Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próg montażowy do zabezpieczenia okna przy transporcie -ściągać przed montażem okien?

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o radę informację czy przed montażem okien próg montażowy służący do zabezpieczenia okna przy transporcie oraz ułatwiający montaż parapetów o zwiększonej grubości np.: komorowych lub marmurkowych powinien być demontowany?

Dziś kierownik budowy, który zobaczył u nas okna z tym progiem, powiedział, że jest to błąd, że się nie montuje okien z tą listwą, bo się tworzą duże mostki termiczne.

Nie wiem jakie będziemy mieć parapety, ani co to są parapety o zwiększonej grubości, ale dopłacaliśmy trochę do okien 3-szybowych i nie chcę mieć mostków termicznych :(

Bardzo proszę o radę, co zrobić w takiej sytuacji?

Mam montowane z progami, bo okna i drzwi nie mogą wisieć w powietrzu. Nawet kiedyś był taki wątek, gdzie wklejane były zdjęcia jak prawidłowo zamontować drzwi balkonowe.

A ten próg montażowy to nie był zabezpieczeniem przy transporcie tylko dopłacałam specjalnie za niego, więc nie wim czy mówimy o tym samym.

Przy drzwiach on będzie całkowicie schowany w wylewkę i robiąc wylewkę ociepla się go - tak mam u siebie - i nie wq... mnie, że to na dzisiejszy dzień jest źle, bo 1.5 roku temu było polecane.

PS. z pod drzwi nic nie wieje i nie mam odczucia zimnej podłogi, przy oknach w 2 miejscach coś podwiewa - ale to raczej przez niedokładny montaż parapetów, bo w pozostałych oknach jest oki.

Proponuje przenieść to pytanie do działu o oknach.