Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

( Nie)dziennik budowlany

Recommended Posts

Decyzja o budowie domu zapadła rok temu, gdy nasze dwie córeczki podrosły i siedmiolatka zaczęła domagać się własnego pokoju, dwie szafy pękały już w szfach ( a raczej zawiasach) a moje papiery gromadziłam w stertach na podłodze...

W lipcu 2010r kupiliśmy działkę budowlaną, choć poczatkowo marzyłam tylko o działce rekreacyjnej nieopodal naszego miasta. Jednak mąż był przeciwny i uparcie powtarzał - jeśli działka, to tylko z przeznaczeniem pod przyszłą budowę domu.

Początkowo niezbyt chętnie myślałam o opuszczeniu wygodnego mieszkania w bloku, dopóki nie zrobiłam listy wad i zalet i zaczęłam wizualizować życie w domku z kawałkiem ogródka.

Ta nowa wizja zawładnęła mną do reszty i tak bardzo zapragnęłam przeprowadzki do własnego domu, że w końcu powiedziałam mężowi TAK ( to już po raz kolejny w życiu) :p

i zaczęło się... Hmm, tyle dni i nocy spędzonych w internecie na poszukiwaniu właściwego projektu, czytanie forów o budowaniu, wszystko po to, aby zwiększyć swoją wiedzę o budowaniu z poziomu "-1" na poziom ... "0".

Działka o szerokości 21m stawia przed inwestorem wiele ograniczeń, szczególnie, że nasze wymagania były jasno określone: chcemy mieć wygodny, dopasowany do naszej rodziny dom, dwustanowiskowy garaż, trochę ogrodu dla siebie i dla dzieci. Jak się później okazało, bardzo trudno było zmieścić te nasze marzenia na skromnej - 740m działeczce. No oczywiście mogliśmy zapłacić więcej i mieć szerszą - 1000m działkę, ale woleliśmy przeznaczyć te pieniądze na ogrodzenie. Czy to była słuszna decyzja... ? Teraz bardzo poważnie bym się nad tym zastanowiła. Ale cóż, maszyna poszła w ruch, moje myśli i wizualizacje kolejnych lat życia są już nierozerwalnie związane z tym NASZYM kawałkiem ziemi .:D

Edytowane przez ewanz

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to z wyborem projektu było...

Po przejrzeniu całego mnóóóstwaaa projektów i spędzenia wielu dni i niejedną noc przed komputerem zdecydowaliśmy sie ostatecznie na.... Chaberka :D

Jest wiele super projektów, ale na szerszą działkę niż nasza. Poza tym mieliśmy też określone wymagania: dwustanowiskowy garaż w bryle budynku, aby dodatkowo nie pomniejszać małego i tak ogrodu z tyłu domu, duża kotłownia z pomieszczeniem gospodarczym na tyłach budynku a nie z wejściem z holu, ponadto na parterze pokój do pracy blisko wejścia i jakiś schowek. Na poddaszu miały się znaleźć od frontu pokoje naszych dwóch córek , sypialnia małżeńska od strony ogrodu – z garderobą i wyjściem na balkon, łazienka połączona z pralnią a na koniec mój najdroższy małżonek zażyczył sobie pokoik rekreacyjny :D

Początkowo wybraliśmy projekt Apis 3, potem Emanuela II z pracowni Dobre Domy i skłanialiśmy się ku temu drugiemu ze względu na rozkład pomieszczeń. Zaplanowaliśmy wiele zmian w środku i w elewacji i przedstawiliśmy je architektowi, który powiedział, że nie da rady tego zaadaptować, bo trzeba wszystko rysować od nowa i zapojektować na nowo konstrukcję dachu.

Tak właśnie powstał Chaber - projekt jest dopasowany do potrzeb naszej 4 osobowej rodzinki, niezbyt szerokiej działki i położenia względem stron świata. Na papierze wszystko wygląda świetnie, poczekamy jak będzie w rzeczywistości; aż strach się bać .... :o

Emanuela II - baza naszego projektu

http://img.extradom.pl/grafiki/3860/big695.jpg?ext=gif,jpg&q=85&resize=695x695

http://img.extradom.pl/grafiki/3860/parter_big.gif?ext=gif,jpg&q=85&resize=512x512

http://img.extradom.pl/grafiki/3860/poddasze_big.gif?ext=gif,jpg&q=85&resize=512x512

Edytowane przez ewanz

Trudne życie blogowicza

Eh, przydałoby się wklejic jakieś zdjecia, tylko jak to zrobić. Chyba muszę przeszukać forum, ale gdzieś już mignęło, że trzeba by załozyć galerie zdjeć w necie - no to kolejne godziny spędzone przed kompem:rotfl: Czy załączanie zdjeć nie mogło by być mniej skomplikowane???

Zmiany w projekcie

Projekt niby dopasowany, ale bez zmian się nie obędzie: powiększymy wiatrołap do 3,5m2, zrezygnujemy ze spiżarni na korzyść większej kuchni, rezygnujemy z kominka ( jakoś nie widzimy siebie rozpalających i co rusz czyszczących to cudo, a jako ozdoba wydaje nam się zbyt drogim detalem)

no i tylko pozostaje kwestia salonu, który wydaje mi się zbyt mały... już teraz kombinuję jakby go powiększyć nie czyniąc zbytniego zamieszania chociażby w konstrukcji dachu.

W salonie musi sie zmieścić kanapa i 2 fotele, TV, akwarium i stół z krzesłami. No i mam problem, czy aby nie będzie wszystko ściśnięte niczym ludzie czekający na wyprzedaż w sklepie nie dla idiotów. .:lol2:

Zapraszamy na salony...

Nasz salon ma wymiary porównywalne z dużym pokojem w blokach - 24,4m2 :(

Zaakceptowałam taki metraż, nie chcąc powiększać nadmiernie powierzchni domu, a teraz niestety żałuję, i to bardzo!

Szkoda, ze wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby podzielić się swoimi rozterkami z forumowiczami, tylko ograniczałam się do czytania Waszych dzienników i postów na forum ( niekiedy siedziałam przykuta do kompa przez cały dzień do późnej nocy, tak byłam pochłonięta lekturą np. czego byś ponownie nie zrobił w twoim domu). Ale kwestia salonu wydawała się zamknięta, bo nasz architekt złozył już dokumentacje ptrzebną do wydania PNB.

Co prawda zanim to nastapiło, zaczęły mną targać wątpliwości, gdy niejeden z naszych znajomych marszczył znacząco czoło słysząc wymiary naszego salonu. Podzieliłam się moimi wątpliwościami z archim, ten jednak uspokoiłmnie, że salon jest ok, ze mozemy jadać w kuchni, że on tez ma podobny salon itp. Poza tym projekt ma już skończony i teraz dużo trzeba by zmieniać i płacić za zmiany konstruktorowi. No gdy usłyszałam o dodatkowych wydatkach, to mnie nieco ostudziło i zaufałam zapewnieniom archiego niczym niewinne dziecię.

W tak zwanym międzyczasie odwiedziłam znajomych, którzy mieli salon nieco większy niż nasz i był taki w sam raz, powiedziałabym, że mniejszy salon to już dla pasjonatów siedzenia przy kominku z książką a nie dla rodziny z dwójką dzieci, które lubią być tam, gdzie dorośli i to najlepiej ze wszystkimi swoimi zabawkami, lepieniem z plasteliny, wycinankami, rysunkami i puzzlami. W zasadzie, to nie wiem, po co dzieciakom oddzielny pokój?! No tak, ale jak będą nastolatkami, to z tego co pamiętam, nieco zmieni im się opcja.

No więc po dwóch miesiącach czyli na krótko przed odebraniem PNB podjęłam męską decyzję ( czerpiąc siłę ze wsparcia męża, który widział moją frustrację i chyba wystraszył się czarnych wizji, które przed nim roztaczałam) - zadzwoniłam do archiego i powiedziałam - chcę zmian, bo spać po nocach nie mogę!!!

Archi przyjął moją decyzje ze spokojem i zrozumieniem - przyniesie decyzje o PNB i porozmawiamy o zmianach :)

Edytowane przez ewanz

PNB odebrane!!!

Na reszcie przebrnęliśmy przez kolejny etap papierologii :lol2:

9 lutego 2011r nasz architekt wręczył nam decyzję z pozwoleniu na budowę. Teraz czekamy 14 dni na jej uprawomocnienie się.

Teraz tyko kredyt i zacznie się ostra jazda po bandzie!!! .:rotfl:

Edytowane przez ewanz

Witam

Nie widzę odnośnika do komentarzy więc piszę tutaj, zdjęcia można załadować za pomocą tej stronki http://imageshack.us mam nadzieję że troszkę pomogłam i z niecierpliwością czekam na jakieś zdjęcia.Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Witaj :)

Komentarzy nie ma, bo trzeba umieć wkleić link do nowej strony a ja tego jeszcze nie umiem :(

Wielkie dzieki za wskazówkę odnośnie zdjęć - jak tylko znajdę chwilkę ( albo położę małża spać ;), bo już się wkurza tym moim dzisiejszym klikaniem - jakby to ująć - jest lekko poirytowany) to się tym zajmę.

Chyba zrobię jakąś kolację, to złapię plusa i dostanę odpust na dalsze blogowanie :D

Edytowane przez ewanz

Oto elewacje naszego Chaberka, w kolejności: frontowa - południowa, tylna - północna, boczna - zachodnia i boczna - wschodnia. Podobny układ ma sąsiad z działki mojej mamy i jest zadowolony, że po pracy może odpocząć na tarasie w cieniu, a nie w palacym słońcu. Czas pokaże, czy ma rację....

Chaber - elewacja&#3.jpg

Chaber - elewacja&#3.jpg

Chaber - elewacja&#3.jpg

Chaber - elewacja&#3.jpg

Edytowane przez ewanz

Zdecydowaliśmy się na wydłużenie ściany kosztem zmniejszenia tarasu oraz dodanie wykusza, którego początkowo bardzo nie chciałam, bo jakby nie do końca w moim typie, ale czego się nie robi dla dodatkowych 2m2 :D Oczywiście zmianie uległaby elewacja ogrodowa. Edytowane przez ewanz

Link jest, ale nie działa :(

a czasu mnie to kosztowało niemało.

Wogóle dziennik w tej formie załozyłam dzieki wskazówce Lukarny, za co bardzo jestem jej wdzięczna :) Sama szukałam możliwości zakładania tematów, ale wszystko jakieś takie poukrywane.... :p Oj, początkującemu zawsze pod górkę :( Próbuję dalej

Edytowane przez ewanz

Uff, już jestem naumiana i mam linki w stopce, które w dodatku działają :D

A to wszystko zasługa CitroCerber, któremu bardzo bardzo dziękuję za pomoc!

Muszę przyznać, że bez pomocy innych forumowiczów byłoby okrutnie cieżko, bo oni i na budowaniu się znają i na tajnikach HTML (czy jak to sie nazywa), a ja dopiero wszystkiego się uczę. Moze kiedyś i ja komuś pomogę? :yes:

Edytowane przez ewanz

Dachy śnią mi się po nocach!

Coś ostatnio wałęsa mi się po moich zwojach mózgowych myśl, że może zmienić dach na dwuspadowy??? W końcu i tak będziemy robić zmiany w projekcie... Zwolenników dachu dwuspadowego jest niezliczona rzesza, a ci, co mają dach kopertowy odsądzani są zazwyczaj od czci i wiary... Czy warto? Strach zadać pytanie na forum, żeby nie narazić się na inwektywy o małomiasteczkowy gust i oskarżenia o zamiłowania do "muchomorowatego" ( tak gdzieś przeczytałam) dachu. :p

Edytowane przez ewanz

• 2 weeks później...

Wykonawcy poszukiwani!

Chęć do kolejnych zmian w projekcie udało mi się jakoś okiełznać :yes: ( na słowo " zmiana" obserwuję u mojego inwestora zaciskanie się żuchwy i nagły wzrost ciśnienia tętniczego) i oderwawszy się z trudem od wielogodzinnej lektury FM postanowiłam zdopingować osobistą małże do podjęcia konstruktywnych działań niezbędnych do rozpoczęcia budowy.

I tak umówiliśmy się z tynkarzem, który pokazał nam dzieło swoich rąk - maszynowe tynki cementowo-wapienne, nie powiem, całkiem równe, gładziutkie i Pan Tynkarz mądrze gadał. Mamy się zastanowić i dać znać, bo będziemy dalej robić rozeznanie ( choć wcale nam się już nie chce kastingować kolejnych potencjalnych wykonawców).

Następnie telefon do wykonawcy elewacji zewnętrznej - jeśli się zdecydujemy, to na dwa miesiące wcześniej trzeba mu się przypomnieć.

Tutaj muszę pochwalić małże, że spiął się w sobie i wykonał te dwa telefony, zwiększając tym samym swój wkład w prace przygotowawcze :hug:, które tak sie jakoś przyjęło, spoczywają na mojej głowie, zgodnie z argumentem " bo TY lepiej gadasz".

Póki co czekamy na wyceny okien i dachów od firm, z którymi nawiązalismy kontakt podczas targów budowlanych. Na razie mam wycenę firmy Vetrex - profil Veka, okucia Roto NT( nie znam kompletnie firmy - ale taką ofertę mieli w salonie w naszym miasteczku),

właśnie swoją ofertę na Salamander 3D i Salamander bluEvolution przysłał Abatex - ciekawie jakich mają montarzystów, bo wiadomo, że najlepsze okna można schrzanić nieudolnym montażem:o:o:o

Edytowane przez ewanz

Dwa do przodu, trzy do tyłu

Wczorajszy dzień oceniając pod kontem przygotowań do budowy spędziłam bardzo atywnie, aczkolwiek o jakichkolwiek wymiernych zyskach nie można nic powiedzieć. Pojechałam do pobliskiego miasta do oddziału PGE, aby pobrać rachunek za opłatę przyłączeniową, na wystawienie którego szanowna instytucja kazała czekać aż dwa tygodnie :mad: Niestety kolejka przed drzwiami właściwego pokoju zniechęciła mnie do czekania, tym bardziej, że stwierdziłam u siebie brak jakichkolwiek załączników do umowy, na które mogłabym się powołać. Przewidując niepowodzenie moich starań, aby zapłacić PGE 2576zł za ich usługę wstępną :mad: udałam się do Wydziału budownictwa i architektury, aby podbić uprawomocnienie się PNB. Niestety, okazało się, że źle wyliczyłam magiczne 14 dni i termin upływa - JUTRO! Cóż, sama jestem sobie winna!!! Odeszłam z niczym, pretensje mogę mieć do siebie - liczy się pełnych 14 dni, a ja przyszłam w 14 dniu wrrrrr.....

Niezrażona początkowymi niepowodzeniami pojechałam dowiedzieć się o warunki kredytu hipotecznego. Byłam w Millenium - mają fajną ofertę konta osobistego i w Pekao - tym trzeba niestety płacić za prowadzenie ROR :( Rozmowa w każdym banku trwała ok 45 min, trochę się zgrzałam, ale wzbogacona o kolejne wydruki i nieocenioną wiedzę wróciłam do domu bilansować wydatki i ponownie szacować wysokość raty, na jaką moglibyśmy sobie pozwolić, aby przy okazji budowy nie zejść ze stopą życiową z zadawalającej na opłakaną :p

Edytowane przez ewanz

Zmiany w projekcie

Projekt niby dopasowany, ale bez zmian się nie obędzie: powiększymy wiatrołap do 3,5m2, zrezygnujemy ze spiżarni na korzyść większej kuchni, rezygnujemy z kominka ( jakoś nie widzimy siebie rozpalających i co rusz czyszczących to cudo, a jako ozdoba wydaje nam się zbyt drogim detalem)

no i tylko pozostaje kwestia salonu, który wydaje mi się zbyt mały... już teraz kombinuję jakby go powiększyć nie czyniąc zbytniego zamieszania chociażby w konstrukcji dachu.

