Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gratuluję skończonych tynków, my też mamy już to z głowy :) To co teraz podłogówka i wylewki?

Mam nadzieję, że klamki się uda odczyścić a nie że to takie bezpowrotne zniszczenie. My właśnie ze względu na ryzyko zniszczeń klamki mamy spakowane w karton i tylko zamienne jakieś takie badziewne używamy. Jesteś zadowolona tak ogólnie z tynków? Da się je od razu malować malować czy będziecie gładzić?

Witajcie Dziewczyny :D

Niektóre klamki są nie do uratowania :( Gdyby były plastikowe, to nie było by problemu. Niestety tynk wżarł się w satynę i jest doopa! :mad:

Rada na przyszłe budowanie - zdejmujemy klamki, żeby nie wiem jak wykonawca się zaklinał, że zabezpieczy okna. Za uszkodzone klamki wykonawca zwróci pieniądze, ale nerwy i czas - stracone bezpowrotnie.

Tynki ładnie wysychają, są gładkie i równe, zamierzamy więc zagruntować i malować.

Odnośnie listopadowego terminarza to nasz jest praktycznie identyczny. Na początku też planowaliśmy, że sami rozłożymy na podłodze folię i styropian, ale jak się okazało że to tylko 1PLN mniej od robocizny to stwierdziliśmy, że nie będziemy się z tym bawić bo przecież dużo tej powierzchni nie mamy i nam by zeszło z tydzień popołudniami albo urlop by trzeba było brać a dla nich to rach-ciach. Co do ocieplenia dachu to u nas identyczne dylematy :( Jak się orientowaliśmy to u nas też powyżej 60zł chcą. Z naszym wykonawcą który robi wszystko od początku udało się stargować na 55zł/m2 już na gotowo ale... no właśnie dachu wyjdzie ok 130m2 więc ponad 7tys sama robocizna. Po cholerze drogo skoro wełna (unimata isover) wychodzi nam ok 3,5tys. W sumie to już bym wolała dołożyć do lepszej wełny niż wydać tyle na robociznę. Myślę, że jednak w ramach oszczędzania spróbujemy ocieplać dach sami. Na początku był pomysł, że my układamy wełnę, stelaże robimy i przykręcamy płyty, a wykonawca wejdzie z obróbką płyt ale to 30zł/m2 więc w dalszym ciągu dużo jak za zaszpachlowanie spoin.

Cześć,

przykro mi z powodu klamek. Już teraz wiem, czemu u nas do tej pory są nie założone (a myślałam, że to lenistwo mojego męża).

Dołączam do pytania o Lukarny o kolory, wybrałaś już?

Ceny za ocieplenie dachu koszmarne, cieszę się, że u mnie zrobi to mąż z teściem, bo sporo zaoszczędzimy, a kasy już coraz mniej...

Pozdrowienia

Tynki cieszą, szkoda tylko klamek. Nasi "okniarze" od początku mówili, żeby nie zakładać, bo na 100% będą zniszczone. Na szczęście ich posłuchaliśmy.

U nas podobny etap. Hydraulika i podłogówka już gotowa. Jutro wchodzi ekipa od wylewek i zaczną rozkładać styropian w pozostałych pomieszczeniach. Jak pisała Pumpaluna różnica w cenie żadna a przynajmniej zaoszczędzimy czasu. Ocieplanie poddasza rozpoczniemy jak wylewki przeschną. Martwi mnie tylko ta cena. Nie wiedziałam, że to może kosztować. :(

a propos ocieplenia wkleję coś co mi napisał jeden z użytkowników mojej lokalnej grupy

i ocieplając poddasze w okresie jesieni i zimy nie można w czasie mocowania wełny dogrzewać domu (koza, kominek, co itp) bo cała wilgoś technologiczna wychodząca z budynku znajdzie się w warstwie wełny jak w gąbce, robimy ud i wieszaki (jeśli na grzybkach), wełna w krokwie, sznurek, wełna na krowie, reszta stelaża (cd), folia i można ogrzewać, z płytami - wełnujac w listopadzie- wolałem zaczekać do wiosny, jak radziło wielu, też forumowych fachowców, w pzreciwnym razie ryzyko zawilgocenia płyt czy spoin jest duże, czekając na wiosnę, robiłem instalacje wod-kan i c.o. i grzałem dom kozą i gdybym nie widział to nie uwierzyłbym ile wody zbiera się na folii, a raczej leje się z folii

U nas za kładzenie styropianu 2zł/m2 ale ekipa nie bardzo chce układać, ponieważ nie mają czasu - " zarobieni są".

Po podłodze jest u nas około 240m2, pod podłogówką styro ułoży hydraulik, a będzie to wedlug moich wyliczeń 77m2 - reszta dla nas ( no chyba, że ekipa się zlituje ;) )

Nad kolorami do domu jeszcze się nie zastanawiałam, pewnie wybiorę stonowane pastele. Teraz w mieszkaniu w "salonie" ;) mam magnolie z alpejskim fiołkiem, w sypialni wanilię, w przedpokoju mus jagodowy, a u dzieci słoneczny żółty. Jednym słowem nuda, w której ja po prostu dobrze się czuję.

Co będzie w domu - na pewno stonowana kolorystyka ( choć w sypialni i u dzieci pewnie pojawią się mocniejsze akcenty)

Co do klamek - nie byliśmy dostatecznie czujni! Teraz to juz tylko "płacz nad rozlanym mlekiem" :mad:

Pumpaluna - dzięki za " wklejkę" - właśnie przeczytałam ją mojemu M. i pokiwał głową przyznając rację.

Nie ma co się spieszyć, żeby później nie żałować.

Szkoda tylko, że ekipy budowlane nie dotrzymywały terminów. Zaczęliśmy przecież 20 kwietnia i wylewki powinny być juz dawno za nami.

Ewa powiem tak, podlaskie niestety cenowo wychodzi też nie najlepiej. Dostałam dzisiaj dwie wyceny na maila i w jednej pan zaśpiewał 75zł za ocieplanie bez malowania a w innym pan porozbijał każdą rzecz na kwoty i wyszło że za rociągnięcie sznurka 2zł/m2,a na koniec zabił mnie 25zł przykręcenia m2 płyty :\

zaczynam wierzyć że te 55zł to jednak po znajomości było mówione a ja się na wykonawcę ofuknęłam strasznie