pumpaluna 01.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 No u nas dach dwuspadowy więc więźba to kwestia jednego popołudnia była. Esiak, będziecie gładzie na tynki kłaść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.11.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 No u nas dach dwuspadowy więc więźba to kwestia jednego popołudnia była. Esiak, będziecie gładzie na tynki kłaść? no niestety, bo pewne elementy trzeba zaszpachlować... a jak już coś będzie gładzone, to trzeba pociągnąć całą resztę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Pumpaluna - a u Was przed tynkami? Jakie wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 01.11.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 no niestety, bo pewne elementy trzeba zaszpachlować... a jak już coś będzie gładzone, to trzeba pociągnąć całą resztę... U nas podobnie i trzeba gładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.11.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Właśnie przejrzałam Wasz dziennik i nieźle zostalismy w tyle:) Po tynkach i wylewkach to już tak domowo się robi. A słyszeliście, że tynki można ewentualnie uzupełniac i wygładzac jakieś niedoróbki, bo podobno można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 A słyszeliście, że tynki można ewentualnie uzupełniac i wygładzac jakieś niedoróbki, bo podobno można Chciałabym, żeby to sprawdziło się w rzeczywistości, bo nie mam ochoty wszędzie gładzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 01.11.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ja nie mam ochoty nigdzie gładzic, pytaliśmy szefa naszych tynkarzy i mówił, ze można, ale mało osób to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 I tej opcji się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zdecydowaliśmy się na cementowo-wapienne, poszła dolina nidy do 0,5mm, są fajnie gładkie chociaż wiadomo nie takie jak gipsowe ale takiego lusterka nie chcieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 01.11.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Jak się uda nie będziemy gładzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 01.11.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 pumpaluna - to tak jak u nas agalind - dołączam do"klubu niegładzących" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 01.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 płaciliśmy 17zł/m2 za robociznę, nie wiemy jeszcze ile kosztował materiał bo w sobotę zwrot był jeszcze robiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.11.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 no to już i cenę materiału mamy - 7,5tys Podsumowując tynki dla 500m2 (po odjęciu okien tarasowych i bramy garażowej) kosztowały nas 16tys, liczyłam że to jednak mnie wyjdzie a tu aż 32zł/m2 Cena dla mnie porażka zwłaszcza że jak do tej pory pytałam to cena była ok 27zł/m2 robocizna z towarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.11.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Pampaluna - sporo wyszło. U nas było 680m2. Tynki cementowo-wapienne maszynowe, ale nie z gotowych mieszanek, tylko robione na budowie. Wyszło w sumie 13600zł za wszystko (robocizna i materiał), więc wychodzi, ze 20zł/m2 całość. Do wykonania nie mogę się przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.11.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Przyznaję, że cena mnie powaliła, pierwszy raz wykonawca podpadł i to tak sromotnie. Mieliśmy prognozowane max 4tys za materiał więc wyszło że płacimy 2x tyle. No a złość sięgnęła zenitu jak po obdzwonieniu lokalnych graczy okazało się, że na tym samym materiale chcą jednak znacznie mniej. Do tej pory zawsze płaciliśmy taniej a teraz taki numer. W sumie wg wstępnej wyceny miało być 26zł/m2 a tu nagle taka olbrzymia różnica. Jak się domyślacie jest afera. Pierwsza prawdziwa na mojej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.11.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 no to faktycznie ładnie sobie policzyli....ja jak podliczę, miałem 570m2 po 14zł/m2 robocizny + 2 palety cementu + 0,5 palety wapna + 20 ton piasku, to dzieląc przez powierzchnie wyszło mi 17zł/m2 tynku na gotowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.11.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 no więc u nas były robione maszynowe, faktura długa na różne większe i mniejsze rzeczy ale tak patrzę to sam worek doliny nidy taki 30kg kosztował 13,53 a poszło 415 worków, plus 85 worków obrzutki po 12,30,- suma z samego tego zawrotna wychodzi mi się te tynki bardzo podobają ale przy takiej kwocie to nawet jakbyśmy mieli cw jakieś nie idealne to przy gładzeniu by nam wiele więcej nie wyszło stąd moja wściekłość bo przecież to miało być oszczędnie A powiedzcie mi jeszcze, czy za te tynkowaniowe rzeczy można odliczyć VAT? bo my po 23% płaciliśmy i nie wiem czy to się później rozlicza (PKWiU podane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.11.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 można, można, to są wszystko pochodne cementu, wapna, gipsu więc się kwalifikują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.11.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Pumpaluna wnerw jak najbardziej uzasadniony:/Ja się własnie takich sytuacji obawiam: że mnie ktos w konia zrobi a ja tego nie zauważę lub zauważę po fakcie i będę sobie w brodę pluć za straconą kasę:/:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 02.11.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 To dobrze że chociaż jakiś zwrot podatku z tego będzie. Teraz jednak mam nauczkę, będę brała wycenę na papierze z dopiskiem o możliwych 10% zmianach cen i tyle. Wbrew temu że od kilku miesięcy mamy jednego wykonawce to nie straciłam czujności i ostatecznie jestem z siebie dumna. Dobrze, że mam dobrą pamięć do cyferek bo wycenę na tynki to on nam robił w lipcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts