Esiak 11.09.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 pół biedy, że okna stoją na syrodurze... jest on na szczęście w miarę twardy i sztywny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.09.2011 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 styroduru by nie było, gdyby nie moje zdziwienie: to ma tu zostać taaka dziura?? Nie myślałam jednak o sztywności okna tylko tak mnie coś tknęło, że nie do końca jest ok ( na temat okien się czytało, ale na temat montazu to już ogólnie, bo mało techniczna jestem i nie zwróciłam w ogóle uwagi na kwestię posadowienia okien balonowych/ tatrasowych, a tylko na rozstaw kotew bocznych i górnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.09.2011 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 teraz sobie myslę, że podmurować na wysokość dwóch cegieł to mógł już nawet murarz, bo znał przecież wysokość ocieplenia i wylewek ( nie wiem jak to się fachowo określa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.09.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 powiedz mi Esiaku, co dalej z tymi oknami: przed wylewkami wywalić ten styrodur i podmurować cegłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.09.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 podmurowanie, podlanie wylewką za dużo nie da, ponieważ okno i tak się na tym nie będzie opierało, chyba, że opuściliby okno, tak aby swoim ciężarem oparło się o gotową wylewkę lub podmurówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.09.2011 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 no to klapa Na czym więc będzie się opierać okno - w tych trzech punktach na cegłach? To może zostawić ten styrodur .... Pisałam, ze nie jestem techniczna myslałam więc, ze po podmurowaniu okno będzie miało podporę na całej szerokości... ( a i tak nie rozumiem, dlaczego nie będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.09.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 no jak już coś wisi to trudno to podmurować aby podpierało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 11.09.2011 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 na stronie Jareko znalazłam takie informacje nt. podparcia drzwi tarasowych: "Nagminnie otwory na Inwestycjach są za wysokie, nie podmurowane na założony w projekcie wymiar, szczególnie w drzwiach balkonowych. I tu radzimy sobie tak, ze montujemy okna na rożnych podpórkach – cegły, pustaki, deski. Bardzo ważna uwaga. Po takim montażu, gdy okno jest duże i ciężkie konieczne jest rozsądne późniejsze jego podmurowanie lub wykonanie wylewki lub tez zamontowanie parapetu wewnętrznego, który pełni także funkcje podparcia okna, by pod własnym ciężarem nie opuściło się.Można stosować różne półśrodki ale.... ale o wiele lepszym sposobem jest wykorzystanie elementów systemowych do prawidłowego podparcia jak i ocieplenia tego miejsca. Z początku starałem sie wykorzystać inne rozwiązania ale mimo, iż tańsze okazały się niewystarczające. Poniżej przykład wykorzystania łączników ciesielskich, takich jakich używa się przy montażu więźby dachowej. A co zrobic z pustą przestrzenią pod balkonem? Wypełnic styropianem i uszczelnić pianą lub należy wykonywać wylewki lub podmurowania etapami – najpierw cześć nie podparta dopiero jak stwardnieje wyciąga się kliny i podpórki i wylewa się pozostałości. Oczywiście wylewka musi dochodzić do listwy podparapetowej, która na każdej inwestycji powinna być stosowana. Istnieją specjalne kotwy przeznaczone do murów warstwowych, które mogą pełnić także funkcje podparcia pod okna i balkony. Ich widok można zobaczyć poniżej. Jest tylko mały kłopot - trudność w ich zdobyciu jak i ich wysoka cena. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 15.09.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Albo mi się wydaje, albo dzisiaj była montowana brama u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netka55 16.09.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 ewanz co do kuchni to na pierwszym zdjęciu płyta jest umieszczona ok, a tam gdzie dorysowałaś to za blisko zlewu, bo jakby się coś gotowało a ktoś stanie przy zlewozmywaku może łatwo się oparzyćpozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 16.09.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 netka - oczywiście masz rację, ale wyszło tak dlatego, że ze mnie taki rysownik jak nie przymierzając trąbka z tylnej części koziego tułowia odległość płyty grzewczej od zlewu powinna być zachowana jak na pierwszym foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 16.09.2011 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Klaudiusz - już nie raz pisałam, ze żadna poważna zmiana nie ujdzie Twojej uwadze a więc - mamy już bramę hurraa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 16.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 pokaż, pokaż!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 16.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 hmm netka fajnie że to napisałaś, w ogóle czegoś takiego nie wzięłam pod uwagę, nawet nie wiem jakie u nas są odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 16.09.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No właśnie ja czekam na zdjęcia, bo głupio tak ciągle zaglądać przez płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.09.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 już nie musisz zaglądać przez płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.09.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Hej Ewanz Gratuluję kolejnego domknięcia:) Co do drzwi zewnętrznych to nie pomogę niestety... Ale dzięki że zwróciłaś mi na nie uwagę. Tez czytałam dyskusję na temat otwierania ale jakos nie przyszło mi do głowy że też powinnam się nad tym zastanowić Nasz wiatrołap jest bardzo podobny do Twojego więc tez miejsca mało... Ale chyba raczej będą do wewnatrz otwierane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 17.09.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Bardzo ładna ta brama - tak po prostu Nie widziałem jeszcze jej zamkniętej, więc teraz mogę już powiedzieć. Dom mi się bardzo podoba. Życzę kolejnych sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.09.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Dzięki Klaudiusz za dobre słowo:) A życzenia się przydadzą, bo czuję przez skórę, że będzie problem z wyborem drzwi zewnętrznych. Poza tym ekipa od tynków będzie miała małe dwutygodniowe opóźnienie A tak się cieszyliśmy na tynkowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 17.09.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Bramę bedę miała podobną Chciałam bez przetłoczeń, ale w złotym dębie nie mieli. Co do drzwi to miałam problem, bo chciałam z górnym naświetlem otwierane na zewnatrz. Jest bardzo maly wybór dla takiego wariantu, a te dostępne są mało estetyczne. W poniedziałek obniżamy nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts