Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do MAJA 2 Ani I Rafała

Recommended Posts

:) W większości przypadków radzących jak zrobić instalację, mówią iż w domkach przyjęło się kanały o średnicach 100/125mm:), wiec zastanawiające jest to liczenie. Piczman swego czasu powiedział mi iż co do świstania to trzeba się nad tym zacząć zastanawiać jeśli centrala jest większa niż 300m3h (jak dobrze pamiętam mówił od 500tki).

BTW

Kiedy robiłem zakupy w sklepie poleconym przez piczmana, na pytanie o tłumiku akustycznym chłopy poradzili aby nie dawać, bo wystarczy termoflex z perforowaną wewnętrzną ścianką, ponoć wystarczająco wycisza (SONOLIGHT AD-L), zobaczymy w praktyce.

pozdr.

Edytowane przez madric

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam w parterówce nad głową porozciągane termoflexy z WM i potwierdzam, że dopiero maksymalny przepływ powoduje lekko słyszalny szum na anemostatach. Miękkie kanały nie są podobno profi wg zawodowców, ale jeśli macie zamiar je kłaść u siebie to po prostu przy ich rozmieszczaniu zastanówcie się gdzie ewentualnie będzie można tłumiki dorzucić w przyszłości. Lekkie buczenie u mnie wywołują wentyle skręcone do minimum. Muszę przerobić regulatory tylko czasu brak.

Mam w parterówce nad głową porozciągane termoflexy z WM i potwierdzam, że dopiero maksymalny przepływ powoduje lekko słyszalny szum na anemostatach. Miękkie kanały nie są podobno profi wg zawodowców, ale jeśli macie zamiar je kłaść u siebie to po prostu przy ich rozmieszczaniu zastanówcie się gdzie ewentualnie będzie można tłumiki dorzucić w przyszłości. Lekkie buczenie u mnie wywołują wentyle skręcone do minimum. Muszę przerobić regulatory tylko czasu brak.

Compi. Ja przypuszczam że profi dbają o swoją robotę i za kanały sztywne dużo więcej mogą skasowac i klienta nie boli ze wydaje na robociznę pare tysięcy za jeden góra dwa dni roboty w parterówce przy termoflexach :). Pozdrawiam

Sztywne spiro, wykonane solidnie i z głową, zapewnia bezproblemowe użytkowanie takiego systemu przez całe lata. Uważam, że zasadnicze znaczenie ma tu jedna rzecz. Kanały będą leżały na nieużytkowym stropie, na konstrukcji podwieszanego sufitu, czy będą wisiały umocowane do np. krokwi. Miękkie się gną i trzeba by chyba zastosować jakieś leżaki dla nich, aby były proste. Poza tym sam uczestniczyłem w montażu WM na spiro i kładłem swoją na flexach. Ta na spiro to dwa razy więcej roboty, głównie na owijaniu rur wełną z folią alu i jej klejeniu. Ilość kształtek, redukcji, muf, kolan, w końcu parkerów do skręcania była ogromna. To musi kosztować bo na średni domek letniskowy załadowany był cały bus typu reno master. I przy spiro tłumik to podstawa, a taki wykonany nawet po znajomości kosztuje już kawał grosza. Mój wybór był prosty, ocieplane kanały flex na betonowy strop nieużytkowy nad głową, naokoło przy docieplaniu stropu ciasno styro 2 x 10, 2 x 15cm i działa. Trzeba było tylko uważać podczas chodzenia, bo zgnieść łatwo.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...