Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie na 100% mamy hydraulika. Kilka ofert elektryków, ale ciągle szukamy tego jedynego;) O elewacji nie myślimy, bo u nas to dopiero przyszły rok... Teraz koncentrujemy się na wylewkarzach:)

Plusem jest to, że na naszej ulicy trwa teraz 6 budów, więc zbieramy opinie, ale nie jest łatwo... To, że ekipa jest chwalona jeszcze nie znaczy, że u nas niczego nie schrzani i odwrotnie, więc często zdajemy się na intuicję.

Z proinstalu też mamy ofertę:(

strona www - pełna profeska - fajna firma to zrobiła :D Gratuluję!

Może macie konkretne namiary na dobrego hydraulika i elektryka?

Znani mi hydraulicy z terenu: Głasek, Tomczak, Gadulski, Jóźwiak.

Elektrycy - Proinstal (o którym wypowiedział sięjuż Klaudiusz), Zwierzyński, kto jeszcze?

Wiecie może, jak u nich z wykonawstwem?

Zwierzyński to raczej trudny facet do jakichkolwiek rozmów. Nazwał mnie natrętem czy namolnym. Nie pamiętam już. Ale jeśli znajdzie czas to zrobi dobrze. Elektrycy z Ozorkowa to jeszcze Bogdan Kowalewski z Jodłowej chyba. W zumi mnóstwo jest informacji na ten temat.

Co do hydraulików. U mnie, a właściwie u mojego brata instalacje robił Pan Tomczak. Zrobił po swojemu, tak jak mu pasowało. Załatwił piec w super cenie, kilkaset złotych drożej niż gdziekolwiek. Grzejniki również ma drożej. A uwielbia się przechwalać jakie to on ma rabaty i upusty. Ech...

Edit: http://www.zumi.pl/namapie.html?Submit=Szukaj&qt=elektryk&loc=ozork%F3w#page:1,byMap:1,x:19.2907665,y:51.964351,scale:9

Aha, w domu u Agaty Tomczak umawiał się na konkretną kwotę przed pracą, a potem chciał kilka tysięcy więcej. Oczywiście dostał tyle ile się przed robotą umawiali.

Edytowane przez klaudiuszozo

Klaudiusz, o jakich rabatach mówisz? Każdy patrzy tylko jakby tu największą kasę wyciągnąć !

No tak. Ale patrząc jak świetnie pan Tomczak zachował się w stosunku do nas i po prostu obiecywał złote góry, ponieważ kupuje prosto od producenta więc czuliśmy się oszukani. Nie mogliśmy się również doprosić, żeby do nas przyjechał gdy mrozu za oknem było dwadzieścia pięć kresek... I wszystko na telefon się załatwia.

Fakt nie doprecyzowałam pytania, chodzi mi o tynki wewnętrzne: cementowo-wapienne, gipsowe, ręczne, maszynowe - pytam, bo mnie to spędza sen z powiek i może łatwiej będzie wybrać, gdy coś doradzicie...

U mnie pewnie będą płyty KG na ścianach. Podobno wychodzi taniej. Mi się podobają cementowo-wapienne z gipsem, ale są strasznie drogie. Tynki gipsowe są śliczne, normalnie jak lustro. Ale trwałość takiego tynku też jest niższa. Z resztą rozmawialiśmy już wcześniej o tym:)

aha, w tym aspekcie to zdecydowani jesteśmy na tynki maszynowe cementowo -wapienne ( z gotowego tynku) , zacierane na gładziutko. Byliśmy oglądać dwa domy robione przez naszego przyszłego wykonawcę i podobało się ( szczególnie mężowi) Takie tynki są trwalsze, podobno zdrowsze, ściana lepiej oddycha. Na taki tynk będziemy od razu malować. Nasz znajomy ma tynki ręczne, w dodatku nie z gotowego tynku i nie polecam... No chyba, żeby położyć jeszcze na to gładź.

Odnośnie walorów estetycznych - obecnie w mieszkaniu mamy gładź gipsową i jedną ścianę z K-G i fakt, są gładziutkie, ale musiałabym chodzić codziennie i głaskać je lub przypatrywać się z odległości 5cm aby móc się tym rozkoszować. Pytam siebie - po co? Ścianom w bloku oczywiście należał się taki face lifting, ale w wykańczanym domu to już nie ma takiej potrzeby.

Jeśli K-G wychodzą taniej, to czemu nie, ale chyba pod warunkiem, że będzie się robiło samemu i w ten sposób zaoszczędzi się na robociźnie.

Edytowane przez ewanz