madric 31.03.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) W większości przypadków radzących jak zrobić instalację, mówią iż w domkach przyjęło się kanały o średnicach 100/125mm:), wiec zastanawiające jest to liczenie. Piczman swego czasu powiedział mi iż co do świstania to trzeba się nad tym zacząć zastanawiać jeśli centrala jest większa niż 300m3h (jak dobrze pamiętam mówił od 500tki). BTW Kiedy robiłem zakupy w sklepie poleconym przez piczmana, na pytanie o tłumiku akustycznym chłopy poradzili aby nie dawać, bo wystarczy termoflex z perforowaną wewnętrzną ścianką, ponoć wystarczająco wycisza (SONOLIGHT AD-L), zobaczymy w praktyce. pozdr. Edytowane 31 Marca 2012 przez madric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 31.03.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Mam w parterówce nad głową porozciągane termoflexy z WM i potwierdzam, że dopiero maksymalny przepływ powoduje lekko słyszalny szum na anemostatach. Miękkie kanały nie są podobno profi wg zawodowców, ale jeśli macie zamiar je kłaść u siebie to po prostu przy ich rozmieszczaniu zastanówcie się gdzie ewentualnie będzie można tłumiki dorzucić w przyszłości. Lekkie buczenie u mnie wywołują wentyle skręcone do minimum. Muszę przerobić regulatory tylko czasu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 01.04.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Mam w parterówce nad głową porozciągane termoflexy z WM i potwierdzam, że dopiero maksymalny przepływ powoduje lekko słyszalny szum na anemostatach. Miękkie kanały nie są podobno profi wg zawodowców, ale jeśli macie zamiar je kłaść u siebie to po prostu przy ich rozmieszczaniu zastanówcie się gdzie ewentualnie będzie można tłumiki dorzucić w przyszłości. Lekkie buczenie u mnie wywołują wentyle skręcone do minimum. Muszę przerobić regulatory tylko czasu brak. Compi. Ja przypuszczam że profi dbają o swoją robotę i za kanały sztywne dużo więcej mogą skasowac i klienta nie boli ze wydaje na robociznę pare tysięcy za jeden góra dwa dni roboty w parterówce przy termoflexach . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.04.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Sztywne spiro, wykonane solidnie i z głową, zapewnia bezproblemowe użytkowanie takiego systemu przez całe lata. Uważam, że zasadnicze znaczenie ma tu jedna rzecz. Kanały będą leżały na nieużytkowym stropie, na konstrukcji podwieszanego sufitu, czy będą wisiały umocowane do np. krokwi. Miękkie się gną i trzeba by chyba zastosować jakieś leżaki dla nich, aby były proste. Poza tym sam uczestniczyłem w montażu WM na spiro i kładłem swoją na flexach. Ta na spiro to dwa razy więcej roboty, głównie na owijaniu rur wełną z folią alu i jej klejeniu. Ilość kształtek, redukcji, muf, kolan, w końcu parkerów do skręcania była ogromna. To musi kosztować bo na średni domek letniskowy załadowany był cały bus typu reno master. I przy spiro tłumik to podstawa, a taki wykonany nawet po znajomości kosztuje już kawał grosza. Mój wybór był prosty, ocieplane kanały flex na betonowy strop nieużytkowy nad głową, naokoło przy docieplaniu stropu ciasno styro 2 x 10, 2 x 15cm i działa. Trzeba było tylko uważać podczas chodzenia, bo zgnieść łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 01.04.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 A to mnie zaczeliscie zastanawiać z tymi rurami, ja na razie mam położone PCV prostokąty na parter i z tego wyjście 100 spiro na poddasze. A jaki to sklep z WM polecacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 03.04.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 poszło na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 07.04.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wesołych dla całej rodzinki http://img528.imageshack.us/img528/166/wielkanoct.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 07.04.2012 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Spokojnych i pogodnych Bo jak zimno to zając nie robi http://nicalbonic.blox.pl/resource/zajac_wielkanocny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariwa 07.04.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wesołych i Pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego dyngusa życzą Marcin z Iwoną http://img35.imageshack.us/img35/5774/easterl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 30.05.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 kalio nic nie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 05.06.2012 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Robie, tylko niemoc pisania mnie owładnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.07.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Robie, tylko niemoc pisania mnie owładnęła Z dwojga złego lepsze to niż niemoc robienia A mi ostatnio jakoś wiatr w żagle poszedł i zapierdzielam na budowie jak mały samochodzik - aż się nie mogę doczekać porannego spotkania z wełną... grrrrrrrrr pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 29.08.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 ... minęło właśnie 5 miesięcy od twojego ostatniego wpisu na swoim DB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 02.09.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Robota idzie na zewnątrz Codziennie zjadam zupę z białych kuleczek styro i kafke zabielaną z kożuszkiem ) Edytowane 3 Września 2012 przez kalio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 09.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Robota idzie na zewnątrz Codziennie zjadam zupę z białych kuleczek styro i kafke zabielaną z kożuszkiem ) Pamiętaj, że fani czekają na relację. pozdro ! I od października zapraszamy na kawę w w miarę normalnych warunkach domowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.09.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ooo, to masz tak samo fajnie jak ja, no i juz sie poczulam lepiej Niech beda pozdrowieni, Ci co na rusztowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.10.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Gratuluję fajnie zrobionego poddasza ( ilości wełny również : ) ), fajnej bryły domu, która jest proporcjonalna i po prostu miła dla oka. Tematu "reaktora" nie znam więc możesz rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 14.10.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 reaktor tak nazwała moja żona bufor który staram się wykończyć przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 22.12.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Wesołych i spokojnych świat życzą Anka i Rafał z dzieciakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariwa 24.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia dla całej rodzinki życzą Marcin z Iwoną http://img341.imageshack.us/img341/8592/merrychristmasglitterha.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts