Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sosny - jakie zeby odslonic sie od sasiada ?

Recommended Posts

Anula73,

Czytam ten wątek i widzę, że cała dyskusja zmierza w złym kierunku.

Czy Ty chcesz się ODSŁONIĆ od sąsiada (tak napisałaś) czy OSŁONIĆ.

Jeżeli chcesz tak jak napisałaś to nic nie sadź (może nawet zdjąć firanki).

A ja gapa, radziłem sadzić świerki :oops: , przepraszam :(

Pinus

Pinus, mam do Ciebie pytanie- co jest z cornus cousa?

Jest dostępny w szkólkach i sklepach czy nie? Widzę że macie w ofercie.Ja często go polecam a klienci narzekają że jest nie do zdobycia- biorą go do sklepów czy nie (okolice Warszawy)?

Jeszcze jako studentka odwiedziłam Waszą szkółkę i ...jestem pod wrażeniem jakości i poziomu.Gratuluję!

Pinus, mam do Ciebie pytanie- co jest z cornus cousa?

Jest dostępny w szkólkach i sklepach czy nie? Widzę że macie w ofercie.Ja często go polecam a klienci narzekają że jest nie do zdobycia- biorą go do sklepów czy nie (okolice Warszawy)?

Jeszcze jako studentka odwiedziłam Waszą szkółkę i ...jestem pod wrażeniem jakości i poziomu.Gratuluję!

Magnolia...( witam koleżanke po fachu... :wink: )

Cornus cousa jest właściwie zawsze do kupienia u Grąbczewskich

może to nie sa takie bliskie okolice Warszawy ale ...

acha - jak za daleko do Grąbczewskich to można umówić się z Melonem żeby sprowadził roslinę - zwykle nie odmawia... :wink:

Anula73

Moje sosny mają 3 rok, wysokości juz około 2 metrów. średnica około 1.5 metra. W ubiegłym roku młode przyrosty osiągnęly około 0.8 m Gatunki różne; zwyczajna, czarna i jakieś tam niezbyt pamiętam razem około 30. Metki z nazwami zbieram, ale która gdzie rośnie to już niezbyt. Podsypuję trochę azofoski to chyba dlatego te przyrosty tak duże.

Pozdrawiam

AndrzejS

Może zbyt pochopnie posadziłem wzdłuż ogrodzenia sosny (1 m). Sąsiad mówi, że za blisko i mam pytanie czy można sosnę podcinac z jednej strony
.

Czy sąsiad nie zgadza się aby gałęzie wystawały na jego działkę ponad płotem? Jeżeli tak jest to trudno Ci będzie utrzymać promień korony od płotu 1 metr zwłaszcza w przypadku sosny pospolitej (zwyczajnej) nawet mimo cięcia. Sosna pospolita w starszym wieku ogałaca się od dołu więc i tak nie będzie rosła w płot tylko ponad płotem. Przycięta z jednej strony nie bedzie wygłądała ciekawie (taka chorągiewka) a gdy będzie duża to może się przewrócić od wiatru :( .

Trochę inaczej wygląda sytuacja z sosną czarną. Ta jest ugałęziona od samego dołu i niestety musisz ją przyciąć aby nie weszła w płot.

Jeżeli musisz to przytnij wedle wymogów sąsiada.

Może sasiad jednak zgodzi się aby korony wystawały ponad płotem na jego działkę to wtedy podkrzeszesz je do wysokości płotu. Pod podkrzesanymi sosnami (nie wiem jak gęsto rosną ) rozważ posadzenie jakichś jeszcze roślin.

Nawozić sosen nie ma potrzeby, gdyż nie są wymagającymi co do gleby (zobacz jak rosną na piachu). Nawożone urosną szybciej ale słabo się ukorzenią (wiatr!).

Sosny można zagęszczać skracając młode pędy (w maju/czerwcu) przed zupełnym rozwinięciem się igieł.

Ogólny wniosek:

Sadząc rośliny pomyślmy zawsze jak będą one wyglądaly za lat kilkanaście albo nawet za kilkadziesiąt.

Pozdrawiam

Pinus

• 1 year później...

Uczę się na błędach. Sosny wywaliłem. Wyglądały fatalnie. Krzywe, powyginane duże przyrosty, nawet korzenie pozakręcane wokól siebie. Posadziłem tuje odmiany Smaragd i mam nadzieję, że nie będę musiał ich kiedykolwiek wycinać. Skoda tylko straconego czasu.

Pozdrawiam

PINUS dzięki za trafną radę mimo, że spóźniona.