futuris 11.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ponieważ jestem "zielony" a nie znalazłem odpowiedzi to pozwolę sobie tutaj zapytać:czy automatyka pogodowa/pokojowa ma sens, jeśli mam w domu pokoje o bardzo różnym poziomie nasłonecznienia (mocno przeszklone od strony południowej, słabo przeszklone od północnej) i jednocześnie dom jest nieduży - 130 m. Załóżmy, że mamy np. dwa dni: pierwszego dnia temperatura na zewnątrz wynosi 10 stopni i jest pochmurno, drugiego - tak samo 10 stopni ale jest duże nasłonecznienie. Pierwszego dnia zapotrzebowanie na ciepło z grzejników obu pomieszczeń (południe i północ) jest podobne, drugiego - diametralnie różne... a czujnik zareaguje podobnie? Czy w takim układzie układ automatyka plus zawory termostatyczne będzie miał jednak przewagę nad samymi zaworami termostatycznymi? A może dwa niezależne czujniki pokojowe (1 reprezentatywny dla strony północnej, drugi dla południowej?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 12.02.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam! Nie napisałeś jaki kocioł/instalacja ? Pogodówka jest zawsze wskazana , bo zmienność parametrów zewnętrznych ma szybki wpływ na zmianę parametrów zasilania instalacji grzewczej , dodatkowo niektóre sterowniki pokojowe współpracujące z sterownikami pogodowymi , wpływają na adaptacje krzywej grzania . Jeśli chodzi o twoją sprawę , możesz śmiało zastosować sam sterownik pogodowy (bez sterownika pokojowego) co spowoduję utrzymywanie instalacji "ciepłej " przez to odczuwa się inaczej ciepło w budynku i dodatkowo w każdym pomieszczeniu termostaty , które będą reagować na te dodatkowe zyski ciepła . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futuris 12.02.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 dziękuję za odpowiedź, nie bardzo wiem co oznacza termin "instalacja ciepła" ale sobie poszukam i spróbuję się dokształcić Rozumiem, że wg ciebie kombinacja sterownik pogodowy plus termostaty są wystarczającym zabezpieczeniem przed przegrzaniem południowych, przeszklonych pomieszczeń w umiarkowanie ciepłe, ale słoneczne dni? A instalacja - standard - kocioł gazowy kondensacyjny, ale jeszcze nie mam wybranego żadnego konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 13.02.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam! przy kondensacie sterownik pogodowy jest jak najbardziej wskazany , o instalacji "ciepłej " pisałem dlatego ,że nie wiedziałem jaki masz kocioł ,przy kondensacie sterownik pogodowy to niejako podstawa . Temperatura zasilania zmienia się w zależności od temp zewnętrznej , lecz cały czas krąży po instalacji w związku z tym instalacja jest "ciepła" tylko intensywność "ciepła " tej instalacji zależy od temperatury zewnętrznej. A nadwyżkę ciepła zniwelujesz przez termostaty jest to najlepsze rozwiązanie w twoim przypadku , pogodzisz rozsądne koszty zastosowania takiego układu do uzyskanego efektu. Co do kotłów Polecam ci firmy Hoval , Weishaupt . Hoval'a można zakupić w rozsądnej cenie i jest to chyba najlepszy stosunek cena/jakość , Weishaupt jest sporo droższy . Nie wiem ile chcesz wydać na kocioł ale przy rozpatrywania z innymi markami warto zwrócić uwagę na Hoval'a. Lecz najważniejsze to serwis na danym regionie i brałbym to również pod uwagę przy wyborze marki i dotyczy to każdej firmy nie tylko tych wymienionych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 11.09.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie regulacji strefowej z wpływem na pracę kotła .Przy małych domach nie ma sensu stosowanie regulatora pogodowego chyba że mamy rozbudowaną instalację np. ogrzewanie grzejnikowe / podłogowe . Jednak zdecydowanie polecam system regulacji strefowej np. evohome mam taki od dwóch lat i jest super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts