1976pinacolada 12.11.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 ale ja się nie znam to podobnie jak większość z nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 12.11.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 spadam juz moje drogie - ciezki dzien za nami (pogrzeb) i trochę mi sie oczka kleją.... poczytam Was jutro Dobranoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.11.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Spij dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.11.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 to podobnie jak większość z nas CZyli za dużo już napisałam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.11.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 W necie jest tyle bzdur, ze też w razie czego możemy dorzucić swoją cegiełkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.11.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 W necie jest tyle bzdur, ze też w razie czego możemy dorzucić swoją cegiełkę Marzenie o oświeconej glowie mogę włożyć między bajki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 12.11.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie, my przecież jesteśmy piękne, mądre i bogate:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.11.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Taa a ja własnie przyszłam:) ps. i znowu za długo pisałam:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Nie, my przecież jesteśmy piękne, mądre i bogate Całe szczęscie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.11.2011 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 szperałam jeszcze w necie na temat podłogówki pod zabudową i są przeróżne glosy - niektóre jakbym słyszała mojego hydraulika... ja chciałabym tylko, żeby wszystko było dobrze - przeciez nie zmienie po kilku latach podłogówki tak jak zwykłego grzejnika ( w tym roku musialismy zmienic grzejniki stalowe purmo założone 8 lat temu w bloku, bo z kazdego lała się woda - zrobiły się w nich dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.11.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Ewanz nie zazdroszczę dylematu:/I najgorzej że opinie sprzeczne... Ja naprawdę będę korzytsac z Waszych doświadczeń... Jedyny plus z opóźnienia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.11.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 dziewczyny - fajnie sie z Wami rozmawia i cieszę się, że tu jesteście, bo mimo różnicy głosów trochę się wyciszyłam - nie ma to jak pogadać z Wami o swoich kłopotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 12.11.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 wiadomo, że każdy chce najlepiej zbudować swój dom. Ewa, nie pisałaś czy radziłaś się innego hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.11.2011 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 w zasadzie to nie mam kogo, bo jak tu zadzwonić do kogoś obcego i pytać o instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 12.11.2011 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 wciąż szukamodpowiedzi na moje wątpliwości; znalazłam takie opinie: "Co do sposobu układania podłogówki, „książka” wręcz zaleca wyższe temperatury przy strefach brzegowych (ściany zewnętrzne – mniejszy rozstaw „rurek”), tak więc jeśli meble w kuchni są usytuowane na ścianie zewnętrznej, to logika nakazuje umieszczenie tam „grzejnika” . Nie bez znaczenia jest fakt, że ogrzewanie podłogowe ma dużą zdolność do samoregulacji temperatury powierzchni podłogi – czyli "przegrzanie" pod meblami nam nie grozi, ale w przypadku braku ogrzewania, może wystąpić mostek termiczny, na styku ściana (zewnętrzna) posadzka podlogi, co może spowodować wykrapianie wody - zwłaszcza w sytuacji "przylegania" szafek do ściany." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 12.11.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Czyli wygląda na to, że sa dwie szkoły.Pewnie obydwie mają plusy i minusy... Nie zadręczaj się tym Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Najczęściej stosowanym typem ułożenia rur jest wężownica spiralna. Jej wykonanie polega na naprzemiennym ułożeniu odcinków początkowych wężownicy transportujących wodę o najwyższej temperaturze tzw. rura dopływowa (woda ulega schłodzeniu wzdłuż wężownicy) i odcinków końcowych z wodą o najniższej temperaturze tzw. rura odpływowa. Taki sposób układania rur pozwala na osiągnięcie równomiernego rozkładu temperatury posadzki. W praktyce wykonanie tego typu wężownicy polega na rozpoczęciu układania rur wzdłuż ścian (po obwodzie pomieszczenia) w kierunku środka pomieszczenia z zachowaniem podwójnego rozstawu. W momencie dojścia rurami do środka pomieszczenia wykonuje się łuk zawracając o 180° i układając rury między wcześniej zamocowanymi w kierunku od środka do ścian pomieszczenia. Odmianą wężownicy spiralnej jest wężownica spiralna w formie meandru. Stosuje się ją w przypadku długich i wąskich pól gęsto podzielonych szczelinami dylatacyjnymi. Pozwala ona uzyskać równomierny rozkład temperatury posadzki i jednocześnie zredukować ilość przejść rur przez szczeliny dylatacyjne. W obrębie przejść przez szczeliny dylatacyjne na rury należy nałożyć rurę osłonową peszel na długości około 50 cm (przecięty wzdłużnie kawałek rury peszel). Rury mocuje się do izolacji cieplnej spinkami do mat w formie wężownic: - meandrowych (Rys.16.) - du¿y gradient rozkładu temperatury powierzchni posadzki, - spiralnych (Rys.17 i 17a.) - równomierny rozkład temperatury powierzchni posadzki, - spiralnych ze strefą brzegową wykonaną na oddzielnym obwodzie (Rys.18.), - spiralnych ze strefą brzegową wykonaną na jednym obwodzie (Rys.19.). Warstwa grzejna Grubość warstwy grzejnej (jastrychu) zależy od przewidywanych obciążeń występujących w danym pomieszczeniu. Ze względu na wymagany równomierny rozkład temperatury na powierzchni podłogi warstwa ta nie może być cieńsza niż 6,5 cm. Grubość warstwy jastrychu nad rurą powinna wynosić 5 cm. Do wykonania warstwy grzejnej zaleca się stosowanie jastrychu cementowego, który powinien charakteryzować się uziarnieniem kruszywa nie większym niż 8 mm, ilością cementu 300 – 350 kg/m3, stosunkiem wody do betonu 0,45 i wytrzymałością 22,5 N/mm2. W celu polepszenia płynności jastrychu i dokładniejszego wypełnienia przestrzeni wokół rury zaleca się stosowanie środków uplastyczniających. Można stosować wyłącznie dodatki, które nie wpływają niekorzystnie na rury grzewcze. Wykonywanie wylewki Podczas wykonywania wylewki temperatura materiału i temperatura powietrza w pomieszczeniu nie powinny być niższe niż 5°C. Następnie wylewka powinna być utrzymywana w temperaturze przynajmniej 5°C przez okres nie krótszy niż 3 dni. Ponadto, wylewka cementowa powinna być chroniona przed przeschnięciem przez przynajmniej 3 dni (dłuższy okres jest wymagany w przypadku niskich temperatur lub cementów wolnoutwardzalnych), a następnie przed szkodliwymi wpływami, np. ciepła lub suszy, w celu redukcji kurczenia. Generalnie, zapewnia się to w przypadku zamkniętych niewielkich budynków. Istnieje możliwość stosowania innych materiałów na wylewki, np. wylewki anhydrytowe. Grubości tych wylewek i zasady wykonania wylewki podane są w normie PN-EN 1264-4. Do poczytania instrukcja układania ogrzewania podłogowego KAN-Therm. Edytowane 13 Listopada 2011 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dzieki Esiak czytałam już podobne zalecenia , hydraulik uważa jednak, ze instalacja u mnie jest położona dobrze. Osłonek z peszla również niet... Z reszta zamieściłam zdjęcia w dzienniczku i tam wszystko widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a w tej prezentacji możesz zobaczyć jak kształtuje się rozkład temperatur dla poszczególnych układów ułożenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 znalazłam wczoraj ten plik wavinu no i co z tego? rozmowa z hydraulikiem nic nie dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts