Malybialy 12.02.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam, dostałem odmowę z Ministerstwa na postawienie budynku w odległości 1,5m od granicy z sąsiadem. W piśmie jest mowa o braku możliwości odwołania od decyzji. Czy można coś jeszcze na to poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 12.02.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Warunki posadowienia budynku w odpowiednich odl. od granicy działki budowlanej są jednoznacznie określone w Warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie i jeśli ich nie spełniasz, to wg mnie nie masz żadnego pola manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 13.02.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Ok, a co w przypadku gdy postawię z "nagięciem" prawa budowlanego budynek 20-30cm za blisko granicy?Dla mnie to dużo, a może podczas odbioru nie będą tak dokładnie sprawdzać. Dodam, że sąsiad nie ma nic przeciwko, bo sam postawił budynek na granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 13.02.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 też mam ten problem wszystko zależy od urzędasa z odbioru dowiedz sie kto u ciebie robi odbiory i jak to wyglądau mojego znajomego odbiór odbył się przez telefon:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.02.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Nie tyle odbiór co geodeta, bo to on będzie robił wpis w dzienniku i potem wrysowywał budynek na mapki.Odbiór głównie patrzy na papierki, bo w terenie dla domków to bywają głównie z donosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.02.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Donosów i to imiennych. Sąsiad może wtedy jeszcze mógł postawić w granicy? Skoro sąsiad postawił w granicy i dom jest murowany musisz się od niego odsunąć 8 m. Jeśli drewniany 12 m. To jest niezła pułapka przy kupnie działki jeśli sąsiad postawił się w granicy. Jeśli nie masz działki wąskiej (poniżej 16m - wtedy mógłbyś bez problemu 1,5 m od granicy) to czemu zbawi Cię te 30 cm? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.02.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Teoretycznie. Odległości między budynkami, na dwóch różnych działkach, a co za tym idzie minimalne odległości od granicy, wynikają z przepisów p.poż .Biorąc to pod uwagę, można zaryzykować tezę, że w przypadku budowy ściany jako oddzielenia p.poż (bez otworów) można wybudować w odległości bliższej niż ustawowa. Praktycznie. Można tak zaprojektować budynek, aby (formalnie) stał w granicy.Jakaś przemyślana „dobudówka”, „wiata” itp. (wszystko „w bryle budynku”). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts