Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak serwis Defro, ale Hef ma 24/h przez 365 dni w roku. Dzwoni się do faceta i tłumaczy od początku do końca co się mogło stać. Niestety ale pan Tomczak nigdy nie ma czasu przyjechać, no chyba że trzeba mu za coś zapłacić...

dlatego zdecydowałam się na Junkersa :) Mój tata jest instalatorem i serwisantem :) :D :p

Defro też ma doradztwo techniczne 24/7; z przyjazdem kogoś od nich to już odpłatnie jest ale np u nas w mieście mają swojego serwisanta i dojazd nic nie kosztuje w okresie gwarancji.

Tzn, może ja się źle wyraziłem po raz kolejny. Ja nie neguję pieca Defro, ponieważ nic o nich nie wiem. Słyszałem wiele dobrego od innych forumowiczach i nic więcej. A piec Hefa mam obecnie i jestem super zadowolony. Głupi sterownik można kupić na allegro za 100 zł a nie przez serwis za 250zł.

O właśnie ewanz! Dzisiaj sobie spacerowałem około godziny 7 rano Chabrową i piękne zapachy jesieni się unosiły w powietrzu a jeszcze słońce nisko pięknie oświetlało domek. I jestem pod podziwem okien, które od wschodu wyglądały jak lustra weneckie. Efekt super!

niezwykle poetycki opis :)

to na pewno u mnie?

wiecie co, ja jestem juz po podłogówce ale nie kumam o co Wam chodzi? Tzn nie rozumiem dlaczego takie ułożenie rurek miałoby byc gorsze niż w Ślimaka...? No chyba ze chodzi o odległości bo co 20cm to chyba sporo (ja mam wszędzie co 10)

Proszę o wytłumaczenie

znalezione na forum:

"ślimak ma lepszy bardziej równomierny rozkład temperatur a do tego zakręty łagodniejsze więc opory wody trochę mniejsze, ale za to układając ślimaka trzeba posłużyć się miarką co dla 99% fachowców jest już wyzwaniem ponad siły i dlatego wrabiają cię w meandry bo:

1 jest łatwiej układać

2 oni tam mieszkać nie będą"

i jeszcze ze strony o podłogówce:

" Zaletami ułożenia w spiralę jest to, że na przemian występują rury o wyższej i niższej temperaturze. Pozwala to na uzyskanie w pomieszczeniu najbardziej równomiernego rozkładu temperatury. Często w strefach brzegowych, pod ścianą zewnętrzną lub oknami, rury układa się gęściej (odstępy mogą wynosić nawet 5 cm). W miejscach tych są bowiem większe straty ciepła."