Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do MAJA 2 Ani I Rafała

Recommended Posts

wiec morał i pytanie czy techniczny z Doliny Nidy Atlas zauważy to

http://img851.imageshack.us/img851/7526/201109163380a.jpg

Jak by ktoś tynkował z Doliny Nidy to trzeba pamiętać że:

Aby uwzględnić reklamacje trzeba posiadać oryginalnie zamknięty worek tynku który został wbudowany - no kuźwa dla mnie nie awykonalne

Kurcze. Szok. Ale po dzisiejszej naszej rozmowie u mnie na budowie tak cały czas analizowałem, a teraz mam potwierdzenie z fotek. Wykonawca zostawiając siki z gipsu na ścianach nie przyczynił się aż tak do oderwania. Te siki są przecież minimalne (no chyba że na fotkach nie widać śladów po całości) - cemenciak nie powinien się odspoić, w szczególności w tak korzystnych warunkach (jesień, wilgoć). Partia dupna, albo podłoże źle przygotowane.

A co do worków, to ja jeszcze mam 6 oryginalnie zamkniętych worków tynku który został wbudowany - tak dla pewności :)

Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podłoże było ok bo i siki gipsowe trzymają i szpryc trzyma tylko jakoś ta dolinie nie bardzo się zadomowiła

Skoro szpryc i gips trzyma, a tylko cemenciak robiony na parterze pewnie w innym dniu niż na piętrze się odspoił to albo partia cemenciaka do wymiany, albo może wykonawca dał złe proporcje woda/narzut. Tak mi się jeszcze nasunęło - masz instalacje el. w bruzdach czy na wierzchu? Jak widzisz skuwanie tynku?

PS. a co do trzymania wymiarow i jakosci mat. budowlanych to mam wrazenie ze z tym coraz gorzej, bloczki betonowe mieslimy na 24cm, ale z odchyłem do 25cm, kiero mi mowi - tak jest jak sie bierze najtansze, ja robie oczy i mowie wypust podobno I-klasa po 2,70 netto, czyli 3.30 za szt, wiec nie z tych najtanszych. Roben nam sie trafil spekany, ide z reklamacja, producent mowi, ze dopuszcza takie rzeczy i to normalne,przy murowaniu wychodzi, ze niektore pustaki sa po prostu obłe, czyli w osi srodkowej potrafia byc szersze o ok 5mm od dolnej i gornejkrawedzi zewnetrznej. Ja juz nie wierze w materialy budowlane trzymajace wymiar, nawet ksztaltki wiencowe, ktore niedawno kladlismy rozniły sie.

Tato ostatnio stwierdził

" Za komuny było jak było ale I klasa to była jakość, a teraz z ludzi sku.... idiotów robią bo nie widać z tylu czy tylu albo "Panie tynk przykryje""

A tak właściwie to na produkcji to idzie to teraz tak

przychodzi pracownik do dział u kontroli

- Panie dachówka lub pustak trochę źle z formy złazł

- Co to zanaczy?

- No to w sumie nic - bo poleci premia - troche krzywe i wymiary się rozjechały

- A dużo się rozjechały ? - pyta procownik działu JAKOŚCI

- nie tak dużo może o jeden centymilimoter - 1 cm- ale bedzie pasowała

- to niech będzie

I tak jakieś 10 000 terfnego towaru

i jak trafi na budowę samorobną a to siekierki lecą,

a jak na fachowca to taki jegomość zadzwoni do PH pogaza dostanie bluze i mówi

- Panie inwestorku z 7 m nie bedzie widać

Kolega dał radę z dachem... dziękuję za to że miałem rację...

chodz to odczucie sybiektywne... zalezy co by się trafiła za partia ceramiki...

Na swoją nie narzekam...

A chodzisz narmanie po wierzchu tej dachówki?? nie ma tendencji do pękania?

Mi tylko jedna pękła, ale specjalnie na nią nadepłem niekorzystnie :)

Tynk brałem z Tysanda, i powiem że ekipa mówiła,

że na kaszubach najpopularniejszy...

Ładnie wysłcho wszystko i luz...

Twój przypadej rzeczywiście ciekawy, nie do pozazdroszczenia...

Na jak dużej powierzchni odchodzi...

Buforek zacny, a wejdzie ci przez bramę garażową :)...

Ja mam ponad 1m3 i uważam, że jest to najlepszy

element instalacji C.O. z kotłem na paliwo stałe...

Witam.

A kolega jaką papę dał na deskowanie? jakieś rady?konkretny model? jak mocowana ? szczelna? niezmarszczyła się? Co sądzisz o położeniu papy prostopadle do kalenicy( dach 40st), klejonie lepikiem na zimno i mocowanie zakładu kontrłatą do krokwi , szukam papy która daje się mocować mechanicznie i kleić lepikiem i nie da się rozerwać rękoma, takie kosztują jakieś 15 zł za metr, trochę drogo, szukam coś w okolicy 10zł za metr. Oczywiście na papę pójdą dachówki ceramiczne.

pozdrawiam.

Mój tynk to TYSAND...

Z samochodów wole lublinka:) to ferrari wśród samochodów budowlanych:)

Byłem sceptyczny na cementówkę ze względu na szorstkość, i możliwość szybkiego

powstawania mchu na północnych połąciach...

Poza tym połaziłem po okolicy i pooglądałem co u kogo leży w jakim stanie...

Nie przekonały mnie...

A to szkoda, żeś nie dał cyny...

Ale zapraszam następnym razem nawet z Bashem:)

No w dym wedzarnii

Tom ja własnie kładłem tanią pape z mat izolu w400 i potem latałem łatałem a na końcu i tak kupiłem drogą

Tak mi się nasuneło

Tania papa jest przeciwieństwem taniego sera

O ile w serze dziury nie ma, to w papie jest aż nadto

Edytowane przez kalio

Tego się spodziwałem... że ktoś złapie mnie za słówka...

I właściewie tylko o Tobie MSU pomyślałem...

Bash nie obrazisz się chyba ze sformuowanie:)

Spoko - nie ma sprawy :) Kurcze, za jakiegoś skrytożercę parówkowogrilowego już mnie uznają... Albo maniaka grila... Oczywiście nie muszę pisać, że przy okazji pięknej październikowej pogody i zalewania posadzek właśnie kończymy grila? :) Ale tak poważnie to kiedyś pewnie specjalnie podjadę i do kalio, verterixa, inża... MSU trochę daleko, aczkolwiek... Jak dobę rozciągną do 48h to spoko :)

.. przydał by się jakiś wurst do tego

Jak jest wurst, to jest i BasH :) A swoją drogą to dach wygląda godnie. Nie zazdroszczę tzw. pierdolników w postaci wykuszy, lukarnek itp... Mi wystarczy dość moich dwóch koszy. Buforek też masz konkretny.

Tom ja własnie kładłem tanią pape z mat izolu w400 i potem latałem łatałem a na końcu i tak kupiłem drogą

O ile w serze dziury nie ma, to w papie jest aż nadto

Oj bez przesady - nie jest taka zła. Fakt że faluje, ale sama z siebie dziur nie dostaje. Grunt to gęsto papiakować i zabezpieczyć brzegi przed podwiewaniem. Żaden cud ale wersja wierzchniego krycia z grubą posypką daje radę, a cenowo jest bardzo ok.

Edytowane przez BasH