Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Witaj ewanz, też się zastanawialiśmy jak wybrnęłaś z sytuacji z lukarną, ale nie chciałam pytać, bo pomyślałam, że gdy się sprawa rozwiąże to sama napiszesz... w każdym razie masz nasze wsparcie, przynajmniej takie psychiczne:hug:

A propos antydepresantów to my planujemy właśnie kominek wolnostojący:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wielkie dzięki :)

Liczyłam po cichutku na Wasze wsparcie, bo dzisiejszy dzień był mega stresujący i chyba przybyło mi kilka siwych włosów! Na szczęście już jesteśmy po rozmowie z wykonawcą - powiedział, ze każdy może się pomylić ( fakt, że jego nie było wtedy na budowie, tylko pracownicy musieli źle odczytać wymiary) , ale on poprawi, tak poprawi, że rozbieże więźbę i nawet zmiany opłaci ze swoich pieniędzy.

Ja natomiast przyzwyczaiłam się już do koncepcji z jednym oknem i dążyłam do osiągnięcia konsensusu. Po wysłuchaniu wielu żali wykonawcy, jak chce wszystkim dogodzić i nikt go nie docenia, przyjał w końcu moją propozycję z jednym oknem. Uff....

ewanz dobrze że doszliście do porozumienia. Najgorsze jest uczucie jak sobie w środku nocy o czymś przypomnisz albo uświadomisz ( mówię o budowie ) a tu już po fakcie!

U Ciebie budowanie więźby zajęło 10 dni, u mnie pewnie połowa dachu mniej no i łatwiejszy a zeszło już 5 roboczych a to może polowa jest :o

Kuchnia świetna, naturalna i ze smakiem :)

pozdrowienia

Witam!!! :D budujecie bardzo podobny domek do naszego :) i bede na pewno na bieżąco śledzić wasze postępy :) na razie widoki są super!!!!

I z dachem też nas posądzali o burżujstwo :yes: a mnie isę taki podoba i już i nie mam zamiaru nikomu się z tego tłumaczyć :) i pierwsze pytanie zawsze: "a wiesz i le taki dach kosztuje?" :lol2:

Jestem ciekawa jak do tej pory przedstawiają się koszty budowy? robocizna plus materiały? jeśli możesz prześlij proszę na priv,bardzo mi to pomoże w dalszym planowaniu :)

koszty? Oj " drogo Panie, drogo" ;)

ceny materiałów są bardzo różne nawet w tej samej okolicy, przy dużych ilościach to i 0,50zł robi dużą różnicę. Ceny za robociznę są jeszcze bardziej zróżnicowane, szczęściarzem może nazwać się ten, kto znajdzie porządną i w miarę tanią ekipę. Nasza po przeliczeniu brała 180zł/m2. Byli tacy, co wołali od nas jeszcze więcej. Rożnica w wielkości powierzchni domów ma więc ogromne znaczenie.

Dach wielospadowy faktycznie jest droższy od dwuspadowego - zarówno w materiałach jak i robociźnie. Jeden i drugi mają zarówno swoje wady jak i zalety. Jeśli chodzi o aspekt wyglądu to " Nie to ładne co ładne, lecz to co się komu podoba" :)

Pozdrawiam i będę kibicować Waszemu budowaniu:D

Edytowane przez ewanz

Gratuluję SSO!!!:) Czekamy na fotorelację!

W 100% zgadzam się ze stwierdzeniem o "ładności i podobaniu" (bo mój gust wśród znajomych uchodzi za kontrowersyjny;)

A co do zakupów szkolnych to wszystko jeszcze przed nami..., czy Wasza córeczka rozpoczyna naukę jako sześciolatka?

Witam :)

Dzisiaj trafiłam na Twój dziennik budowy, domek zapowiada sie bardzo ciekawie :)

Doskonale rozumiem Wasze odczucia i przygody z dotychczasowymi wykonawcami niestety mieliśmy bardzo podobne przy budowie poprzedniego domu, mam nadzieję ,ze teraz przy nowej budowie, przynajmniej niektórych "błędów" uda sie uniknąć ;)

Trzymam kciuki za dalszy ciąg budowy i będę oczywiście zaglądać!

mój gust wśród znajomych uchodzi za kontrowersyjny;)

czy Wasza córeczka rozpoczyna naukę jako sześciolatka?

Chętnie poznałabym ten kontrowersyjny gust :) Ludzie o kontrowersyjnym guście tworzą często niebanalne, nietuzinkowe rzeczy.

Nasza młodsza córka idzie do szkoły jako 7-latka , urodziła się w listopadzie i w ubiegłym roku nie była przystosowana do nauki w klasie razem z siedmiolatkami w konfrontacji z naszym systemem szkolnictwa i oferowanym zapleczem.

Nasze Maleństwo już pewnie przymusowo pójdzie od 6 lat, chociaż przy naszym systemie szkolnictwa wszystko się może zmienić...

A moje pomysły wnętrzarskie prawie zawsze spotykają się z określeniami - szpitalne lub magazynowe i nie chodzi to o magazyny w sensie czasopisma wnętrzarskie;)

Kiedy fotki ze SSO?

Klesiu porządek jest w miarę zachowany - oczywiście nie licząc kupy gruzu przy siatce, której staram się rzecz jasna nie fotografować :D

Działania wyglądają następująco - ekipa zabiera wszelkie śmieci z domu i składuje w jednym miejscu na działce, resztą zajmujemy się my. W sumie wydaje mi się to dość oczywiste, choć majster zawsze podkreślał - " my czysto robimy" ;)