Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do MAJA 2 Ani I Rafała

Recommended Posts

Wiesz co reki sobie uciac nie dam ze mam piasek bo kaleka moge zostac:), ale robilismy odwierty i z badan geologicznych wyszlo ze sam piaseczek i tego sie trzymam. Ale jak patrze co sie dzieje na dole ( nasza dzialka jest na wzgorzu) to od razu wspolczuje sasiadom, wciaga mokra glina jak bagno, a co my mamy w srodku to naprawde to sie okaze jak wykopiemy. Baj de łej o ile laskawie zjawia sie koparkowi

Ps. Podziwiam to co juz zrobiliscie

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie - jesteśmy na tym samym etapie - dziś zrobiłem najbardziej upierdliwą bruzdę w betonie pod wejście wlz i wyjście prądu na gospodarczy. Kiedy montujecie okna? Ja miałem na koniec marca, ale pogoda dała ciała, nie zdążyłem z tynkiem pod bramę garażową i montuję za miesiąc. W tym czas podkuję wszystkie bruzy pod prąd i posprzątam :)

Cześć,

Dziwna ta sprawa z tą wilgocią, a czy ta ściana czasem nie jest od strony stawu?

Jak pamiętam masz glinkę, weź odkop wykopy do ław, i zostaw na parę dni,

zobaczysz czy woda podchodz z grutu czy nie?

Woda zbiera się na ścianie zewnętrznej czy wewnętrznej? bo nie do końca rozumiem...

Przemyśl wykonanie drenażu opaskowego z odprowadzeniem do stawu...

Ja bym obstawiala na wine zaprawy cementowo -wapiennej, dlatego kazdy krzyczy ze do bloczkow w gruncie tylko cementowa.

Gdzies juz tu na forum widzialam, takie cudo. Bloczki na cementowo-wapiennej zaprawie posmarowane dysperbitem i po zimie zaczela wychodzic taka biala wilgoc, suma sumarum okazalo sie ze to przez ta zaprawe i wapno tak reagowalo

Cześć,

Dziwna ta sprawa z tą wilgocią, a czy ta ściana czasem nie jest od strony stawu?

nie

Jak pamiętam masz glinkę, weź odkop wykopy do ław, i zostaw na parę dni,

zobaczysz czy woda podchodz z grutu czy nie?

Nie podchodzi, w kotłowni mam niżej do samych ław i jest spoko

Woda zbiera się na ścianie zewnętrznej czy wewnętrznej? bo nie do końca rozumiem...

Zbiera na scianie wewnetrzenej pomiedzy garazem a holem (w holu chudziak wylany na wysokości 7 bloczkow w garazy piasek na 3 bloczkach)

Przemyśl wykonanie drenażu opaskowego z odprowadzeniem do stawu...

Jest drenaz

Mam podobnie zrobione jeżeli chodzi o ścianą pomiędzy garażem a hollem, ale nie smarowałem jej dysperbitem od strony garażu:)

Powiem, że u mnie ekipa która murowała ściany fundamentowe stosowała dodtaki do zaprawy w płynie...

Uważam, że znacznie lepiej sprawdzają się...

Jeżeli woda wychodzi w garażu to wygląda na to, że jest z drugiej strony i ciśnie na mur:)

Nie zdazyło Ci się przed wylaniem chudziaka i zadaszeniam zalanie fundamentów przez deszcz...

To może być przyczyna...

U mnie taki efekt nie występuje, ale bardzo uważałem w kwestiach zalewania fundamentów przez opady.

Może wykuj mała dziurę w chudziaku przy ściane,

która puszcza tę wodę i zrób jakiś odwiert żeby zobaczyć ile tej wody jest...

Możesz wykorzystać sprzęt Neta do przewiertów pod fundamentem

(napisz prośbę o wykorzystanie patentu:))

Wtedy sam będziesz wiedział co robić dalej...

Pozdrowienia

wiem ze przewody sieciowe powinno się kłaść w korytkach lub w pleszu ale mam pytanie czy kład ktoś przewody przybijając je do krokwi i ciągnoł je na poddasze własnie takim sposobem ???

Niskoprądowe (alarm, skrętka komputerowa, anteny, satelity) można - sieciowe (230V, niskonapięciowe zasilanie kamer) nie zalecam...