W salonie musi sie zmieścić kanapa i 2 fotele, TV, akwarium i stół z krzesłami. No i mam problem, czy aby nie będzie wszystko ściśnięte niczym ludzie czekający na wyprzedaż w sklepie nie dla idiotów. .:lol2:

hejhej ewanz :) wlasnie zajrzalam na Twojego bloga :) zapowiada sie ciekawie- jeszcze nie dobrnęłam do końca ale już tutaj musze zapytac- dlaczegorezygnujesz ze spizarni rzy kuchni?to najfajniejsze pomieszczenie w calym domu :) wygoda, wszystko mozna wrzucic, jak dom nie jest w srodku miasta na polkach moga stac soki, sprzety kuchnenne i wiele innych. proponuje przemyslec temat a w razie gdyby podam jeszcze kilka argumentow ZA spizarnia :)

Witaj :) Widziałam już Twoje posty, chyba na Grupie łódzkiej, tak więc mozna powiedziec, ze prawie się znamy :)

Opcja ze spiżarką bardzo mi się podobała, ale w końcu stwierdziłam, że przy szerokości 90 cm mało będzie z niej pożytku, a za koszt drzwi z futryną zrobię dodatkową wysoką szafkę w kuchni i będzie wiecej miejsca na postawienie małego stolika do codziennych posiłków. U nas przy stole zawsze dużo sie dzieje: dwa laptopy rodziców + dwa bloki rysunkowe naszych dzieci i mnóstwo kredek oraz pisaków - na podanie obiadu/kolacji zostaje niewiele miejsca :o Na schowek ze spiżarnią chcemy zagospodarować miejsce pod schodami - mam nadzieję, że wystarczy.

Są powody do zadowolenia :D

25 lutego 2011r - zrobilismy kolejny mały kroczek do przodu - nasze PNB uprawomocniło się :D podbiliśmy dziennik budowy :yes: pobraliśmy druczki na zgłoszenie rozpoczęcia robót oraz otrzymalismy rachunek od PGE za wykonanie przyłącza energetycznego :p

Przed nami mnóstwo wydatków: w pierwszej kolejności wykonanie ogrodzenia, doprowadzenie prądu i wody do działki i opłacenie kierownika budowy; nastepnie kupienie blaszaka i WC na działkę oraz zapłacenie geodecie za wytyczenie budynku.... ufff, jest tego trochę.

Niestety pogoda nie sprzyja realizacji jakichkolwiek robót. Aby do wiosny :wave:

A tymczasem w oczekiwaniu na pierwsze promienie wiosennego słońca odwiedzamy różne firmy i zbieramy wyceny okien oraz dachu. Ponadto rozpoczęliśmy wzmożone działania w poszukiwaniu kredytu i dochczasowe doświadczenia pokazują, że z niejednym doradcą przyjdzie nam jeszcze rozmawiać, a najtrudniejsza decyzja to wybór PLN , CHF czy EUR :???:

Edytowane przez ewanz

Atuty Chaberka

Wczoraj znów do późnej nocy przeglądałam forum Muratora i czytałam o zmaganiach innych budowniczych. Następnie przerzuciłam się na strony Extradom i wyszukałam wszystkie projekty pasujące na naszą działkę i spełniające kryterium garażu z dwoma stanowiskami.

Koniec końców utwierdziłam się w przekonaniu, że nasz projekt jest dla nas najfajniejszy !

Edytowane przez ewanz