Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

no to mam jasność ....

I co teraz? Zrywać i układać na nowo póki jeszcze można to zmienić bo to Ty tam będziesz mieszkać więc Ty decydujesz .

Z drugiej jednak strony skoro ułożenie w meandry nie jest niepoprawne to fachowiec moze sobie policzyc za robociznę podwójnie....

Ech...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Meandry są do przeżycia, ale pod meblami i pod lodówką, wanną kazałabym mu przełożyć.

pod wanną i lodówką nie mam. Ale pod szafkami w kuchni mam - tzn nie miałam ale KAZAŁAM dac bo gdzies wyczytałam, że jak nie ma a ściana kuchenna jest ścianą szczytową to w związku z róznicą temp lubi sie tam gromadzić wilgoć itp. Dali rzadziej - tak żeby "złamać" temp ale jednak dali ;) I w spiżarce tez kazałam położyc 1 pętelke bo bałam się zbyt duzej róznicy temp. My po domu łazimy w skarpetach lub boso i każde wejscie do spiżarki byłoby szokiem ;)

rozważałam juz te opcję i hydraulik powiedział, że nie da się po prostu przełożyć, tylko musiałby zastosować zupelnie nowe rurki :(

o ile szafki kuchenne i wannę bym mu podarowała to lodówkę nie. Kto to widział podgrzewac lodówkę??? Ilez ona prądu będzie żarła żeby schłodzić swoje wnętrze :mad:

poszukałam teraz postów z lodówką w temacie i oto co znalazłam na forumbudowlane:

"Na podłodze, w której jest zainstalowane ogrzewanie podłogowe nie można kłaść żadnych mat termoizolacyjnych. Położenie takiej termoizolacji może spowodować przepalenie się maty lub przewodu grzejnego (w przypadku ogrzewania elektrycznego) lub odklejanie się płytek (zarówno w przypadku ogrzewania wodnego jak i elektrycznego).

Natomiast wszelkie inne urządzenia (pralki, lodówki, itp.), jak również szafki z cokolikiem mogą bez problemu stać na ogrzewanej podłodze.

Ogrzewanie podłogowe nie zaszkodzi lodówce, w kuchni zwykle wystarcza podgrzanie podłogi do temperatury 25-27st. C, a to jest zupełnie nieszkodliwe. "

"stawiaj lodowkę gdzie chcesz. Nic jej nie będzie. Silnik, czy silniki pod lodówką również wytwarzają temperaturę, nawet wyższą jaką daje podłoga ogrzewana. I nic się nie dzieje. Gorzej gdyby stała przy samym grzejniku.

lodówka chłodzi sie tylnym radiatorem......tam oddaje ciepło ..gorzej by było gdyby ten radiator dostawiony był do grzejnika....czy innego zrodła ciepła.

Chcę tylko dodać, że dobrze jest gdy podłoga w kuchni jest ogrzewana. To korzystnie wplywa na trwałość mebli i likwiduje ewenlualnie wilgoć na ścianie za szafkami i pod szaflami. Wtedy grzejnik w kuchni nie jest potrzebny. Ja podłogi nie mam ogrzewanej. Kuchnia jest połączona z jadalnią. I nawet wtedy grzejnik nie jest potrzebny. Istnieje rotacja powietrza i w kuchni bez ogrzewania jest ciepło."

Edytowane przez ewanz

myślę, że jednak warto byłoby się upewnić u stolarza z tą gwarancją na meble i w jakimś sklepie poczytać kartę gwarancyjną lodówki, tak na wszelki wypadek

rurki zalane więc ich nie widać. Jak sie lodówka popsuje to sie nie przyzna ze ma podłogówkę :p

Na chłopski (albo babski) rozum: jeśli masz grzejnik to go nie zastawiasz kanapą żeby porządkie grzał. Jaki jest więc sens stawiania mebli ma rurkach? Wiem, że temp. jest w podłogówce niższa, ale to jednak grzejnik.

znalezione na forum:

Istnieje również niebezpieczeństwo „niedogrzania” powierzchni przy ścianie zewnętrznej, a zwłaszcza na „rogach” takich ścian. Są to miejsca, w których może wykraplać się woda, a to może doprowadzić do poważniejszych następstw.

znalezione na forum:

Istnieje również niebezpieczeństwo „niedogrzania” powierzchni przy ścianie zewnętrznej, a zwłaszcza na „rogach” takich ścian. Są to miejsca, w których może wykraplać się woda, a to może doprowadzić do poważniejszych następstw.

:confused: Wiem, że nic nie wiem...