ewanz 17.05.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) Dzisiaj płaciliśmy za nowe stemple - okazuje się, ze cena zależy od długości i tak np. 3 m kosztują 5zł ale 3m kosztują już 8zł... Edytowane 23 Maja 2011 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.05.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Co do naszych stempli to dostaliśmy je po budowie szwagra, (nie znam długości, ale niektóro nawet były za długie i trzeba było podpiłować) - ewanz za szybkie ma tempo;), żeby mogła skorzystać z naszych, ale Ty, Klaudiusz to już masz szansę ewanz, gdybyś mogła cofnąć się kilka postów i zerknąć na moje pytania, bo gdy strop będzie się suszył, zamierzamy powalczyć z oknami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.05.2011 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 sorry Ardea, ale nie zuważyłam pytań, czy mogłabyś je zacytować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 17.05.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Byłaś w salonach okien osobiście, czy mailowo zrobili kosztorysy? I jeszcze kontaktowałaś się z Mielczarkiem w Zduńskiej, czy w salonie w Łodzi. Nie wiem czy musimy wszędzie pojechać, czy da radę to załatwić mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.05.2011 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) nie wiem, gdzie był ten post - w ogóle go nie widziałam byliśmy na targach budowlanych w Łodzi i tam nawiązaliśmy kontakty z przedstawicielami, w tym z jednym z przedstawicieli Mielczarka, który potem cały czas mi o sobie przypominał i namawiał na spotkanie i omówienie szczegółów zamówienia; najpierw przesłałam do wszystkich mailem zestawienie okien i dostałam wyceny; potem wybraliśmy ofertę M. Przedstawiciel przyjechał do Ozo z wzorami profili i długo rozmawialiśmy o szczegółach. Jednak było to spotkanie na ulicy ( czego patrząc z perspektywy nie polecam), teraz wybrałabym rozmowę w salonie, ale gość tak się uparł na przyjazd do Ozo, że w końcu się zgodziłam. Edytowane 17 Maja 2011 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 17.05.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Klaudiusz to już masz szansę Ooooooo! I to mi się podoba Jak już będziecie chcieli się z nimi rozstawać musicie koniecznie napisać o tym I oczywiście cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 20.05.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Dzisiaj zalewali strop Chyba Was nie było, miałem cyknąć parę fotek, ale panowie źle się na mnie spojrzeli i mi odeszła do tego chęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 20.05.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Twojemu czujnemu oku nic nie może umknąć Przy zalewaniu stropu był od początku do końca obecny mąż, żeby dopilnować tego i owego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 22.05.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 To już Wam na głowę nie pada:), macie śliczne schody i wiem już, która to Wasza działka. Miłego podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 25.05.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Jutro jadę walczyć o taryfę s11c. Ciekawe co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 26.05.2011 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Życzę wytrwałości i powodzenia Może chociaż Tobie się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 No pięknie - dom prawie gotowy! Wnętrza prezentują się bardzo okazale... Na kiedy planujecie przeprowadzkę, że przyjęliście takie tempo prac? Czy tylko my robimy przerwę technologiczną po zalaniu stropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 28.05.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Oj, do stanu developerskiego to jeszcze baardzo daleko - sama wiesz najlepiej. Co do przerwy technologicznej - my mamy beton B20, który bardzo szybko wiąże, po tygodniu zostały odbite stemple, poza tym strop teriva to nie to samo co cały strop lany. Na razie mamy ścianki poddasza, które są postawione na ścianach nośnych - więc nie ma obaw. W następnym tygodniu zaczynamy ścianki działowe parteru. Generalnie jesteśmy na etapie kompletnego sfiksowania na punkcie naszych surowych ścian - jeździmy tam, żeby pobyć w środku i napawać się - eh, cudne to uczucie. Domek staje się coraz bardziej "nasz" - nie tylko na papierze, ale i w rzeczywistości A co do przeprowadzki - nie wcześniej niż za rok. Najbardziej obawiam się wykończeniówki - nie tylko pod względem finansowym, ale ( a może przede wszystkim) pod względem designerskkim. Nie wiem, czy podołam takiemu wyzwaniu ... Edytowane 28 Maja 2011 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 28.05.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Nie dziwię się, że napawacie się widokiem domku, slon i jadalnia naprwwdę robią wrażenie:) Wykończeniówka rzeczywiście może wykańczać, choć jak dla mnie to dość ekscytujący etap budowy, obawiam się ograniczeń finansowych i mężowskich;)My zalewaliśmy terrivę B25 a kierbud i tak zalecił przerwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 28.05.2011 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) widocznie woli dmuchać na zimne - to bardzo dobrze Nam udzieliło się chyba od naszego majstra - parcie do przodu Zresztą nie mam sił, żeby o wszystko się z nim wykłócać. Twierdzi, że wie, co robi, podaje przykłady komu zapadł się strop... i wyjaśnia dlaczego on stawia teraz ściankę kolankową. Generalnie od dłuższego już czasu mantrą moją stało się powiedzenie: Jeśli twój wykonawca chce coś zmienić, to upewnij się, czy korzyści płyną dla ciebie, czy raczej dla niego. Na codzienną "walkę" czasami nie mam już siły - zdaję się raczej na zaufanie kompetencjom fachowca. Jeśli coś będzie źle - to nie popuszczę - i on o tym wie! Edytowane 28 Maja 2011 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 28.05.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Bardzo ciekawe rozważania mieliście z Waszym wykonawcą na temat ścian działowych. Możecie przybliżyć temat? Do gazobetonu wiem, że trzeba mocne kołki stosować, ale za to wkrętarka wwierci wkręty bez problemu. Niestety przy Leier/Porotherm nie mam rozeznania. Natomiast wieszanie na MAX-ach to czysta poezja Prawie jak w blokach z płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.05.2011 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 zalety ścianki z gazobetonu: tanio, szybkie i wygodne murowanie, łatwe formowanie - przecinanie, łatwe montowanie gwoździ i kołków. Ścianka z ceramiki - odwrotnie niż przy gazobetonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netka55 31.05.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Pięknie u was się zrobiło! A jakie przestrzenie w domku! Sam beton na strop mówi za siebie: u Ciebie 21m3, u mnie 12, więc nie ma tyle przestrzeni ale i tak cieszę się tak samo jak ty i też jestem codziennie na budowie choć bardziej w celach "do roboty" ale przy okazji się nacieszę Super wygląda łuk przy tarasie, my będziemy mieć taki przy wejściu. Zobaczę jak tylko zdejmą stemple i szalunki ale mój wykonawca z tych co dmuchają na zimne i nasze stemple będą stać 3 tyg (też mamy terrive) pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 05.06.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Witam serdecznie! Tak się zastanawiam, czy nie zostało Wam trochę całych desek, z którymi nie wiecie co zrobić? U mnie szykują się szalunki pod fundamenty, więc z chęcią bym odkupił No chyba, że będziecie ich jeszcze używać, to w takim razie pytania nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 07.06.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 nt. desek już odpowiedziałam u Ciebie w komentach Na reszcie w Twoim Dzienniczku zaczynają się prawdziwie budowlane klimaty! Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts