stary 16.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Dodam, że planujemy 12 cm styropianu na ocieplenie. Przepraszam.....nie wiem skąd mi się ubzdurało, że masz dać 20 cm styropianu, za bardzo pobieżnie czytałem wątek i coś przegapiłem chyba. Jeżeli planujesz tylko 12 cm to nie ma mozliwości poprawnego zamontowania okien i jednocześnie zakrycia skrzynek rolety styropianem -przecież te okna musiałoby zostać cofnięte conajmniej 7-8 cm względem zewnętrznej płaszczyzny muru, czyli praktycznie montaż w połowie muru- jak w jednowarstwowej. Powiedzmy, że można lekko "oszukać" fizykę i cofnąć okno o 2-3 cm do wewnątrz , żeby schowac skrzynkę -o czym pisałem wyżej, ale przy 12 cm styropianu nic mądrego nie wymyślisz, żeby zakryć skrzynkę. Albo skrzynka będzie widoczna albo te ściany grubiej ocieplisz. A jeżeli jeszcze kuli nadproże gdzie był ten kierownik, o którego pytałem wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 teraz to już po ptokachw 12 cm szans na schowanie skrzynki po prostu NIE MA !!!skrzynkę masz co najmniej 18 cm przy napędzie ręcznym a przy napedzie elektrycznym i z wieszakami z blokada to skrzynke masz 205mmczyli powinno byc cofniete okno wzgledem lica muru o 205 + 20(styropian na skrzynke w celach estetycznych) + 20 (styrodur pod skrzynkę by nie było mostków) =245. 245-120=125mm 12,5 cm cofniete okno wzgledem lica muru !!! Żadne nadproże takiego pocienienia nie wytrzyma !!!Wystarczylo naciskac na Ciebie by wstawić tam skrzynkę elewacyjną - i tak nie bedzie sie az tak rzucac w oczy, lub podnieść ja jak najwyzej by schowac ja chocby czesciowo w ocieplenie stropu ktore bedzie od zewnetrznej strony ale frontowa pozostalaby widoczna, lub.... na tych dwu scianach z zalożenia przyjąć taką grubość ocieplenia by te skrzynki schować... lub pożenić roletę nadstawną (z frontu) z pod zabudowę (na tarasiku) ale o tym wszystkim trzeba było myśleć PRZED a nie PO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 16.02.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 wojtku, nie pytali nawet! Możesz sobie wyobrazić nasze miny jak to zobaczyliśmy! Nie wiem dokładnie co oni tam skuli ale pamiętaj, że każda zbrojona belka jest zaprojektowana (obliczone obciążenia, odpowiednio dobrane zbrojenie, klasa betonu). Nie można tak po prostu jej podkuć! Grozi to w skrajnym wypadku nawet katastrofą budowlaną! Lepiej szybko skonsultuj to z kierownikiem budowy a najlepiej projektantem. Co do samego pomysłu cofnięcia okien by zakryć rolety koledzy chyba powiedzieli już wystarczająco dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 16.02.2011 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 oj. To się nasłuchałam Nadproża wcześniej były konsultowane z projektantem - i celowo było w nadprożu zostawione miejsce na roletę (tzw. system integro). Ale chyba przy wykonaniu nadproża akurat przy oknie tarasowym zaszły jakieś pomyłki i dlatego jest teraz problem jak schowac skrzynkę z roletą... Liczyliśmy skrzynkę 18 cm. Czyli o 8 cm cofnięte okno (tak jak pisał stary) i na to ocieplenie 12 (czyli na skrzynce 2 cm styropianu). Myśleliśmy, że będzie ok. Nikt o mostkach z nami nie rozmawiał. Nawet ekipa od montażu nic nie mówiła, że tak się nie robi, już nie wspominając o kierowniku budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 16.02.2011 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) oj, tak! poczytałam sobie Koncepcja była taka, aby wszystkie skrzynki były chowane w nadprożu (tzw. system integro). Wcześniej było wszystko skonsultowane z projektantem, ale gdzies na etapie wylewania nadproży doszło do pomyłki i teraz skrzynka nie chce się zmieścić w wylanym nadprożu. (planowaliśmy nadproże L - uskok 8 cm i na to styropian 12 - przyjmując rozmiar skrzynki 18cm).Stąd to i całe dalsze zamieszanie Fakt, że o mostkach termicznych wcześniej nic nie wiedzieliśmy. Wręcz myśleliśmy, że takie rozwiązanie bedzie lepsze. Ani kierownik budowy, ani projektant, ani firma od okien nic nie informowali o tym, że takie rozwiązanie spowoduje mostki termiczne, lub że tak się po prostu nie robi Ale głównie to nasza wina. Trzeba było szukać więcej informacji i się doszkolić w tej dziedzinie Edytowane 16 Lutego 2011 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 16.02.2011 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 przepraszam - zdublowałam odpowiedź To już chyba z tych wszystkich wrażeń. No nic. Załamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 18.02.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 no i co? teraz już mi nikt nic nie napisze? mam zrobionę wodę z mózgu, montażyści patrzą na mnie i nie rozumieją co od nich chcę, a tu cisza Tak się zastanawiam... To wszystkie okna, Waszym zdaniem, powinny być zlicowane z murem? a co z parapetami? co z roletami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 18.02.2011 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 teraz to już po ptokach w 12 cm szans na schowanie skrzynki po prostu NIE MA !!! skrzynkę masz co najmniej 18 cm przy napędzie ręcznym a przy napedzie elektrycznym i z wieszakami z blokada to skrzynke masz 205mm czyli powinno byc cofniete okno wzgledem lica muru o 205 + 20(styropian na skrzynke w celach estetycznych) + 20 (styrodur pod skrzynkę by nie było mostków) =245. 245-120=125mm 12,5 cm cofniete okno wzgledem lica muru !!! Żadne nadproże takiego pocienienia nie wytrzyma !!! Wystarczylo naciskac na Ciebie by wstawić tam skrzynkę elewacyjną - i tak nie bedzie sie az tak rzucac w oczy, lub podnieść ja jak najwyzej by schowac ja chocby czesciowo w ocieplenie stropu ktore bedzie od zewnetrznej strony ale frontowa pozostalaby widoczna, lub.... na tych dwu scianach z zalożenia przyjąć taką grubość ocieplenia by te skrzynki schować... lub pożenić roletę nadstawną (z frontu) z pod zabudowę (na tarasiku) ale o tym wszystkim trzeba było myśleć PRZED a nie PO jareko, nadproże ma 30 cm, a dolnej czesci jest tylko pocienione o ok. 9 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 18.02.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) no i co? teraz już mi nikt nic nie napisze? mam zrobionę wodę z mózgu, montażyści patrzą na mnie i nie rozumieją co od nich chcę, a tu cisza Tak się zastanawiam... To wszystkie okna, Waszym zdaniem, powinny być zlicowane z murem? a co z parapetami? co z roletami? Witaj Naberia. Ale już masz napisane co zrobić Teraz, żeby nikomu nie robić koło pióra i burzyć jako takich koncepcji, zrobiłbym tak: - kupił poszerzenia pod cały zestaw - pewnie na jakieś 15 cm po złożeniu, - zdemontował w cholerę ten zestaw ( i tak ledwie siedzi przecież ) - przykręcił poszerzenia tak aby nie było prześwitu pod łącznikiem kątowym - zamontował jeszcze raz - wysuwając ok. 2 cm na zewnątrz względem nadproża, aby włożyć ze dwa cm styropianu pomiędzy skrzynkę rolety a nadproże - pamiętał o zwiększonej ilości kotew lub dybli. Przy tej wielkości okna skrzynka rolety będzie 18 max 20,5 cm (zależy jaki wałek, wieszaki, etc) więc styropian ją przykryje od zewnątrz. To chyba najrozsądniejsza opcja, tylko musisz zmienić planowaną grubość styropianu tak aby zakryć skrzynkę. Jeśli wgłębienie we wnęce ma 9 cm to musisz liczyć jak pisał Jareko: - 2 cm na styrodur - 20,5 cm na skrzynkę - 2 cm styropian na skrzynce czyli razem 24,5 - 9 = 15,5 cm - czyli musi być styropian co najmniej 16. Kosztowo nie powinno być dużo drożej jak 12. Co do pozostałych okien to również chyba widziałaś izotermy przy różnych typach montażu i korzystniej jest zamontować okna zlicowane z murem (a jeszcze lepiej wysunięte w ocieplenie) niż zagłębienie ich "do środka". Jak masz zagłębienia po 8 cm i skrzynki 18 to styropian 12 nie przykryje tego jeśli dasz 2 cm styroduru pod skrzynkę rolety. Pojawia się tu również problem bo okna masz już zamontowane i jeśli dasz 2 cm styroduru pod skrzynkę to będziesz musiała te okna o te 2 cm wysunąć a to dodatkowa robota bo trzeba je zdemontować i przesunąć. Co zrobić to raczej nikt Ci nie poradzi bo tak źle i tak nie dobrze Pewne zaniedbania zostały już poczynione i trudno będzie to naprostować małym kosztem. Jak to powinno wyglądać masz już napisane a co zrobisz to Twoja decyzja. Zawsze istnieje tzw mniejsze zło Pozdrawiam, Tomek Edytowane 18 Lutego 2011 przez arrow00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 18.02.2011 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 To mam takie pytanie - czy w ścianie dwuwarstwowej też powinno być okno zamontowane na równo z licem ściany? Co jeśli planujemy system rolet integro? U nas dokładnie wygląda montaż tak: (na zdjęciach nie bardzo widać więc załączam schemat) Zielone to planowane ocieplenie. Jak w takim razie mają wysunąć okno? wtedy przecież nie będzie przyczepione do nadproża! czy coś źle rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.02.