Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

1976pinacolada napisał:

ewanz - cieszę się że po wizycie na budowie twoje zmartwienia topnieją...

Ja też, ale zobaczymy co przyniesie nowy dzień ;)

Cytat
Co do otulin rurek - to u nas tego było sporo i pytałam po co? i mi to tak zostało wytłumaczone: że rurkę otula sie na odcinku z rozdzielacza do granicy pomieszczenia w którym ma pełnic funkcję grzejną.

u nas też tak jest, ale wyczytałam w zaleceniach o ochronie rurek w miejscach, gdzie będa przebiegać dylatacje - tam powinny byc podobno 30cm osłonki

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Esiak napisał:
ja na szczęście nie mam takich problemów jak Wy, u mnie podłogówka jest tylko w łazienkach, wiatrołapie i kuchni i ma ona za zadanie utrzymać komfort cieplny dla bosych stóp, a nie ogrzewać te pomieszczenia... ;)

to czym będziesz ogrzewał kuchnię skoro nie masz grzejnika a podłogówka nie ma za zadanie ogrzewać tylko dawac komfort cieplny??!! Piec kaflowy ?? :p

ewanz napisał:
Ja też, ale zobaczymy co przyniesie nowy dzień ;)

u nas też tak jest, ale wyczytałam w zaleceniach o ochronie rurek w miejscach, gdzie będa przebiegać dylatacje - tam powinny byc podobno 30cm osłonki

????????????????????????

budujemydompl - "Ułożenie rur powinno być tak skoordynowane z dylatacjami, aby ilość przejść przez dylatacje była najmniejsza. Jeśli jednak będzie to konieczne, np. w progach drzwi, przewody muszą być ułożone w tulejach z tworzywa. Zapobiegnie to uszkodzeniu rur wodnego ogrzewania podłogowego przez przesuwające się płyty podkładu. Długość tulei powinna wynosić 40-50 cm. Podobne zabezpieczenie należy stosować przy wyjściu rur z posadzki do rozdzielaczy. "

Pinacolada dokładnie tak jak Ewanz napisała, podłogówka tak szybko nie wyrówna straty ciepła (nie nadąży po prostu)

Esiak my w prawdzie nie mamy otwartej kuchni ale w kuchni teraz w mieszkaniu nigdy jeszcze grzejnika nie odkręciliśmy. Codziennie gotuję i dużo piekę więc i tak ciepło mamy.

Esiak napisał:
ja w wiatrołapie zawsze będę mógł skręcić grzejnik, lub też nim się wspomóc... :p

ja po próbie podłogowki jestem spokojna o jej wydajnosc w strefie płytek. W kadym pomieszczeniu bede miec czujnik temp i moge sterowac indywidualnie. Najwyzej podkrece i bezie git. Poza tym w wiatrołapie to ja buty ściągam i kurtkę ewentualnie i jak mi temp. chwilowo spadnie z 21 na 18 to może nie zamarzne i kataru nie złapię. Przesiadywac tam nie zamierzam :) A grzejnik na ścianie jak dla mnie : bleeee :p

ewanz napisał:
budujemydompl - "Ułożenie rur powinno być tak skoordynowane z dylatacjami, aby ilość przejść przez dylatacje była najmniejsza. Jeśli jednak będzie to konieczne, np. w progach drzwi, przewody muszą być ułożone w tulejach z tworzywa. Zapobiegnie to uszkodzeniu rur wodnego ogrzewania podłogowego przez przesuwające się płyty podkładu. Długość tulei powinna wynosić 40-50 cm. Podobne zabezpieczenie należy stosować przy wyjściu rur z posadzki do rozdzielaczy. "

nie wiem dlaczego pomyślałam o grubościi dlatego te 30cm nie bardzo mi pasowało. jesli chodzi o długość to jak najbardziej :yes:

pumpaluna napisał:
Pinacolada dokładnie tak jak Ewanz napisała, podłogówka tak szybko nie wyrówna straty ciepła (nie nadąży po prostu)

.

ja jednak mam nadzieję, że kurtyna ktorą tworzy podłogowka nie pozwoli na aż takie wychłodzenie pomieszczenia jak przy grzejniku .... Ale może żyję w błędzie...:confused:

pumpaluna napisał:
taki grzejnik to skądinąd dobre rozwiązanie - chociażby aby wysuszyć czapki i rękawiczki dzieciaków po zabawie na śniegu :) nawet gdybyśmy dali podłogówkę w wiatrołapie to i tak od początku miał tam być grzejnik

no to jak się juz przekamażamy ;) to:

zainwestuję w drugą parę rekawiczek a te mokre wysuszę w pralni na zwykłej suszarce ;)

Ps. nienawidzę "wystawek"