Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Hajnówka Moderator - problem

char

Recommended Posts

Witajcie Forumowicze, w październiku zamontowaliśmy piec moderator 25kw, od tego czasu do dzisiaj mamy problem z jego "poceniem się". W październiku-listopadzie-grudniu paliliśmy drewnem bukowym, drewno było suche, sprzed 2 lat. Przez ten okres z dolnej wyczystki wybieraliśmy 2 wiadra płynnej mazi. Od 1 stycznia przeszliśmy na węgiej, a ostatnio koks. Pocenie nadal występuje, lecz nie tak obficie jak przy drewnie. Nasz dom jest bardzo dobrze ocieplony i wystarcza nam 50 st na piecu, a powrót wody ma temp.40-45 st.

Czy ktoś ma pomysł na redukcję tej mazi? Czy macie takie same problemy? Jak się tego pozbyć?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Czy w instalacji masz zawór czterodrogowy lub trójdrogowy ? Jeśli nie masz to za pewne tutaj tkwi problem. Jedno rzuca się natychmiast w oczy, ten piec za mocny do Twojego domu. Palisz w nim na zbyt niskiej temperaturze. Napal krótko ale na 80 stopni i tak przez tydzień, musi być lepiej.

Druga sprawa to komin. Jaki przekrój , z czego, czy ocieplony ?

Trzecia sprawa to sposób palenia - poczyta wątek o paleniu węglem i rady Last Rico - zacznij palić węglem od góry i opowiedz nam o efektach. Popal z tydzień na ostrym gwizdku, z dużym dostępem powietrza - masz miarkownik ciągu ?

Myślę, że Twój problem ulokował się właśnie gdzieś w tych powyższych punktach.

Pozdrawiam

Edytowane przez K160

Mała różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem sugeruje obie wymuszony pompą i brak zaworu cztero- lub trójdrożnego, i to jest moim zdaniem przyczyną "pocenia się" kotła. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest instalacja zaworu czterdrożnego, który dzieli instalację co na dwa: obiegi wysoko i niskotemperaturowy. Obieg wysokotemperaturowy tj. kocioł i jakiś odbiornik ciepła ( najlepiej bojler lub grzejnik) pracuje na optymalnej dla sprawności spalania i "życia" kotła temperaturze 80-85* C. Obieg o niskiej temperaturze czyli reszta instalacji posiada temperaturę potrzebną dla uzyskania komfortu-wyregulowaną tymże zaworem.

Jeżeli mam rację co do wykonania Twojej instalacji, to dalsze jej użytkowanie w taki sposób doprowadzi do problemów z kominem, nawet całkowitego zaklejenia smołą i sadzą. Widziałem coś takiego u znajomego :o .

Gdyby była potrzeba mogę podesłać linki ze schematami połączenia kotła.

Pozdrawiam

@dam

Dziękuję Panom za odpowiedź, zaworu mi nie założono, ale mamy zawór zmniejszający dopływ gorącej wody z kotła do dużego układu i możliwość regulowania pieca na tzw. mały obieg - bojler spowrotem do kotła. I tą regulacją będę starał się podnieść temeraturę na kotle.

Zamontujemy zawór napewno, dziękuję.

@damie - bylibyśmy wdzięczni - mail: [email protected]

Jeśli masz jakiś zawór, możliwość regulowania temperatury kotła- to może jest wszystko w porządku. Instalacja wykonana jest prawidłowo, tylko nie wytłumaczono Tobie jak z tego korzystać. Pokaż zdjęcie lub schemat jak masz to połączone, będzie łatwiej wytłumaczyć jak należy postępować. Opisz jak wygląda Twoja instalacja.

Pozdrawiam

@dam

Dziękuję bardzo! Mam schemat instalacji, ale tu chyba nie ma możliwości dodania załącznika ani wklejenia obrazka. No, możliwe, że nie umiem sobie z tym poradzić. Jeśli chcesz i możesz podać adres mejlowy, to wyślę. Jeśli wolisz pozostać na forum anonimowo, odezwij się na podany adres.

Pozdrawiam

Czy budowa wewnętrzna kotła jest taka jak tego z linku?

http://www.fuego.pl/go/_info/?user_id=moderator25

Jeśli tak to "średnio" nadaje się on do drewna. Szczególnie jeśli jest większy niż potrzeba.

Proponuję zabudować (zamurować) rury wewnatrz paleniska (cegły i zaprawa szamotowa).

Komorę zasypową załadować drewnem (lub węglem) i podpalać od góry. Nie dokładać. Po wypaleniu zacząć od nowa.

Dlaczego?

Tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

Niewskazane jest tłumienie palenia zmniejszaniem dopływu powietrza - będzie dymić i smolić. Szyber w czopuchu ma być cały czas otwarty.

Zrezygnowałbym z dmuchawy (jeśli jest). Do sterowania dopływem powietrza użyłbym miarkownika mechanicznego.

Serdecznie dziękuję wszystkim! Poczytałem wypowiedzi na podanych linkach i jestem nieco mądrzejszy, przemyślę to wszystko i będę działał. Jestem pełen uznania dla profesjonalistów, naprawdę wiele zyskałem czytając wymianę zdań. Tłumaczenie jest jasne i wyczerpujące, żałuję tylko, że nie zajrzałem tutaj przed zakupem pieca... Jeszcze raz dzięki!

Marmark - tak, mój piec ma właśnie taką budowę.

Pozdrawiam wszystkich!

• 7 years później...
Witajcie Forumowicze, w październiku zamontowaliśmy piec moderator 25kw, od tego czasu do dzisiaj mamy problem z jego "poceniem się". W październiku-listopadzie-grudniu paliliśmy drewnem bukowym, drewno było suche, sprzed 2 lat. Przez ten okres z dolnej wyczystki wybieraliśmy 2 wiadra płynnej mazi. Od 1 stycznia przeszliśmy na węgiej, a ostatnio koks. Pocenie nadal występuje, lecz nie tak obficie jak przy drewnie. Nasz dom jest bardzo dobrze ocieplony i wystarcza nam 50 st na piecu, a powrót wody ma temp.40-45 st.

Czy ktoś ma pomysł na redukcję tej mazi? Czy macie takie same problemy? Jak się tego pozbyć?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

proszę zamontować zawór trójdrożny.