Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najtaniej wychodzi ogrzewanie węglem następny w kolejności jest pelet ale niewiele ustępuje mu gaz ziemny, gaz płynny jest następny obok oleju.

Gdybym miał do wyboru gaz ziemny i pelet to oczywiście wybrał bym gaz ze względu na brak obsługi choć przy pelecie też nie narzekam, nie ma dużo pracy ale zawsze...

lujski

To proste. Ludzie wybierą to na czym się znają, lub to co doradzą im fachowcy. Fachowcy doradzją im to na czym sami się znają, lub na czym lepiej zarobią. Tak jest skonstruowany nasz świat i wiele w nim nie zmienisz.

Zadajesz niewłaściwe pytanie i oczekujesz w zamian satysfakcjonującej Ciebie odpowiedzi. To tak jak oglądając dystkusję na forach motoryzacyjnych, dochodzisz to tematu: "Skodami jeżdża tylko głupki i wieśniaki", po czym patrzysz na swoją Fabię, czy Oktawię którą przejechałeś bez awarii 200k km, myslisz $%^&& i wyłączasz komuter.

Zapytaj się użytkowników urządzeń pelletowych, dlaczego wybrali pellet. To będzie ciekawsze.

Ja wybrałem pellet dlatego, że chciałem pellet. Bo się na nim znam, bo lubię drewno, brzydzę się węgla, nie mam gazu ziemnego, nie stac mnie było na PC z odwiertami, a w powietrzne pompy nie wierzę, że są tanie w eksploatacji zimą. Mam tani kociołek, drogi palnik, kiepski pellet i zero zmartwień z powodu szlaki - bo mam drogi palnik. Spalam 4 tony zimą na ogrzewanie, a 15 kg ( 12 zł) na 5 dni na ciepłą wodę latem. Jestem zadowolony.

Pzdr.

Co wy chłopaki jaja sobie robicie?? porównujecie bezobsługowe systemy grzewcze z kotłowniami??? (cenowo) prąd można porównać do oleju,olej do gazu a gaz do pc, a systemy z kotłowniami pelet do ekogroszku, ekogroszek do węgla, węgiel do drewna i bedzie OK a takie porowniaja jak robicie są bez sensu...

Czy ktoś z Was miał ostatnio problem z peletem z Barlinka (według sprzedawcy to towar z lata 2011)? Do tej pory wypaliłem kilka ton i nie miałem najmniejszych zastrzeżeń. Niestety dokupiłem jedną tonę i zaczęły się schody - głośny ślimak i spieki w piecu. Obecnie trwa procedura reklamacyjna, tylko na nią firma ma 2 tygodnie....

Wywołałem dział reklamacyjny firmy Barlinek do tablicy, należy Wam się wyjaśnienie jaki jest status reklamacji. Chcę powiedzieć, że procedura reklamacyjna została rozpatrzona wzorowo.

Pozdrawiam.

Jak w temacie... północne okolice Wrocławia - Pellet Lava 880 zł/paleta ( 65 worków x 15 kg = 975 kg ).

Jak dla mnie drogo, ale ciekawszej alternatywy nie widzę... w sezonie potrzebuję około 4 tony.

Jestem zainteresowany zakupem grupowy... 24 tony z zakładu... brakuje jeszcze odbiorców na 20 ton. Jeśli ktoś jest chętny proszę info na priv.

• 2 weeks później...

Witam

Wrocław - pellet Lava 870zl/65worków

Przy okazji pytanie, gdzie we Wrocławiu można kupić pellet liściasty i za ile. Szukam i nie mogę znaleźć. Na razie palimy Lavą i było super bo palił się pięknie, fakt, że palimy dopiero drugi sezon, a latem był piec wyłączony bo jeszcze nie mieszkamy. Teraz jednak już będziemy palić cały rok na potrzeby cwu i teraz jak zrobiło się ciepło piec zaczął się smołować (wewnątrz jest cały błyszczący i jakby mokry od tej czarnej mazi). Nie wiem co z tym robić a serwisanci od pieca zasugerowali żeby dać liściasty pellet.

pozdrawiam

Witaj

Zmiana pelletu niczego raczej nie zmieni. Kocioł się smołuje od niskiej temperatury pracy - kondensacja na jego ścianach. Albo na kotle jest nastawiona zbyt niska temperatura zadana, albo powrót z instalacji jest zbyt zimny. Ustaw temperaturę zadaną nie niżej niż 55 stopni, a powrót powinien byc chroniony zaworem mieszającym.

Pzdr