Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo ładna brama :)

a co do drzwi wejściowych to my mamy zadaszone wejście i planujemy drzwi otwierane na zewnątrz, m.in dlatego że garażowe i te do wejścia na dom będą otwierane do wiatrołapu. Teraz mamy drzwi delta jednak do domu z tej firmy rezygnujemy z tego względu, że o ile w bloku są wystarczające (dobrze tłumią dźwięki) to do domu byłyby za zimne. Do gerdy mam awersję bo wszyscy użytkownicy i blokowi i z domków musieli reklamować (jakaś zapadka blokuje wejście). Wszyscy mi mówią żeby nie patrzeć na klasę antywłamaniową bo przy tej ilości okien co mamy i wielkiej witrynie żadne złodziej przez drzwi wejściowe wchodził nie będzie ;) no i tak metodą eliminacji towaru u mnie dostępnego stanęło na KMT, jedynie myślę żeby zmienić standard55 na Plus z dużym przeszkleniem

My w projekcie mamy z naświetlem bocznym. Ale już mówiłam Ministrowi że rezygnujemy z naświetla. Po pierwsze (pewnie) większe koszty (tak przypuszczam bo nie sprawdzałam ale na chłopski rozsądek;)) po drugie w miejsce naświetla zyskam kawałek ścianki na szafkę jakąś.

Argument finansowy się Ministrowi spodobał, na większą ustawność wiatrołapu machnał ręką;)

Pumpaluna i Klesiu - dziękuję:) niby brama jak brama, ale fajnie, że komuś się podoba 8-)

Lukarna -ja zrezygnowałam z drzwi z naświetlami, ponieważ projektant sugerował, że takie robią tylko na specjalne zamówienie i tym samym zniechęci mnie, ponieważ nastawiałam się na typówkę. W dodatku bardzo chciałam drzwi antywłamaniowe, a naświetla pozostawały w tym względzie w sprzeczności z moim założeniem.

Teraz mamy alarm i wiem, że nie ma co się napinać na super wysokiej klasy drzwi antywłamaniowe, bo przecież jest tyle okien... ;)

Jak złodziej chce coś ukraść to niestety ukradnie. Czytałem ostatnio wątki na FM że jedynym rozwiązaniem jest ubezpieczenie. Można jeszcze robić pułapki jak w Kevinie samym w domu. Ale za to można już srogo odpowiedzieć ;) Dobrym rozwiązaniem jest jeszcze duży, głośny pies. Chociaż u nas na wsi uśpili kilka zwierzaków w te wakacje i domy obrobili...

Nam właśnie też odradzili drzwi antywłamaniowe, że szkoda kasy skoro takie okna sobie machnęliśmy to złodziej ma lepsze dojście niż od frontu się pchać. Dobre ubezpieczenie mienia ruchomego przy alarmie nie jest jakoś bajońsko drogie w skali roku więc się na takie zdecydujemy. U nas opieka firmy ochroniarskiej to koszt 70zł/miesięcznie. Po znajomych pytałam o ubezpieczenia i stawki to wygrywa Warta. Mają niezłą ofertę przy kontynuacji a i teraz na dom w budowie dali 20% rabatu dla nwoego klienta i ogólnie stawkę najlepszą na ubezpieczenie

Ewanz jeśli idzie o Wartę to jak kuzynce dom zalało to momentalnie składkę wypłacili i to niezłą kasę, jej sąsiadom z ulicy pzu długo wypłacało i jakaś śmieszna kasa w grę wchodziła. Mówią ogólnie (znajomi i ludzie pracujący w szkodach) że jak AC na auto to tylko PZU ale jeśli w grę wchodzi ubezpieczenie domu czy mieszkania to lepiej warta

Oczywiście trzeci obrazek najładniejszy ;) Ale jasne kolory niestety niosą ze sobą niestety zagrożenie. Mieszkając przy drodze nieutwardzonej przód domu będzie ciemniejszy od tyłu czy boków ;) Sam mam jasny domek i widać za każdym razem jak kot wskakuje czy zeskakuje z parapetu, ponieważ odbija się od ściany.