teel85 12.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam, już prawie zdecydowałem się na budowę budynku usługowego (być może częściowo mieszkalnego). Niestety absolutnie nigdzie nie da się znaleźć jakiejś choćby bardzo zbliżonej wyceny dla czegoś takiego. Oczywiście rozumiem, że wycena nawet orientacyjna może się znacznie różnić od rzeczywistości, ale każdy przy tym mówi głównie o wykończeniu, które może być między 30 a nawet 60% inwestycji, a mało jest głosów gdzie ktoś liczyłby po kosztach kompletnie. Zanim zlecę projekt architektowi chciałbym się zorientować ile może to kosztować przy założeniu, że ma być stosunkowo najtaniej zrobione jak się da. Oczywiście nie mam na myśli budowanie samemu lepianki ale normalny budynek. Szkoda wydać 10-15 tys. na indywidualny projekt i kosztorys żeby się okazało, że to będzie 2 razy za mało środków na to, albo mam o wiele więcej i trzeba było robić coś większego. Domyślam się też, że wybudowanie takiego budynku byłoby tańsze w przeliczeniu na metr użytkowy niż przy domku jednorodzinnym Pytanie jest zatem bardzo ogólne Czy całkowity koszt takiej inwestycji to bardziej 500 tys, 1 milion czy może 2 miliony czy jakaś inna kwota?. To co wiem: - wymiary - budynek 10x30m, 2kondygnacje, prostopadłościan bez żadnych udziwnień, dach płaski lub z lekkim spadem, zwykły prosty w budowie "kloc" - ziemia - działka jest płaska, pod obiekty usługowe w mieście, w miejscu w którym stałby budynek nie ma żadnych instalacji podziemnych Gdyby ktoś mógł przeanalizować moje wyliczenia (zdaję sobie sprawę, że jestem zielony i mogę się mylic o 100% nawet w lewo/prawo), ale będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi. Moje wyliczenia: 1. Fundamenty - tutaj analizując różne dziennik budowy (fakt, że przy domkach jednorodzinnych) wyszło mi jakieś 50tys. całość. 2. Ściany - solbet + styropian, ścian zewn. jest ok 450m2, za sam materiał wychodzi ok 70-80tys, z robocizną coś pewnie ok 100 tys. 3. Dach - tutaj nie mam pojęcia ile to może kosztować, przyjąłem 50tys na oko. 4. Stropy/Podłogi - 20-30tys... też założenie "na oko" 5. Wszystkie instalacje - ok 120 tys 6. Wykończenie (czyli tynki, malowanie, podłogi itp.) w wersji maksymalnie ekonomicznej całego bydynku pod usługi, - przyjąłem 150-250tys 7. Inne nieprzewidziane +20% Razem to daje 500-600tyś +20-30% dodatkowych nieprzewidzianych rzeczy to razem 600-800 tys całość. Czy moje założenie są chociaż w części zgodne z rzeczywistością? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady i sugestie co źle, czy o czymś zapomniałem, coś wyceniłem nierealnie itp. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts