Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

tak pokrótce - działka za mała - 740m (w dodatku nie po tej stronie drogi)

nie narzekaj, nasza ma 459m z czego tylko 12,6 szerokości :p pocieszam się tym, że mniej do obrabiania będzie :)

no i jeszcze przez płot jest rodzina, od południa i zachodu mam ciotki więc może też być różnie, no ale nie mogę narzekać bo grosza za ziemię na dobrym osiedlu i w mieście płacić nie musieliśmy

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My planujemy wprowadzić się w wakacje 2012, nie ma opcji żeby to przeciągnąć bo spłacanie samych odsetek i utrzymywanie mieszkania w bloku nie będzie łatwe, a tak sprzedajemy mieszkanie, nadpłacamy kredyt i już lżej

u nas jest toczka w toczke tak samo :D

sprawdzałaś może ceny tych płyt tarasowych Libet co pokazywałaś w dzienniku? u mnie czegoś takiego nie widziałam w ogóle

cena jaką znalazłam w internecie to 100zł/m2 Na składzie jeszcze nie pytałam.

nie narzekaj, nasza ma 459m z czego tylko 12,6 szerokości :p pocieszam się tym, że mniej do obrabiania będzie :)

my tez dotychczas postrzegaliśmy niezbyt duży metraż jako zaletę, ale teraz marzy nam się ciut więcej, chyba w myśl przysłowia, że apetyt rośnie w miarę jedzenia.

i jeszcze przez płot jest rodzina, od południa i zachodu mam ciotki więc może też być różnie,

usytuowanie względem takich stron świata może być faktycznie trudne do ogarnięcia ;)

właściwie źle napisałam, ciotka od północy więc do garów może mi zaglądać (okno kuchenne na jej działkę), ale to i tak nie zmienia faktu, że rodzina za płotem a wszyscy wiedzą jak to z rodziną bywa. aha u nas ściana południowa jest "ślepa" ze względu na odstępstwo ministerialne i odległość zaledwie 1,5m od granicy

Ardea ja błogosławię brak ogródka, nie znoszę babrać się w ziemi, grzebanie w ziemi przyprawia mnie o dreszcze; kiedyś jak szłam pielić na działce to łzy w oczy i odruch wymiotny, nawet z dziećmi do piaskownicy to nie ja chodzę ;)

jeśli chodzi o drugą stronę drogi to są dwa aspekty: lepsze ułożenie względem stron świata ( wejście było by od północy, a pokoje dzieci od południa i nie musiałabym tyle kombinować z projektem) oraz mniej uciążliwe sąsiedztwo ( bez TIR-ów).

Najgorsze jest to, ze mogłam wybierać, a wybrałam właśnie naszą ( w siódmym roku małżeństwa działka na ulicy pod nr 7), po drugiej stronie drogi pole zboża mi przeszkadzało :(

ooo to wasza działka pod szczęśliwą 7, ja obstawiam że to było przeznaczenie :) teraz tylko 7 lipca powinniście się wprowadzić :lol:

ps.

odgrodzę się, zlikwiduję wszystkie bramki między ciotkami a mną, nawet teraz widujemy się sporadycznie a ja z tym co nie dadzą sobie na głowę wejść, na szczęście sypialnię mamy od ulicy, nie będą nas mogli podglądać :D

My na razie mamy sąsiada tylko od strony ogrodu (nasze ogrody ze sobą sasiaduja) i on co chwila mówi żeby bramkę zrobić. Sąsiad nieszkodliwy, ale należę do osób, które cenią sobie prywatność i intymność, więc nie ma o czym mówić. Zresztą na zdrowie nam wyjdzie jak przejdziemy się dookoła.

o ile dom miałam przemyślany to z działką nic do powiedzenia nie miałam, czasami żałuję że nie sprzedaliśmy i nie kupiliśmy czegoś pod miastem ale ostatecznie przemawia za mną praktyczność raz że nie prowadzę a u nas problem z komunikacją podmiejską, a co za tym idzie to ze względu na dzieci i pracę lepiej nam będzie w mieście. Mam tylko nadzieję, że wir życia nie będzie taki straszny i uda nam się tymi naszymi domami nacieszyć. Nie wiem jak Wam, ale mi czas ucieka nieubłaganie, dopiero był poniedziałek a już znowu niedziela

obecnie do pracy mam 1km, ale pieszo i tak nie chodzę, bo zawsze gdzieś muszę podjechać i coś załatwić no i tak się już przyzwyczaiłam.

Z działki do pracy będę miała 2,5km no i też samochodem, tym bardziej, że dzieci do szkoły trzeba będzie zawieść.

Generalnie nie jest źle, bo okolica gdzie jest położona nasza działka jest z tych sielskich, jeszcze w mieście, ale już na jego obrzeżach, gdzie do niedawna tylko pola były, a teraz powstają osiedla domków jednorodzinnych.

Mąż mówi: "zobaczysz, posadzimy thuje, wyrosną wysokie na 3m i zapomnisz, że gdzieś tam jakiś TIR stoi."

Im dłużej opisuję nasza działkę, tym bardziej zastanawiam się, o co mi chodzi? Przecież jest dobrze a ja mam chyba skłonności do malkontenctwa.

no widzisz, koniec narzekania, jest 15x tak a działkę macie fajna, aż wróciłam do Twojego dziennika :)

a tak w ogóle to muszę ci napisać, że w inspiracjach też mam zapisany dom co i u Ciebie en z postu #23, ta kolorystyka najbardziej do mnie przemówiła :D tyle, że my byśmy chcieli jeszcze balustradę na tarasie mieć drewnianą i takież ogrodzenie przynajmniej od frontu

Jutro pierwsze spotkanie z hydraulikiem, ponieważ w tym tygodniu ma zacząć pracę.

Już na wstępie musimy zadać mu pytanie, dlaczego wyjscie rury kanalizacyjnej zrobił aż 65cm pod poziomem gruntu. Gość od oczyszczalni powiedział, że to bardzo niekorzystne usytuowanie.

Mamy więc kolejny kłopot :(