Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła vs. kolektory słoneczne

KRYŚKA1719508238

Recommended Posts

Sedno prawdy jest brać z domu i "pompować" do garażu?

Sedno to jest taka Jula, za 6 tys masz i 50-80% CO i 100% CWU, ale musisz mięć zasobnik CWU z wężownicą. Bez tego 2-3 tys więcej

Poczytam też o Juli i obgadam to w pn z moim fachowcem, kt. będzie robił podłogówkę i montował piec gazowy.

Jakiś konkretny zestaw masz może na myśli?

3500 kWh rocznie na CWU, to ok 360m3 gazu po 2,4(coś koło tego) =864zł. Pompa średnioroczny kop 2,5 raczej nie wyciągnie, poniżej - 7C tez działać nie będzie. Licząc nawet 2,5 to zużyjesz 1400 kWh prądu, po 65gr wyjdzie 910zł, podstaw swoją cenę prądu i podziel cenę pompy przez ew oszczędności

Pompa tylko do cwu wypada blado nawet do grzałki w taniej taryfie - wszystko przez cenę tych oszczędzaczy.

Jeszcze gorzej, działają przez pół roku i kosztują więcej niż pompa.

Kup porządny zasobnik z dużą wężownicą + kondensator i z niczym więcej nie kombinuj..

No dokładnie. Popieram w 100%.

Chyba, że masz silne zakusy ekologiczne, a w kieszeni sporo pieniążków. Wtedy na temp. powyżej 10 C podłączasz pompę ciepła, a na niższe temp. powietrza kocioł gazowy. Zasobnik do PC musi wtedy mieć dwie wężownice. Zysk finansowy jest problematyczny, bo oszczędności w złotówkach będą niewielkie,a PC swoje kosztuje.

Jedyne co może wspomóc ten rachunek ekonomiczny to to, że masz wszystko policzone i założenie PC na CWU ograniczy zużycie gazu do takiej wielkości, że pozwoli Ci płacić mniejszy przesył i opłaty abonamentowe (to zależy od grup taryfowych Twojego dostawcy gazu). Ale to wymaga dokładnego policzenia.

• 1 month później...
No tak pompa ciepła to spory wydatek, ale w systemie monowalentnym gdzie dolnym źródłem jest grunt, woda, pompa ciepła zapewnia 100% zapotrzebowania budynku wynikającego z OZC. Tylko wtedy trzeba zastosować grzejniki niskotemperaturowe i ogrzewanie podłogowe wodne. A kiedy się zwróci to już trzeba samemu policzyć. Mniejsza inwestycją są kolektory słoneczne z dofinansowaniem jeszcze lepiej na tym wyjdziesz i szybki zwrot pewnie z 4-6 lat wtedy. No ale to już cięzej jest z CO, głównie nadaje się na c.w.u :)

No tak pompa ciepła to spory wydatek, ale w systemie monowalentnym gdzie dolnym źródłem jest grunt, woda, pompa ciepła zapewnia 100% zapotrzebowania budynku wynikającego z OZC. Tylko wtedy trzeba zastosować grzejniki niskotemperaturowe i ogrzewanie podłogowe wodne. A kiedy się zwróci to już trzeba samemu policzyć. Mniejsza inwestycją są kolektory słoneczne z dofinansowaniem jeszcze lepiej na tym wyjdziesz i szybki zwrot pewnie z 4-6 lat wtedy. No ale to już cięzej jest z CO, głównie nadaje się na c.w.u :)

Od zwracania są imieniny u wujka Czesia, pępkowe, czy parapetówka, a pompa jest do grzania.

Wadą kolektorów jest to, że produkują najwięcej ciepła wtedy, gdy ono jest nam najmniej potrzebne.

Pochmurny zimny dzień - kicha, poranna kąpiel przed świtem - kicha

sorry, ale nadal przekonany jestem do pompy.

Odświeżam.

Waham się i ja. Jeśli pompa to może hewalex`u http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-200k-15kw.html na 3/4 osoby?

Może ktoś ma i może się wypowiedzieć czy jest ok.

Jaki jest takiej pompy miesięczny koszt?

Witam

Z tego co wiem Hewalex do CWU jest super .Jak Hewalex to ta chyba 2,3kW nieco droższa ok .6tys .Grzeje wodę do +55. Pracuje do -5 (ale po co ci praca do -5) wtedy już chodzi CO i pompa jest wyłączona .Koszt grzania wody 300L na miesiąc to ok 60 złotych. Pompa ta jest razem ze zbiornikiem na CWU ( stal nierdzewna)

Edytowane przez -voymar-

• 4 months później...

Witam wszystkich,

Piszę w tym wątku, żeby nie zakładać nowego, chociaż typowo na temat PCWU Hewalex 2,5 nie widziałem żadnych wpisów na forum Muratora.

Przed zakupem przejrzałem forum i nie znalazłem nic konkretnego, kilkoro forumowiczów próbuje grzać podłogówkę właśnie tym modelem, ale przecież to jest PC tylko do cwu !!

Mniejsza z tym, po kolei: koszt pompy z osprzętem 4000 pln do tego rurki złączki miedziane dosłownie cała reszta 350 pln Nie mam dwóch lewych rąk więc zamontowałem to wszystko sam.

Pompa przy temperaturze powietrza 28-30 st. grzeje 250 litrów wody od 28 do 47 st. w 3,5h

Dzisiaj podłączyłem licznik energii pod PC, tak więc będę miał więcej informacji którymi będę mógł się podzielić, jeśli oczywiście ktoś będzie miał ochotę poczytać.

Zapraszam innych użytkowników w/w modelu PC do wpisywania swoich spostrzeżeń.

Karol

• 2 months później...
Moim zdaniem solary w Polsce to jednak nieporozumienie. Alternatywą są pompy ciepła powietrze/woda do c.w.u. - cena tak na prawdę podobna a efektywność wyższa. Pompy nie są uzależnione od nasłonecznienia jak solary. Zdecydowanie więc polecam kolektory słoneczne.

Jaka jest "efektywność" PCi pow./woda do c.w.u. ? SCOP ~3...4?

"Efektywność" instalacji kolektorów? SCOP od 20 do 400 w zależności od technologii.

• 2 months później...

W takim razie jeśli pytacie o pompy ciepłą do cwu to ja również pozwolę sobie napisać o naszej nowej pompie ciepła vitocal 060A - najnowsze urządzenie do współpracy z istniejącym systemem grzewczym, można ją podłączyć do kotła o mocy nawet 35 kW. Generalnie pompa ta jest przeznaczona do modernizacji instalacji stałopalnych, gdzie ma poprawić komfort przygotowania ciepłej wody, a więc brak czyszczenia kotła w okresie poza sezonem grzewczym, mniejsze roczne zużycie paliwa, czystsze powietrze itd.

Dostępna w wariantach na powietrze obiegowe i dolotowe

Pompa ciepła Vitocal 060-A wersji na powietrze obiegowe wykorzystuje powietrze z pomieszczenia, w którym jest zainstalowana. Pobiera z niego część ciepła i podnosi je do poziomu temperaturowego ok. 62°C. W ten sposób powietrze zostaje równocześnie osuszone – a to chroni substancję budowlaną przed korozją biologiczną i podwyższa komfort mieszkania.

Do przestawienia na pracę na powietrzu zewnętrznym służy zawarty w zakresie dostawy adapter. Vitocal 060-A pracuje efektywnie przy temperaturach zewnętrznych do -5°C. Pompę ciepła do podgrzewu CWU można ustawiać w pomieszczeniach o wysokości powyżej 2 metrów.

Więcej informacji i cennik : http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-060-a.html

Jeśli są pytania - służę pomocą :)

• 2 weeks później...