Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

styroduru by nie było, gdyby nie moje zdziwienie: to ma tu zostać taaka dziura?? Nie myślałam jednak o sztywności okna tylko tak mnie coś tknęło, że nie do końca jest ok ( na temat okien się czytało, ale na temat montazu to już ogólnie, bo mało techniczna jestem i nie zwróciłam w ogóle uwagi na kwestię posadowienia okien balonowych/ tatrasowych, a tylko na rozstaw kotew bocznych i górnych )

no to klapa :cry:

Na czym więc będzie się opierać okno - w tych trzech punktach na cegłach? To może zostawić ten styrodur .... :confused:

Pisałam, ze nie jestem techniczna myslałam więc, ze po podmurowaniu okno będzie miało podporę na całej szerokości... ( a i tak nie rozumiem, dlaczego nie będzie) :(

na stronie Jareko znalazłam takie informacje nt. podparcia drzwi tarasowych:

"Nagminnie otwory na Inwestycjach są za wysokie, nie podmurowane na założony w projekcie wymiar, szczególnie w drzwiach balkonowych.

I tu radzimy sobie tak, ze montujemy okna na rożnych podpórkach – cegły, pustaki, deski. Bardzo ważna uwaga. Po takim montażu, gdy okno jest duże i ciężkie konieczne jest rozsądne późniejsze jego podmurowanie lub wykonanie wylewki lub tez zamontowanie parapetu wewnętrznego, który pełni także funkcje podparcia okna, by pod własnym ciężarem nie opuściło się.Można stosować różne półśrodki ale.... ale o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie elementów systemowych do prawidłowego podparcia jak i ocieplenia tego miejsca.

Z początku starałem sie wykorzystać inne rozwiązania ale mimo, iż tańsze okazały się niewystarczające. Poniżej przykład wykorzystania łączników ciesielskich, takich jakich używa się przy montażu więźby dachowej. A co zrobic z pustą przestrzenią pod balkonem? Wypełnic styropianem i uszczelnić pianą lub należy wykonywać wylewki lub podmurowania etapami – najpierw cześć nie podparta dopiero jak stwardnieje wyciąga się kliny i podpórki i wylewa się pozostałości. Oczywiście wylewka musi dochodzić do listwy podparapetowej, która na każdej inwestycji powinna być stosowana. Istnieją specjalne kotwy przeznaczone do murów warstwowych, które mogą pełnić także funkcje podparcia pod okna i balkony. Ich widok można zobaczyć poniżej. Jest tylko mały kłopot - trudność w ich zdobyciu jak i ich wysoka cena. "

Hej Ewanz:)

Gratuluję kolejnego domknięcia:)

Co do drzwi zewnętrznych to nie pomogę niestety... Ale dzięki że zwróciłaś mi na nie uwagę. Tez czytałam dyskusję na temat otwierania ale jakos nie przyszło mi do głowy że też powinnam się nad tym zastanowić;)

Nasz wiatrołap jest bardzo podobny do Twojego więc tez miejsca mało... Ale chyba raczej będą do wewnatrz otwierane...

Bramę bedę miała podobną:) Chciałam bez przetłoczeń, ale w złotym dębie nie mieli.

Co do drzwi to miałam problem, bo chciałam z górnym naświetlem otwierane na zewnatrz. Jest bardzo maly wybór dla takiego wariantu, a te dostępne są mało estetyczne. W poniedziałek obniżamy nadproże.