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ładny rysunek, może tylko pancerz rolety nie w tym miejscu co trzeba:-) (jeśli ta przerywana linia to pancerz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.02.2011 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 dziękuję ta przerywana linia no linia zewn. muru. Roleta - to fioletowy prostokąt (podpisany zresztą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.02.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 dziękuję ta przerywana linia no linia zewn. muru. Roleta - to fioletowy prostokąt (podpisany zresztą). Dzięki naberia:-). Tak sobie myślę, czy Twoje kłopoty nie biorą się właśnie z braku precyzji:-) określeń. Ja bym napisał, że to fioletowe, to puszka rolety:-), gdzie będzie pancerz? Niby wiadomo, ale przecież tak samo wiadomo jak montować drzwi balkonowe, jak stosować łączniki kątowe, jak, co i czym uszczelnić. Generalnie, to wszystkim, wszystko już jest wiadome, a te kuchy? One są jak bałagan. Same się robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.02.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 o jerunia.... ! To jest ok czy nie jest ok? Popełnili błąd w montażu czy nie popełnili? Jest inne wyjście montażu czy nie ma innego wyjścia? Jakie kuchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 19.02.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Jeśli pancerz rolety zjeżdża w dół w prowadnicach mocowanych do ramy, wzdłuż płaszczyzny okna, to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 19.02.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 http://img203.imageshack.us/img203/7680/montaintegro.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Powyżej schemat (jest to jedna z kilku metod montażu integro) - chyba coś takiego chciałaś narysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.02.2011 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 owszem, ale generalnie chodzi o to, że wcześniej zostało napisane, że okna powinny zostać zlicowane z zewnętrzną krawędzią muru. Stąd moje pytanie, czy montaż został wykonany dobrze czy źle? Na zdjęciach nie wszystko było widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 naberia - wybacz, ale po co mamy znów pisać to samo? Cofnij się, przeczytaj na spokojnie od samego początku ten wątek, postaraj się zrozumieć Dla mnie cały montaż jest spieprzony od samego początku, już w założeniachA ten rysunek z godz 0:13 jest przykładem totalnego nie zrozumienia istoty rzeczy - i nie ważne czy pancerz będzie przy oknie czy odwrotnie. Skrzynka w Integro nie jest w żaden sposób ocieplana w środku a wypowiedz kolegi T12345T dodatkowy bałagan wprowadza - jest ŹLE i tyledlaczego źle?- brak choćby symbolicznego ocieplenia miedzy skrzynka w nadprożem- jeśli miałoby być tak jak na rysunku brak ocieplenia miedzy góra skrzynki a nadprożem- cofnięcie okna wewnątrz względem lica ściany nośnej generuje wzrost strat na styku okno/mur ( o izotermach wspomniał już IVO) i pal sześć że za ogrzewanie będziesz musiała więcej płacić - gorzej, że w pewnych sytuacjach temperaturowych zewnętrznych, wewnętrznych i wilgotności wewnątrz pomieszczenia to miejsce może ci przemarzać ze wszystkimi negatywnymi skutkami tego zjawiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 i dalejJeśli już cofa się okno do środka względem zewnętrznego lica ściany nośnej to najczęściej daje sie okno o mniejszych wymiarach, wyposażone w poszerzenia po bokach i wnękę okienna wewnętrzną obrabia sie 2-4 cm styropianu - patenty zaczerpnięte z budownictwa pasywnego - tu maja nas uchronić przed zjawiskami fizycznymi dość upierdliwymi dla dalszego życia w takiej chałupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 20.02.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Super. Dziękuję za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło. Teraz już wiem konkretnie, co w tym przypadku zostało schrzanione i ewentualnie co można jeszcze zrobić, by zminimalizować tego następstwa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts