Esiak 13.11.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) cóż Ci mogę doradzić, jeśli obawiasz się, że pokój będzie niedogrzany, powiedz instalatorowi aby poprowadził od rozdzielacza nitki do grzejników pod oknami, ich końce schowa się w wykuciu ściany, a w przyszłości jeśli będzie za zimno, wystarczy odkuć małą dziurkę w ścianie i podłączyć grzejniki...wszystkie rurki instalacji c.o. powinny być w otulinie (oprócz tych odcinków, które tworzą wężownice grzejne)... Edytowane 13 Listopada 2011 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 hydraulik zarzeka się na wszystkie świętości, ze w pomieszczeniu bedzie ciepło - jeszcze przed rozłożeniem podlogowki sugerowałam rozłożenie rurek co 15 cm, ale upierał się, że nie potrzeba, bo tak jest wystarczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 jadę na działke, zeby jeszcze raz przyjżeć się instalacji i zastanowić sie co dalej: zostawić tak jak jest czyli zaufać w pełni hydraulikowi czy może walczyć o zmianę ( tylko w jakim zakresie z jakim skutkiem?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 2 rurki dodatkowe pod grzejnik to żaden wydatek, a zabezpieczasz się na przyszłość...jak zaleją posadzki, z podłogówką już nic nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 z prostego programu do obliczeń kana wychodzi dla Twojego salonu rozstaw 20cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Skoro toczy się u Ciebie dyskusja nt. wylewek to pozwolę sobie zapytać czy można teraz, czyli w takich temperaturach je robić? Czy nic nie popęka? Wy chyba będziecie teraz wylewać, my też byśmy tak chcieli, ale oczywiście się boimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.11.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 A mnie przeraził ten fragment o wylewkach i temp +5 stopni w sumie przez przynajmniej 4dni, u mnie na taką pogodę przez następne 2tygodnie nie ma szans a wszyscy mówią że nie mam co się przejmować i normalnie robić wylewki bo do -5stopni nocami to nie problem. Bądź mądry i pisz wiersza :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 temperatura otoczenia poniżej 5 stopni nie nastraja optymistycznie,lecz pewnie wylewkarze będą chcieli u mnie w poniedziałek wylewać, bo górę zalali w czwartek ( potem mieli niestety długi weekend ) ja lubię trzymać się zaleceń producentow i inżynierów, w końcu prowadzone były jakieś obliczenia i znane są właściwości materiałów instalatorzy często naginają na maxa i jada po bandzie uspokajając inwestora, ze wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 byłam na działce i mąż uspokaja mnie, że będzie dobrze, bo w salonie są trzy sekcje a nie jedna, więc przez środek salonu znowu biegnie ciepła rurka doprowadzająca; poza tym w salonie przy drzwiach tarasowych będzie zamontowany nieduży grzejnik ścienny, który będzie szybciej reagował na nagłe oziębienie powietrza, więc nie powinniśmy odczuwać żadnego dyskomfortu. w kuchni ciepła rurka doprowadzająca idzie przy ścianie zewnętrznej ( również pod szafkami, żeby mostek termiczny się nie tworzył i para się nie skraplała), natomiast przy drugiej ścianie (tam gdzie będzie lodówka ) biegnie rurka powrotna z minimalną temperaturą, więc podobno moje obawy są na wyrost. ze spraw do wyjaśnienia pozostają dwie kwestie: brak osłonki z peszla tam gdzie będą szczeliny dylatacyjne oraz ułożenie trzech rurek w salonie na długości 10m w jednym prostym odcinku ( zalecana długość odcinka to 8m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 cóż Ci mogę doradzić, jeśli obawiasz się, że pokój będzie niedogrzany, powiedz instalatorowi aby poprowadził od rozdzielacza nitki do grzejników pod oknami, ich końce schowa się w wykuciu ściany, a w przyszłości jeśli będzie za zimno, wystarczy odkuć małą dziurkę w ścianie i podłączyć grzejniki... wszystkie rurki instalacji c.o. powinny być w otulinie (oprócz tych odcinków, które tworzą wężownice grzejne)... a więc u mnie jest tak jak piszesz ( grzejnik będzie przy drzwiach tarasowych), łącznie z rozstawem 20 cm, więc chyba ( choć częściowo) odetchnę z ulgą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 13.11.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Skoro u wielu klientów tak robił i nie było reklamacji to widocznie nie ma co panikować - ale ja też zawsze panikuję U nas robi inaczej i wiem, że nie tylko u nas i też wszyscy są zadowoleni, może jest wiele korzystnych możliwości i jedna nie wyklucza drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.11.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ewa a planujecie jakieś nagrzewnice wstawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 13.11.2011 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 nagrzewnice - hmm, jak dotąd nic mi o tym nie wiadomo, nawet nie wiem do czego służą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 13.11.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Esiak - prezentacja SUPER . Szkoda ze wcześniej czegoś takiego nie widziałam U nas jest jeden podstawowy błąd - a mianowicie grubość jastrychu chyba nigdzie nie przekracza 6cm. Myślę ze średnia to 4,5-5cm I mam jeszcze jeden problem - (mój P twierdzi ze jak zwykle na wyrost ), a mianowicie ze przy temp. 26st w rurkach (max tem dla parkietów i paneli) nie uzyskam 20-21 st w pomieszczeniu.... Bo przeciez jeszcze folia, podkład (3mm) no i panel.... A ja rurek pod ewentualny kaloryfer nie mam wypuszczonych Na + tej całej (dla mnie beznadziejnej) sytuacji przemawia jedynie rozstaw rurek - wszędzie co 10cm, układ ślimakowy i w dużych pomieszczeniach po kilka obwodów.... Esiak - gadaj! Będzie źle ?? ewanz - cieszę się że po wizycie na budowie twoje zmartwienia topnieją... Mozliwość podłączenia grzejnika pod oknem tarasowym jest zbawienne. No i te kilka obwodów w salonie tez ratuje - wydawałoby się jeszcze wczoraj- beznadziejną sytuację. Co do otulin rurek - to u nas tego było sporo i pytałam po co? i mi to tak zostało wytłumaczone: że rurkę otula sie na odcinku z rozdzielacza do granicy pomieszczenia w którym ma pełnic funkcję grzejną. U mnie rozdzielacz jest w okolicach kotłowni wiec do salonu czy kuchni rurki biegną przez holl i jadalnie i na tym odcinku są otulone zeby woda zanim dotrze do np. salonu nie wystygła. Ale otuliny to nie problem bo mozna je teraz dołożyc nacinając każda wzdłuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Esiak - gadaj! Będzie źle ?? bez dokładnych wyliczeń trudno coś powiedzieć... Prawdą jest co pisano powyżej -temp podłogi " nie powinna' przekraczac 27stopni (tak pisze we wszystkich folderach producentów desek). Przy desce 3warstwowej lub parkiecie dwuwarstwowym -należy "zagęścic" pętle podłogówki. My np liczyliśmy w programie OvPlan. Przy terakocie pętle układa się co 20cm, a przy parkiecie gr 14mm (tyle ma deska 3warstwowa) co 15cm. A tak pisze Murator: Choć posadzki drewniane nie najlepiej sprawdzają się na ogrzewanych podłogach, można je na nich układać. Należy jednak wybierać tylko drewno o małym skurczu i długim czasie osiągania równowagi higroskopijnej, na przykład: dąb, merbau, iroko, doussie, tek. Na podłodze z ogrzewaniem nie powinno się kłaść parkietu grubszego niż 1,5-centymetrowy. Grubszy nie tylko za bardzo ograniczy przekazywanie ciepła, ale też powstaną w nim większe szczeliny. Najlepszym rozwiązaniem są parkiety dwu- i trójwarstwowe – krzyżowe ułożenie słoi w sąsiadujących warstwach drewna ogranicza jego pracę. Klepka warstwowa musi być jednak dobrej jakości, w przeciwnym razie częste zmiany temperatury mogą doprowadzić do rozwarstwienia drewnianej posadzki. do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 ja na szczęście nie mam takich problemów jak Wy, u mnie podłogówka jest tylko w łazienkach, wiatrołapie i kuchni i ma ona za zadanie utrzymać komfort cieplny dla bosych stóp, a nie ogrzewać te pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a my się nie zdecydowaliśmy na podłogówkę w wiatrołapie, wszyscy mówili nam że nie dogrzeje pomieszczenia przy otwieranych drzwiach i że będzie i tak konieczny grzejnik. Podłogówkę mamy jeszcze w garderobach żeby nie ciągnęło od szczytu. Esiak a w kuchni masz jeszcze normalny grzejnik czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 13.11.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 nie, nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 13.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 my w kuchnie też nie mamy, a w wiatrołapie tylko podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 13.11.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 a my się nie zdecydowaliśmy na podłogówkę w wiatrołapie, wszyscy mówili nam że nie dogrzeje pomieszczenia przy otwieranych drzwiach i że będzie i tak konieczny grzejnik. Podłogówkę mamy jeszcze w garderobach żeby nie ciągnęło od szczytu. Esiak a w kuchni masz jeszcze normalny grzejnik czy już nie? a dlaczego kaloryfer miałby dogrzać ?? Nie rozumiem Wg mnie podłogówka tworzy jakby kurtynę powietrzną i jest lepszym sposobem na "niewpadanie" zimnego powietrza z zewnątrz niz kaloryfer wiszący gdzieś na ścianie.... Ale może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts