Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy maję sami się staramy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Porażka z tymi tynkami.

Jak się skończyła sprawa?

pozdrawiam

jak z tynkami

A no tak że mam jeden wyrok czekam na drugi - wyrok nakaz zapłaty, pusty portfel- sad,adwokat, biegły i małe szanse na odzyskanie czego kolwiek

A decyzja biegłeło jednoznacza odpaść odpadnie wszystko, czyli trzeba całość skuć

obecnie bede szukał wsparcia wśród producentów tynków może ktoś pomoże i w zamian za reklamę chociaż materiał podrzuci.

• 2 weeks później...

Co tu pisać końca nie widać..

Był na budzie biegły a nawet sądowy. Facio szukał nas, aż znalazł. Oczywiście pojawił się też wspaniały wykonawca. No i się zaczeło od samego wjazdu biegłego, a opisze tak: podjazd do domu długości 40m i szerokości 4m usupany tak że wjeżdzając po prawej stronie jest niecka i jak jest śnieg czy inne ustrojstwo tworzy się kałuża, oczywiście jak był biegły to był śnieg i lekki mrozik, a pare dni wczesniej odwilż. Biegły tu i tam zamiast pojechac po śladach aut, postwnowił zaparkować po prawej stronie - nie opisze zdziwienia kiedy nagle autko się przechyliło lod pekł i prawa strona auta znalazła się szybko i gwałtownie jakies 30-40 cm niżej od lewej - moj komentaż no to many pozamiatane.

Udało się auto wypchnąć - bez strat w ludności. Zaprosiłem gościa i partacza na plac boju.

Biegły jak by to powiedzień może ma wiedze i wogóle ale już nawet na emeryturę tuska się łapał bo jak sam oświadczył ma 75 lat.

Nażędziem pracy biegłego było jego sokole oko - nie miał miarki ani kontownika, pożyczył od kolegi łate 2m długości - która jak się okazało z lewej i prawej różnie pokzywała. Całę śzczeście udało sie wytłómaczyć że nie chodzi o jakość usługi a głównie o technlogie wykonia,

No wiec biegły polecił dokonać odkrywek fleksem - w dwóch punkach, po nacieciu ostatniej linii oczom ukazał sie .....

Spadający na podłogę kwadrat tynku.

Mhyyy pomyślał Biegły z wykonawcą. No zła technologia była.

- Wiec jak Pan to robił- pyta biegły

- oczywiście ściany myłęm szprzycowałem potem tynk - odpowiada wykonacwca

- a ten gips to z kąd pod tynkiem ???

- no pewnie z sufitu kawałek się zabrudził

-no kawałek 4m szeroki i 2,7 wysoki - wtrąca inwestos - to tylko jeden kawałek a mamy ich tyle ile ścian wszedzie

- a sufit Pan gruntował - biegły

- nie bo my tylko belki

- a pustaki to co

- a bo nie trzeba - wykoanca

I taka była 2h gadka, a bo to technolagia, a bo krzywe ściany, a bo stawka za mała, co biegły skwitiwał ogładał Pan budynek prze pracą - no oglądałęm - cene Pan uzgodnił -- mnyy - NO TO WIDZIAŁY GAŁY CO BRAŁY , to nie baba w domu co przed ślubem "uważaj złotko bo błotko! a po nie widzisz sieroto że leziesz w błoto" tu się ściany nie krzywią prze noc i focha nie strzelają, a do technologi to mam to - wyjęta została płapka na mole wydanie 1955 - ma ją jeszcze z technikum pochwalił się biegły poczym przewetował strony i znalałs tynki nakładane maszynowo - a mówiją że komuna zacofana była, no i czyta szpryc nażut, gładz ..

- ale teraz technologia - szybko przerywa wykonaca

- To proszę mi pokazać gdzie to jest napisane

No i tak się to obyło dostałęm teraz opinie biegłego który stwierdził że.

Sufity trzeba skuć - 1500 kucie wywóz

ściany trzeba skić - 6000 kucie wywóż

mam za opinie zaołacić jeszcze 700 zł a 1000 już sad mi zabrał - a to tylko zaliczka

czyli mamy 14000 do zwrotu, 1700 biegły, 1000 koszta sadowe, mecenas 2400 plus 23VAT odestki etc etc i jeszcze komornik jakies 400zł odesetki za jakieś 2 lata

Taniej było ze strebra dać te tynki zrobić .

A odzyskałem ja k to tej pory - 1 wpłta od komornika 2,56zł - myśłem że to jakaś pomyłka - nie to zajecie było 95,6 ale odjęte zostały koszta egzekucji - o fuck

potem była licytacja gdzie majątek dłużnika został sprzedany za kwotę 3758zł z czego ja dostaęłm tylko 2998 - reszta to koszta egzekucji.

Jakrze prawidzie są słowa człowieka z buszu "Polska, to dziwny kraj" ba rzekłbym busz europy w końcu do my many najdroższy 1km autostrady wiec i koszta egzekucji są cholendarne.

Ps sprzedam dług lub zatrudnie osobnika na umowe-zlecenie

Sory za skład i ład ale palce nie nadążają za głową

W dniu zalewania piękna pogoda że wytrzymać nie szło lało się po nas niemiłosiernie chyba dowaliło za 30 celcjuszy

I co teraz z tym betonem żadnego przykrycia tylko lanie wody no to laliśmy tak ze na betonie powstała 5 cm warstwa wody (szalunki były wyższe)

Rada nr 2 po zalaniu przydało by się czym przykryć beton jak będzie gorąco.

to jeszcze gorzej, powstanie efekt cieplarniany i wtedy może odparzyć się betonik, jak grzeje trzeba plastyfikatora dodać do betonu ale to w zakresie betoniarni no i opór po 3 -4 godz lać wodą tylko kontrolując czy odpowiednio stwardniał, można wypłukać mleczko z wierzchu...

ja bym się tak na forum nie chwalił tym zakupem z parku i nie wiem czy mam rację ale na drzewo konstrukcyjne najlepsze jest drzewo w przedziale 80-120 lat

z czerwca przeskoczę do końca lipca.

W miedzy czasie z ważniejszych rzeczy

kupiliśmy drewno na więźbę prosto z mazurskich lasów z parku co by nie było legalnie drągi licząc średnio po ok 150-200 lat największy ma ponad 1m średnicy.

Razem ponad 27m3 przyjechało na zgrabnym aucie i zostało zwalone.

Poruszają się prace na fundamentami ustaliliśmy że będzie 7 warstw. (pisząc ten post czyli po 1,5 roku wiem że powinny być ich 10).

przechodzące ulewne deszcze zalewały nas średnio raz w tygodniu

glina ze stały zrobiła się mazią nie można chodzić bez ciaplania.

Bale będzie ciał tartak przewoźny.

Ze względu na coraz większą ilość pracy i same fundamenty które się ciągną i ciągną przydał by się ktoś do pomocy

szok

Odnośnie tynków to tak jak nie chcesz mieć takich problemów to

1. nie bierz partaczy - nistety czesto się człowiek dowiaduje po fakcie

2. nie bierz doliny nidy

2011%252010%252015_1639.JPG

2011%252010%252015_1643.JPG

2011%252010%252015_1653.JPG

Oczywiście tynki odpadają dalej takimi pięknymi płatami

2011%252011%252024_1560.JPG

2011%252011%252024_1561.JPG

Mam wrażenie że klej biurowy ma większą przyczepność niż tynk z Doliny Nidy

2011%252011%252024_1554.JPG

A klej a mąki to już by był luksus w fabryce, a może jak tak Atlas oszczędza na cemencie to niech mąkę sypie do tynku będzie lepiej trzymać.

Radzę omijać Pana Kalkę i firmę Kal-tech z Inowrocławia szerokim łukiem. Ponieważ wykonawca ma w poważaniu wiec spotkamy się w sądzie. Ale cóż tak to jest jak się zapłaci za szybko - mogłem czekać aż wyschnie.

Edytowane przez pompiarz1984

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się gdzie wykonuje aktualnie prace i dostarczałbym inwestorom zdjęcia z Twojej budowy. Jeśli pracuje jako podwykonawca na inwestycjach podeślij tam komornika żeby przejął jego płatności za wykonane prace lub jego sprzęt czyli agregat. Oczywiście trzeba zrobić to zgodnie z prawem.

Jestem przedstawicielem handlowym hurtowni budowlanej i handluję między innymi tynkami, nigdy nie widziałem aż takiego partactwa bo mniemam że wykonawca sprawdził czy tynk nie był przeterminowany bo to mógł też być powód Twoich problemów.

Życzę szybkiego i szczęśliwego zakończenia problemu.

• 4 weeks później...
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się gdzie wykonuje aktualnie prace i dostarczałbym inwestorom zdjęcia z Twojej budowy. Jeśli pracuje jako podwykonawca na inwestycjach podeślij tam komornika żeby przejął jego płatności za wykonane prace lub jego sprzęt czyli agregat. Oczywiście trzeba zrobić to zgodnie z prawem.

Jestem przedstawicielem handlowym hurtowni budowlanej i handluję między innymi tynkami, nigdy nie widziałem aż takiego partactwa bo mniemam że wykonawca sprawdził czy tynk nie był przeterminowany bo to mógł też być powód Twoich problemów.

Życzę szybkiego i szczęśliwego zakończenia problemu.

ja tak robię :)

tam gdzie się ogłasza mój wykonawca - wstawiam ostrzegawczo galerię zdjęć moich tynków.

ja się naciąłem - może innym uda się wybrać ekipę godną wydanych pieniędzy.