Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Witam :)

Wpadłam z rewizytą :) Przeczytałam cały dziennik ale komentarze zostawiłam sobie na później ;)

Zazdroszczę Cio jak cholerka tych śietlików -powiem szczerze, że nie wiedziałam o istnieniu takowych. Pierwszy raz zobaczyłam je (a w zasadzie go - bo jeden ;) ) u znajomych ale było już za późno żeby zgapić :( Szkoda bo to byłoby fantastyczne doświetlenie ciemnego przedpokoju na górze.. A u Was w jakim omieszczeniu planujesz? Bo chyba aż 3, prawda?

Pozdrawiam i będę zaglądać

Ps. na avatarku były moje córcie :)

Edytowane przez 1976pinacolada

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i zapraszam częściej :)

Mamy tylko jeden świetlik - doświetla górny hol i trochę klatkę schodową. Ostateczny efekt nie jest jeszcze znany, bo nie mamy zrobionego sufitu i druga część świetlika w postaci plafonu nie jest jeszcze zamontowana.

Widzę zmianę avatarka na całkowicie neutralny. Trochę szkoda, bo śliczne te Twoje dziewczyny :)

Chaberek wygląda imponująco. Widzę, że jeszcze nie macie zbyt wielu sąsiadów. Z jednej strony dobrze a z drugiej w gromadzie raźniej no i bezpieczniej.

Po ile wychodzi wam supermata? my się ciągle wahamy między unimata 15+10 a supermata 15+10. Różnie mówią jeśli idzie o faktyczną różnicę U o te 0,006 i mówiąc szczerze mam mieszane uczucia. Na razie porównałam cenę to wyszło 15zł/m2 (już licząc obydwie warstwy) drożej.

supermata 18cm 27,60zł/m2

cieśla specjalnie zwiększał szerokość krokwi na 20cm żeby tyle dać między krokwie, pod krokwie wypada nam dać 5cm, tylko nie wiem, czy to nie za mało...

Pumpaluna - sami bijemy się z myślami, bo różnica w cenie materiału jest spora. Nasz kierbud kładł ostatnio supermate i był nią zachwycony, dlatego szala przechyliła się w tę stronę, ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Ja chyba bym wolała taniej, bo sprawdzałam ostatnio nasz prywatny kosztorys i coś cienko widzę etap wykończeniówki :(

Będziecie sami kłaść czy jednak wykonawca to będzie robił? Nam pan który będzie nas towarował powiedział, że supermatę kładzie się o niebo lepiej i poleca ją szczególnie jak się zamierza kłaść samemu (a my będziemy tylko jeszcze nic mu nie wspominałam o tym). Też bijemy się z myślami bo ostatecznie idzie więcej na piec niż było w planach (będzie defro akm uni) no i się boimy jak finansowo wyjdziemy i mocno kasę przeliczamy. Wełny będzie niezależnie która by nie szła 15+10

Co do tej różnicy lambdy to gdzieś czytałam, że jak się nie celuje w dom energooszczędny ze szczególnym dociepleniem ścian i podłogi od gruntu, oknami energo etc to ta różnica wełny nie ma znaczenia. Muszę, któregoś dnia to odgrzebać i jeszcze raz na spokojnie poczytać.

edit: bosh jak czasami czytam moją składnię to porażka normalnie :bash:

Edytowane przez pumpaluna

Moja łazienka wydaje mi się dość duża, ale Twoja to dopiero wypas:) Ja bym nie narzekała nawet jeśli przy bidecie będzie ciasno, zmieścisz w niej dwie wysokie szafki, wannę i prysznic - fajne rozwiązanie dla 2 umywalek (na osobnych blatach). Pewnie jak są już wyprowadzenia to i tak niewiele da sie przestawić.

ewanz

a może by przesunąc wannę do drugiego rogu a kibelek i bidet na przeciwległą ścianę - tam będzie troszkę więcej miejsca więc można je odsunąc od skosu....

na czarno wanna

na czerwono - kibelek i bidet :)

http://img263.imageshack.us/img263/5760/77249420.png

Uploaded with ImageShack.us