana z nadprożem. Trudno mi sie określić dlaczego dorabiają tego fixa i co tam jest za wąskie, na zdjęciach nie widać aż tyle

Teraz, żeby nikomu nie robić koło pióra i burzyć jako takich koncepcji, zrobiłbym tak:

- kupił poszerzenia pod cały zestaw - pewnie na jakieś 15 cm po złożeniu,

- zdemontował w cholerę ten zestaw ( i tak ledwie siedzi przecież :lol2:)

- przykręcił poszerzenia tak aby nie było prześwitu pod łącznikiem kątowym

- zamontował jeszcze raz - wysuwając ok. 2 cm na zewnątrz względem nadproża, aby włożyć ze dwa cm styropianu pomiędzy skrzynkę rolety a nadproże

- pamiętał o zwiększonej ilości kotew lub dybli.

Przy tej wielkości okna skrzynka rolety będzie 18 max 20,5 cm (zależy jaki wałek, wieszaki, etc) więc styropian ją przykryje od zewnątrz.

Dodam, że planujemy 12 cm styropianu na ocieplenie.

to ja dodam - przy tej warstwie ocieplenia co za kretyn podejmuje sie realizacji fanaberii klienta?

Sorki naberia ale ja bym albo ci wybił z głowy taki pomysł, zaproponował coś innego albo po prostu pogonił do konkurencji

w takim razie co bys mi zaproponował?

jakich urgumentów byś użył, aby mi wypersfadować moje... fanaberie?