Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do MAJA 2 Ani I Rafała

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

papa

Witam.

Dobry wybór, gdzie i za ile można ją kupić? Czy papa na włókninie poliestrowej przy upałach nie okazała się zbyt elastyczna, czy nie obwisła?czyli czy jej główna zaleta - elastyczność nie okazała się na dachu wadą? życzę Wam i wszystkim dobrej pogody.

pozdrawiam.

ps. w kwietniu też ruszam z papą i dachówką samoróbnie na dachu.

Dzięki

Tynki no cóż odkuli odskrobali i pod spodem gips z sufitów to była główna przyczyna odspojenia a poza tym brak zastosowania właściwej obrzutki - wykonawca ze swoim materiałem i teraz jest pytanie czy sie dogada czy będzie zrywał 100% tynków niestety dla nas bo już powinno być po wylewkach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
A na budowie piec grzeje styro się kładzie może jeszcze uda się wylewki machnąć

Machaj machaj - mamy spokojnie jeszcze 3 tygodnie ciepła bez mrożenia. Ja póki co musiałem odpuścić budowę na rzecz spraw zawodowych i łatwienia garści grosza na wykończeniówkę :/ Dachówka leży mi już na składzie, ale w tym roku chyba nie zawiśnie...

• 2 weeks później...

Czesć Kalio,

Widzę, że doszedłeś do najcikawszej sprawy - instalacja C.O.

Jeśli mogę ci doradzić to powiem, że na jednej pompie nie jest możliwe sterowanie takim układem...

1. Pompa jest sterowana temp. kotła i jak on nie działa to stanie... a ty (ja też) masz drugie źródło ciepła...

2. jedna pompa nie ruszy obiegów za zaworami 3D... bo jak układ się ustabilizuje (zawóry się zamkną) co będzie go tłoczyło...

Rozwiązanie...

Rezygnacja z zaworów 3d na rzecz pompy dla układu podłogówki i grzeników, sterowanie jej obiegiem

poprzez czujnik temp. powrotu i zaprogramowane chwilowe przetłaczanie...

LUB

zamiast zaworu 3D zastosować zawór termostatyczny (taki jaki ma Net) i za nim pompa...

Pompa będzie wymuszała krążenie układu a zawór pilnował temp. układu...

Dodam jeszcze, w przypadku układów równoległych (a taki masz) każda pętla musi mieć swoją pompę...

Spróbój pospinać jaknajwiecej urządzeń w sposób szeregowy, wtedy jedna pompa zadziała...

Przemyśl sprawę i napisz coś wiecej o kotle (jaki) i sposobie sterowanie tego układu...

Wtam

dawno sie nic nie działo w dzienniku

a wiec

mam dwa poziomy wodę z bufora wyprowadzam (jaką średnicą) idzie na zawór 3d dalej na pompkę i dalej miedzią 28 na rozdzielacze

czy miejsce wpięcia trójka powinno być na równej odległości pomiędzy rozdzielaczami czy nie ma to znaczenia

czy w takim układzie woda będzie się równo rozpływać góra i dół (zakładając taką samą długość sumaryczna obwodów)

od pionu do rozdzielaczy jakieś 3m w poziomie

http://img831.imageshack.us/img831/2962/bufor.jpg

może źle pisze nie zawor 3d a zawór termostatyczny esbe vta 372 lub 572

chaciel to tak spiać aby piec z buforem kominek z buforem lataly na grawitacji

do kalafiorów stosuje osobne wyjście z bufora i osobna pompkę i to mnie nie meczy meczą mnie obwody podłogówki na gorze i dole czy dać na jednej pompie czy na dwóch różnica w cenie jakieś 1000 pompka plus zawór

odnośnie pieca nie ma na razie nic upatrzonego ślubna forsuje opcje z zasobnikiem (jak już coś jakiś kmt) ja jakiegoś dolniaka

wkład do kominka z PW z ktratki.pl lub lechma

Jeśli chcesz na grawitacji, to myślę, że rurki muszą być 2".

Wadą/ograniczeniam tego układu jest to, że piec najpierw będzie grzał zasobnik,

a później zasobnik instalację...

Może to być uciążliwe w przypadku, gdy instalacja będzie zimna,

a chałupa potrzebować będzie ciepła...

Trzeba o tym wiedzieć i nie pozwolić w najgorszych warunkach do powstania tego stanu...

Ewentualnie zastaować obejscie zasobnika, na tę sytuację...

4m rury i dwa zawory to nie majątek...

Jeżeli nie chcesz mieć problemu z obiegami na parterze

i na piętrze zastosować można po jednej pompie na obieg...

Oczywiście obie pompy za jednym zaworem termo....

Innym rozwiazaniem może być zastosowanie

na głównej rurze parteru i pietra - przepływomierzy

i po uruchomieniu wyregulowanie obiegów,

tak aby uzyskać równomierny przepływ...

Mam nadzieję, że coś podpowiedziałem...

Okienka na Schueco cava 70 pakiet szyb 0,5 :) diabelnie ciężkie ale nawet mojej małzy się podobają,

Ostatnio na chodzika kupiłem papę gordach super motaż sbs 5,5 - po 10/m2 i tak wyszło, że w podłogę walnęliśmy lepszą izolacje niż na dachu :))

wrota na razie z L-M już się popsuły zamki, a nawet moje male dłonie nie są na tyle małe co skośnookich rzemieślników, docelowo będzie dziadek od znajomego już czekają na magazynie