Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale mnie tu dawno nie było. Szczęka mi opadła. Kiedy Wy to zdążyliście postawić??

My kładziemy tynki c-w metodą tradycyjną. Widzieliśmy efekty pracy ekipy, którą chcemy nająć i byliśmy pod dużym wrażeniem. Nadawały się do malowania praktycznie bez obróbki. No i są twarde i nie rysują się tak jak te gipsowe. Pozdrawiam.

ewarolka pytając o tynk miałam na myśli elewację ;)

klaudiuszozo front ogrodzenia - tego w zasadzie nie brałam pod uwagę na tym etapie, nawet nie wiem, kiedy najlepiej byłoby je postawić; ale koncepcję mam - na podstawę / podmurówkę wyszperałam fajny grafitowy kamień o nierównej fakturze i do tego czarne metalowe przęsła. Jednak od koncepcji do realizacji jeszcze sporo czasu upłynie i niejedno może się zmienić ;)

Fakt, jesteśmy na podobnym etapie, do nas też murarze wejdą w przyszłym tygodniu(nie uściślili czy w poniedziałek, czy w piątek) Dlaczego nie wyprowadzili okien do belek, nie dało się? My mamy otwory okienne gotowe do pomiaru, ale dziś zapomniałam zadzwonić i się umówić... A komin będziemy mieć podonie wysoki.

Ardea nie wiem na razie nic o tynkach i z niczym nie wystartuję, dopóki jaśnie pan murarz nie skończy swojej pracy :mad:

Serce i mózg kleszcze żelazne mi ścisnęły, gdy dzisiaj zmierzyłam otwory w dwóch oknach i okazało się, że zamiast szerokości 90cm jest 60cm i cała facjatka jest spierdzielona :evil::evil::evil: (nie wiem czy trzy diabelskie głowy są wstanie odzwierciedlić stopień mojej wściekłości ) - ma szerokość 230cm zamiast 350cm. Więźba jest dopasowana do facjatki, ale cieśla nic nie mówił, ze nie zgadza się z projektem. Nie wiem, jak mogłam to przeoczyć - bez okien otwór wydaje się niby w normie, poza tym nawet przez myśl mi nie przemknęło, że można takiego babola zrobić : :cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry::

Edytowane przez ewanz

Jak sa błędy to nie dziwię Ci się,że nie chcesz nawet myśleć o niczym innym:( Rozbieżności rzeczywiście duże, ale jeśli nie widać różnicy i nie da się porawić to może warto zaakceptować (wiem łatwo mi mówić, szczególnie, gdy wiesz, że miało być inaczej - spróbuj się temu przyjrzeć na chłodno i może uda się tak zostawić. Głowa do góry, niestety takie są uroki budowy! Ja sobie powtarzam, ważne żeby się nie zawaliło:)

To rzeczywiście kiepsko, nie pomyślałam o doświetleniu:( Może uda się powiększyć sam otwór okienny? Coś czuję, że szykuje się total war, bo będziesz miała przeciwko i murarzy i dekarzy(to też ich wina, bo powinni patrzeć w projekt i ewentualnie zgłosić błędy murarskie). Trzymajcie się i nie dajcie się!!! Edytowane przez Ardea

na szczęście chodzi tylko o jedną lukarnę - tę z dwoma wąskimi oknami. W projekcie są dwa okna po 90cm, bo między nimi przebiegały ciągi wentylacyjne z dwóch pomieszczeń. W trakcie budowy zrezygnowałam ze spiżarki włączając tę powierzchnię do kuchni ( a tam są już dwa ciągi) i w ten sposób pozostał jeden ciąg went.

Mam koncepcję, żeby go przenieść na boczną ścianę okna - trzeba będzie " tylko" wykuć otwór w stropie i zalać poprzedni :( , rozwalić ściankę pomiędzy oknami - tę o szerokości jednego pustaka, oraz przymurowac boki tak, by powstał otwór już na jedno okno szerokości 150cm. Muszę zaprosić kierbuda na budowę - ciekawe co on na to powie.

No właśnie to miałem napisać, żebyś zaprosiła kierownika budowy. Zastanawiam się co bym zrobił tym murarzom, gdyby coś takiego stało się u mnie. Moje problemy przy Waszym to niestety pikuś i współczuję. Moim zdaniem to nie jest wina cieśli. Zrobił tak jak miał naszykowane. Nie musiał wiedzieć o jakichś zmianach. Jeśli nie uda się nic innego wymyślić to chyba trzeba będzie zainstalować np. dwa dodatkowe okna dachowe. Ale pieprzę :/ Muszą to poprawić i już! Z własnych środków. Macie umowę i się nią zasłaniajcie...

Ostatnie dni są dla mnie bardzo ciężkie, przez te błędy wykonawcze mam okropnego doła. Niestety, wykonawca zwleka z pojawieniem się na działce, sugeruje, ze to nie jego wina, tylko może cieśli lub architekta.... Ma być jutro z ekipą i będzie sprawdzać, czy moje pomiary się zgadzają. Poza tym jak pech to pech - jutro murarze maja kontynuować prace, a tu zamówionej cegły klinkierowej na komin wciąż nie ma: pytałam w pon. - miała być dzisiaj, byłam kontrolnie dzisiaj na składzie - ma być jutro... :cry::cry::cry: