agatah 12.02.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Poniżej rzut mieszkania z wrysowanymi pionami. Skupmy się na łazience (która jak widać została względem pionu przesunięta). Przy pionie w łazience biegnie również wentylacja z garażu. Wstępnie zakładałam instalację sedesu jak na rysunku łazienki. Okazuje się, że tak być nie może. Powodem jest pion wentylacyjny z garażu, który idzie po lewej stronie całego naszego pionu i uniemożliwia podłączenie sedesu z tej strony gdzie go wpasowałam. Musimy umieścić sedes w miejscu umywalki. Biorąc pod uwagę zabudowę podtynkową, sedes wychodzi prawie na środku łazienki... A może można go zamontować z drugiej strony pionu? Wtedy łazienkę zrobić w lustrzanym odbiciu tego co zaplanowałam. Czy pozostałe rury też będą przeszkadzały i jesteśmy skazani na sedes na środku łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.02.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 gdzie te piony??? narysuj to pomyślimy, a co jest pod łazienka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.02.2011 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Pod mieszkaniem są garaże. Obok pionu kanalizacyjnego przebiega rura wentylacyjna z garażu. Wrysowałam pion. Gdzie mogę zamontować ten nieszczęsny kibel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.02.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 jak pod łazienką są garaże to wepnij się rurą w garażu, uważam że każda pozycja jest możliwa dla kibelka bo nikomu w garażu nie będzie przeszkadzała rura biegnąca po suficie w jakąkolwiek stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 13.02.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Muszę rozwiązać problem w takim stanie jak widać na ostatnim schemacie.CO oznaczają strzałki? Miejsca, przez które do pionu można podłączyć rury kanalizacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 jeśli ta łazienka już stoi to nie masz innego wyjścia, a jeśli nie to może lepiej przeprojektować i zamienić tam gdzie wanna dać prysznic i kibelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Odbij to wszystko względem pionowej osi symetriii, wannę na lewo, a natrysk i kibel na prawo. I będzie OK. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 14.02.2011 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Czyli te strzalki oznaczają miejsca możliwych wejść do pionu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Prędzej jakieś rewizje, ale to nie problem, ważne, że tamtędy da się (chyba) dojść do pionu. "Chyba" - ponieważ trzebaby zobaczyć naocznie, jak są tam rozstawione te piony wodne, czy da się między nimi, czy gdzieś obok przełożyć rurę 110mm. NIestety projekt to projekt, tam potrzeba fachowca, który to zobaczy w naturze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norrek 14.02.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 (edytowane) Witaj. Strzałki oznaczają wyjście wentylacji sanitarnej. Sa dwie dlatego ze w poprzednim układzie były dwie łazienki. Ponieważ masz pod sobą garaż to kanał wentylacyjny kończy się w Twoim szachcie - może to oznaczać ze nie dochodzi on do samej ziemi tylko kończy się wczesnej co pozwoli Ci bez problemu przeprowadzić rurę 110 przez ten szacht. Pod kątem hydraulicznym staraj się wykombinować tak by kibelek był pierwszym urządzeniem przy szachcie od prawej strony. PozdroooEdit: Chyba rzeczywiście dobrym pomysłem byłoby zaprosić jakiegoś "hydraulika na kawę do domu" Edytowane 14 Lutego 2011 przez Norrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 14.02.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Prędzej jakieś rewizje, ale to nie problem, ważne, że tamtędy da się (chyba) dojść do pionu. "Chyba" - ponieważ trzebaby zobaczyć naocznie, jak są tam rozstawione te piony wodne, czy da się między nimi, czy gdzieś obok przełożyć rurę 110mm. NIestety projekt to projekt, tam potrzeba fachowca, który to zobaczy w naturze. J. Ano właśnie, o tę grubą rurę sie rozchodzi. Muszę się dowiedzieć czy z prawej strony się da. Bo że "od frontu" da się podejść to wiem. Ale wtedy kibel na środku, a ja nie chcę. Witaj. Strzałki oznaczają wyjście wentylacji sanitarnej. Sa dwie dlatego ze w poprzednim układzie były dwie łazienki. Ponieważ masz pod sobą garaż to kanał wentylacyjny kończy się w Twoim szachcie - może to oznaczać ze nie dochodzi on do samej ziemi tylko kończy się wczesnej co pozwoli Ci bez problemu przeprowadzić rurę 110 przez ten szacht. Pod kątem hydraulicznym staraj się wykombinować tak by kibelek był pierwszym urządzeniem przy szachcie od prawej strony. Pozdrooo Edit: Chyba rzeczywiście dobrym pomysłem byłoby zaprosić jakiegoś "hydraulika na kawę do domu" Póki co jeszcze nie ma gdzie zapraszać bo budynek w budowie. Ale piony muszą zostać tak jak są. Kanał wentylacyjny biegnie od samych garaży do samej góry, czyli u mnie To jest wentylacja garażu właśnie. W kuchni najprawdopodobniej kończy się pod sufitem. Z hydraulikiem na budowie się spotkam (tym od wykonawcy), ale dopiero na koniec tygodnia. A chcę mieć czas na rozplanowane ścianek i zrobienie aranżacji pomieszczeń, stąd moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norrek 14.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witaj. Strzałki oznaczają wyjście wentylacji sanitarnej. Sa dwie dlatego ze w poprzednim układzie były dwie łazienki. Ponieważ masz pod sobą garaż to kanał wentylacyjny kończy się w Twoim szachcie - może to oznaczać ze nie dochodzi on do samej ziemi tylko kończy się wczesnej co pozwoli Ci bez problemu przeprowadzić rurę 110 przez ten szacht. Pod kątem hydraulicznym staraj się wykombinować tak by kibelek był pierwszym urządzeniem przy szachcie od prawej strony. Pozdrooo Edit: Chyba rzeczywiście dobrym pomysłem byłoby zaprosić jakiegoś "hydraulika na kawę do domu" Chyba nie jasno napisałem. Ten mój post dotyczył wentylacji która znajduje się po prawej stronie pionu kanalizacyjnego. Strzałki oznaczają dokładnie kratki wentylacyjne od pionu wentylacji sanitarnej łazienek. Chciałem tylko przekazać że podłączanie od prawej strony nie powinno stwarzać problemu. Z reguły taki pion wentylacyjny kończy się 1 m poniżej kratki wentylacyjnej - poniżej pustka. Lewej strony z kanałem wentylacji garażu nie komentowałem, ale przeprowadzenie tamtędy rury 110 może być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Póki co jeszcze nie ma gdzie zapraszać bo budynek w budowie. Ale piony muszą zostać tak jak są. Kanał wentylacyjny biegnie od samych garaży do samej góry, czyli u mnie To jest wentylacja garażu właśnie. W kuchni najprawdopodobniej kończy się pod sufitem. Z hydraulikiem na budowie się spotkam (tym od wykonawcy), ale dopiero na koniec tygodnia. A chcę mieć czas na rozplanowane ścianek i zrobienie aranżacji pomieszczeń, stąd moje pytania. Z hydraulikiem, zwłaszcza jeśli jest to hydraulik dewelopera spotkaj się już teraz, zanim zacznie robić tam te piony. Pogadaj z nim "jak Polak z Polakiem", przekaż co trzeba z ręki do ręki i niech on, na etapie robienia tam pionów CWU zadba o to, żeby między nimi zostało miejsce na przełożenie tam rury kanalizacyjnej, a najlepiej niech od razu z pionu kanalizacyjnego Ci tam wystawi odejście w prawo. Będzie wtedy pewnie i bezproblemowo. Gadając z nim po fakcie ryzykujesz, ze zastaniesz z tej prawej strony ścianę rur ustawionych jedna przy drugiej, dokładnie na środku pustki w tym szachcie i nie miniesz tego w żaden żywy sposób. I co z tego wtedy, że wg projektu powinno się dać, bo rurki na projekcie były szeroko rozstawione? Zapewniam cię, że montując tam piony oni nie będą ich co do centymetra domierzać wg projektu, tylko zrobią, jak im pasuje. Trzeba po prostu zawczasu zadbać, żeby pasowało nie tylko im, ale i Tobie J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts