JurekM 12.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Pytanie do fachowców.Za kominkiem mam komin Schiedla i kanałem wentylacyjnym.Z tyłu mam pokój, który chcę troszkę poogrzewać z kominka.W kominie kanał wentylacyjny do niczego nie jest podłączony.Czy mogę przebić ten kanał, założyć rurę i przepuścić powietrze do pokoju za kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 12.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Możesz jeśli nie używasz turbiny do DGP tylko ciepłe powietrze idzie grawitacyjnie . Jeśli masz do innych pomieszczeń przez turbinę to do tego pokoju też przez turbinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Jeżeli jest inna wentylacja.W pomieszczeniu gdzie stoi kominek, wymagana jest wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Możesz jeśli nie używasz turbiny do DGP tylko ciepłe powietrze idzie grawitacyjnie . Jeśli masz do innych pomieszczeń przez turbinę to do tego pokoju też przez turbinę . Potwierdzam, albo turbina ,albo grawitacja ... Rura niepotrzebna .Zrób otwór na dole i w dół zaślep . Potem otwór u góry I zaślep w górę . W górny otwór załóż kratkę stalową z żaluzją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 13.02.2011 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Jeżeli jest inna wentylacja. W pomieszczeniu gdzie stoi kominek, wymagana jest wentylacja. To teraz już nie zrozumiałem. W domu mam wentylację mechaniczną. Kominek bierze powietrze z zewnątrz. To jaka dodatkowa wentylacja jest wymagana?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 To teraz już nie zrozumiałem. W domu mam wentylację mechaniczną. Kominek bierze powietrze z zewnątrz. To jaka dodatkowa wentylacja jest wymagana?? O tym ,że masz went. mech. wiedzieliście tylko Ty i Św Piotr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jest to efekt niespójności przepisów w budownictwie . Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła ,aby działała prawidłowo i z sensem , nie może mieć zaburzonego zrównoważonego ciśnienia . Montujemy wkłady kominkowe ze 100% poborem powietrza do spalania z poza budynku , natomiast kominiarz przy odbiorze powołuje się na przepis że w pomieszczeniach z paleniskami MUSI być wentylacja grawitacyjna . Z kominiarzami lepiej nie dyskutować szczególnie przy odbiorach . Ciekawe co o tym mówią firmy ubezpieczeniowe w przypadku gdy klient chce od nich odszkodowanie?? Z rurą do pokoju przejdź poniżej zamykanej kratki wentylacyjnej i po problemie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 23.02.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Coraz rzadziej spotyka się, by kominiarze kwestionowali brak kanału wentylacyjnego przy kominku, w przypadku rekuperacji. Bezwzględnie można przebić się przez kanał wentylacyjny rurą termofoniczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts