Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewcia no to u mnie jednak będzie tak samo jak u Ciebie, okazało się że po tym jak przepadła nasza kolejka u elektryka to najwcześniej może nas na 26go września upchnąć a żeby zbytecznego przestoju nie robić i nie opóźniać to obgadaliśmy z wykonawcą, że wejdzie hydraulik i zrobi wszystko co możliwe, doprowadzi wyjścia do grzejników, rozprowadzi wodę i przygotuje wszystko pod podłogówkę. Jak wyjdą elektrycy to w dwa dni się uwinie z resztą roboty i jednak dłuższej obsuwy nie będzie. Tyle tylko że liczyłam, że piec i grzejniki kupimy dopiero na wiosnę a jednak trzeba będzie już teraz. Nie wiem czy nam starczy na ocieplenie dachu jednak z tej transzy ale trudno, będziemy kombinować, najwyżej po rodzinie dopożyczymy.

Dziewczyny, stresujecie mnie trochę, że to już czas myśleć o lodówkach... ale z drugiej strony nigdy nie jest za wcześnie na lampę, lodówkę, czy okap;) Ja jeszcze pod tym względem jestem w lesie. Pocieszam się tym, że każdy ma swoje tempo dochodzenia do wnętrza:)

Mam wrażenie, że większość osób zaczynając budowę wie już jaką lampę kupi do sypialni. Czy tylko ja jestem taka trochę zakręcona, że jeszcze nie wybrałam lodówki?!

ja jestem jednak z tych, którzy nie wiedzą jaka lampa zawiśnie czy lodówka stanie i chyba właśnie dlatego miałam wczoraj niezłego stresa biegając przez dwie godziny za elektrykiem, który wszystko chciał wiedzieć - gdzie biurko, łóżko, gdzie lampka, jaki żyrandol w sypialni, jakie oświetlenie w kuchni, co na klatce schodowej itd. Nieźle się napociłam, mimo że dużo czasu spędziłam nad projektem rysując możliwe ustawienia.

Dzisiaj jeszcze przez prawie cztery godziny nanosiłam poprawki i rysowałam na ścianach i podłodze kontury sprzętów i zastanawiałam się nad miejscem założenia gniazdka elektrycznego.

Na sam koniec okazało się, że gdybym wcześniej spojrzała w zatwierdzony projekt instalacji elektrycznej, to nie miałabym takich problemów, bo jest on w 80% zgodny z tym opracowanym wspólnie z elektrykiem.

Niestety mój elektryk tak szybko biegał po domu kreśląc białą kredą kółka i kreski, że nawet nie zdążyłam otworzyć wspomnianego projektu :(

kurcze, a ja nie mam takiego projektu nawet :eek: wszystko idzie na podstawie naszych chceń i doradzania elektryka i głównego wykonawcy. W sumie u nas opcja przemyśliwania co i jak będzie rozstawione zaczęła się w lutym, jak tylko dostaliśmy PnB. Nasz wykonawca nas zmobilizował, żebyśmy się pozoastanwiali nim się rozpierducha zacznie i żeby takie decyzje powoli zacząć przetrawiać. I faktycznie dzięki temu mamy lepsze pojęcie o ustawieniu, zrobiłam kilka wersji nim budowa się zaczęła i stąd np mogliśmy podjąć decyzję o przesunięciu ściany w łazience, okien itp.

A z lodówką to u mnie inna bajka, ta side-by-side jest moim marzeniem od dawna, w tym mieszkaniu nie byłoby szans takiej wstawić więc siłą rzeczy jak zapadła decyzja o budowie to było wiadomo co za lodówka. Biorąc pod uwagę że dużo gotuję i piekę to warunek był taki, że lodówka musi być na tyle szeroka żeby duża blacha się w poprzek mieściła. Tylko kilka sztuk go spełnia więc wybór prosty :D

A z lodówką to u mnie inna bajka, ta side-by-side jest moim marzeniem od dawna, w tym mieszkaniu nie byłoby szans takiej wstawić więc siłą rzeczy jak zapadła decyzja o budowie to było wiadomo co za lodówka. Biorąc pod uwagę że dużo gotuję i piekę to warunek był taki, że lodówka musi być na tyle szeroka żeby duża blacha się w poprzek mieściła. Tylko kilka sztuk go spełnia więc wybór prosty :D

Rozumiem, że budujecie się tylko dlatego, bo nie mieściła się Wam lodówka side by side?

zabawki dzieci i moje książki też się nie mieszczą :lol:

o torebkach i butach to nawet nie wspomnę bo ostatnio torebki schować musiałam do kanapy bo już w szafach miejsca brakuje :D

u mnie jest tak samo! :D

Aby uprzedzić ewentualne pytanie Klaudiusza - budujemy nie po to, aby te wszystkie "dobra" pomieścić, lecz dla wygody i komfortu mieszkania we własnym domu :p

inne powody budowania domu????

Może ich być wiele - w zależności od potrzeb rodziny :)

Nie żebym nie chciała do Was jechać, ale ja nie jeste mobilna a mąż albo pomaga bratu, albo nastawiamy się na dziecko i zamiast do składów budowlanych, jeździmy do ZOO, Ogrodu botanicznego, Kampinosu itp., ale jeszcze wakacje się nie kończą:) i dojdzie do chaberkowo-bławatkowego spotkania:)

Zobaczysz ewanz, że jak się będziecie przeprowadzać to będzie Wam brakować miejsca na wszystkie Wasze rzeczy. Niestety każdego to spotyka. Myśli się, że jest masa nowych przestrzeni, ale jednak z trudem się pomieścicie ;) I żeby potem nie było: a nie mówiłem... Wróć do tego posta w 2012r. ;)

ja już przed Bożym Narodzeniem zacznę eliminację rzeczy nieużywanych i niechcianych, kolejna przed Wielkanocą a ostatnia przy samej przeprowadzce. Najprędzej pozbędę się części zabawek i .... moich ubrań :D szafa pęka w szwach a ja jak zwykle nie mam w co się ubrać ;)

najgorzej będzie ze znalezieniem miejsca na wszystkie pudła, a propos nie wiecie czy dalej w razie naprawy na gwarancje potrzebne są oryginalne opakowania?

Leczo!!

To jest to, super pomysł na sobotni obiad, dzięki:)

Ale wiecie co, przerażacie mnie.

Ja jednak zupełnie nie przygotowana do budowy jestem.

Jak czytam wasze zmagania z elektrykami, hydraulikami, tudzież innymi - kami, to się zaczynam bac ja ja dam radę;)

Co do wyrzucania rzeczy:

Latem zeszłego roku zamienialiśmy się z teściowa na mieszkania (my mielismy 2 pokoje ona miała 3). i tak solennie sobie obiecałam, że wyrzucę wszytsko co niepotrzebne... I co?? Wszystko prawie przyszło z nami:)

A najdziwniejsze jest to, że w naszym starym mieszkaniu, na 48m2 mieściło mi się wszystko bardziej niż tu teraz na 65...

Może z budowa jest podobnie:)??