klaudiuszozo 12.10.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 A jak Trzeba się interesować póki coś wchodzi do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 30.10.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 gratuluję skończonych tynków, my też mamy już to z głowy To co teraz podłogówka i wylewki? Mam nadzieję, że klamki się uda odczyścić a nie że to takie bezpowrotne zniszczenie. My właśnie ze względu na ryzyko zniszczeń klamki mamy spakowane w karton i tylko zamienne jakieś takie badziewne używamy. Jesteś zadowolona tak ogólnie z tynków? Da się je od razu malować malować czy będziecie gładzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.10.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ewanz gratuluję tynków:) Szkoda że tak wyszło z tymi klamkami ale to siłą rzeczy nad wszystkim nie zapanujesz...Dobrze że o tym piszesz bo kiedys w przyszłości zwrócę uwagę swoim tynkarzom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 31.10.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witajcie Dziewczyny Niektóre klamki są nie do uratowania Gdyby były plastikowe, to nie było by problemu. Niestety tynk wżarł się w satynę i jest doopa! Rada na przyszłe budowanie - zdejmujemy klamki, żeby nie wiem jak wykonawca się zaklinał, że zabezpieczy okna. Za uszkodzone klamki wykonawca zwróci pieniądze, ale nerwy i czas - stracone bezpowrotnie. Tynki ładnie wysychają, są gładkie i równe, zamierzamy więc zagruntować i malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 01.11.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 A kolory juz wybrane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Odnośnie listopadowego terminarza to nasz jest praktycznie identyczny. Na początku też planowaliśmy, że sami rozłożymy na podłodze folię i styropian, ale jak się okazało że to tylko 1PLN mniej od robocizny to stwierdziliśmy, że nie będziemy się z tym bawić bo przecież dużo tej powierzchni nie mamy i nam by zeszło z tydzień popołudniami albo urlop by trzeba było brać a dla nich to rach-ciach. Co do ocieplenia dachu to u nas identyczne dylematy Jak się orientowaliśmy to u nas też powyżej 60zł chcą. Z naszym wykonawcą który robi wszystko od początku udało się stargować na 55zł/m2 już na gotowo ale... no właśnie dachu wyjdzie ok 130m2 więc ponad 7tys sama robocizna. Po cholerze drogo skoro wełna (unimata isover) wychodzi nam ok 3,5tys. W sumie to już bym wolała dołożyć do lepszej wełny niż wydać tyle na robociznę. Myślę, że jednak w ramach oszczędzania spróbujemy ocieplać dach sami. Na początku był pomysł, że my układamy wełnę, stelaże robimy i przykręcamy płyty, a wykonawca wejdzie z obróbką płyt ale to 30zł/m2 więc w dalszym ciągu dużo jak za zaszpachlowanie spoin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klesia 01.11.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Cześć,przykro mi z powodu klamek. Już teraz wiem, czemu u nas do tej pory są nie założone (a myślałam, że to lenistwo mojego męża).Dołączam do pytania o Lukarny o kolory, wybrałaś już?Ceny za ocieplenie dachu koszmarne, cieszę się, że u mnie zrobi to mąż z teściem, bo sporo zaoszczędzimy, a kasy już coraz mniej...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 01.11.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Tynki cieszą, szkoda tylko klamek. Nasi "okniarze" od początku mówili, żeby nie zakładać, bo na 100% będą zniszczone. Na szczęście ich posłuchaliśmy. U nas podobny etap. Hydraulika i podłogówka już gotowa. Jutro wchodzi ekipa od wylewek i zaczną rozkładać styropian w pozostałych pomieszczeniach. Jak pisała Pumpaluna różnica w cenie żadna a przynajmniej zaoszczędzimy czasu. Ocieplanie poddasza rozpoczniemy jak wylewki przeschną. Martwi mnie tylko ta cena. Nie wiedziałam, że to może kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 a propos ocieplenia wkleję coś co mi napisał jeden z użytkowników mojej lokalnej grupy i ocieplając poddasze w okresie jesieni i zimy nie można w czasie mocowania wełny dogrzewać domu (koza, kominek, co itp) bo cała wilgoś technologiczna wychodząca z budynku znajdzie się w warstwie wełny jak w gąbce, robimy ud i wieszaki (jeśli na grzybkach), wełna w krokwie, sznurek, wełna na krowie, reszta stelaża (cd), folia i można ogrzewać, z płytami - wełnujac w listopadzie- wolałem zaczekać do wiosny, jak radziło wielu, też forumowych fachowców, w pzreciwnym razie ryzyko zawilgocenia płyt czy spoin jest duże, czekając na wiosnę, robiłem instalacje wod-kan i c.o. i grzałem dom kozą i gdybym nie widział to nie uwierzyłbym ile wody zbiera się na folii, a raczej leje się z folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 U nas za kładzenie styropianu 2zł/m2 ale ekipa nie bardzo chce układać, ponieważ nie mają czasu - " zarobieni są". Po podłodze jest u nas około 240m2, pod podłogówką styro ułoży hydraulik, a będzie to wedlug moich wyliczeń 77m2 - reszta dla nas ( no chyba, że ekipa się zlituje ) Nad kolorami do domu jeszcze się nie zastanawiałam, pewnie wybiorę stonowane pastele. Teraz w mieszkaniu w "salonie" mam magnolie z alpejskim fiołkiem, w sypialni wanilię, w przedpokoju mus jagodowy, a u dzieci słoneczny żółty. Jednym słowem nuda, w której ja po prostu dobrze się czuję. Co będzie w domu - na pewno stonowana kolorystyka ( choć w sypialni i u dzieci pewnie pojawią się mocniejsze akcenty) Co do klamek - nie byliśmy dostatecznie czujni! Teraz to juz tylko "płacz nad rozlanym mlekiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Całe szczęście, że zapłacą wam za te klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.11.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ewanz, a Ty w jakim rejonie się budujesz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Pumpaluna - dzięki za " wklejkę" - właśnie przeczytałam ją mojemu M. i pokiwał głową przyznając rację. Nie ma co się spieszyć, żeby później nie żałować. Szkoda tylko, że ekipy budowlane nie dotrzymywały terminów. Zaczęliśmy przecież 20 kwietnia i wylewki powinny być juz dawno za nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Esiak - ja podobnie jak Ardea i Klaudiusz - łódzkie. Ceny mamy zabójcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ewa powiem tak, podlaskie niestety cenowo wychodzi też nie najlepiej. Dostałam dzisiaj dwie wyceny na maila i w jednej pan zaśpiewał 75zł za ocieplanie bez malowania a w innym pan porozbijał każdą rzecz na kwoty i wyszło że za rociągnięcie sznurka 2zł/m2,a na koniec zabił mnie 25zł przykręcenia m2 płyty :\zaczynam wierzyć że te 55zł to jednak po znajomości było mówione a ja się na wykonawcę ofuknęłam strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 nie bardzo rozumiem tych cen za wykończenie poddasza; jak je porównać z robocizną za więźbę czy kładzenie dachówki Według mnie przy tych drugich jest nieporównywalnie większy nakład pracy... a może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Myślę, że jednak więźba jest mniej czasochłonna. Przy wełnie to się i upylisz i robota mozolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 to zależy jaka więźba - u nas to się nieźle namocowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.11.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 tak samo wychodzi ze szpachlowaniem... za m2 chcą 10-12zł jak to się ma do tynków cw za które płaciłem 14zł/m2...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 no i czy można to jakoś racjonalnie uzasadnić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts