Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki msdracula :) macie tyle zapału, że z pewnością bez trudu nas dogonicie, czego zresztą szczerze Wam życzę :)

My też oddawaliśmy cegły, a takie niewielkie zwroty to nie wiem, czy będą chcieli przyjać, ale chyba jednak zapytam ( dzieki za wsparcie - jak widać potrzebne na kazdym kroku :) )

Przeprowadzkę planujemy na wakacje przyszłego roku - zrobimy wszystko, żeby się udało!

Ps.

Dzisiaj słyszałam narzekania osoby mieszkającej we własnym domu, ile to jest pracy, że nigdy nie ma dla siebie czasu, że o oszczędnościach nie może być mowy, bo ciągle są nowe wydatki. Generalnie zarobiona jest, bo wciąż tylko robota albo w domu, albo w ogrodzie, jak nie koszenie latem to odśnieżanie zima lub zbieranie liści jesienią.

Zaproponowałam więc, żeby przemyślała sprzedanie domu i kupno mieszkania - w końcu zawsze to prościej niż na odwrót. Nie wykazała jednak entuzjazmu, więc już nie wiem o co kaman...;)

Ewa to ja czekam na foty wylewek! U nas już są mrozy więc czekamy na małe ocieplenie i też będą wylewali. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu ma być parę dni na plusie więc chcemy skorzystać. Tymczasem chodzi nagrzewnica, żeby mróz nam nie wlazł na tynki.

A napisz mi jeszcze co mówi kierownik budowy na położenie płyt kg teraz? Nam i kierbud i wykonawca odradzają położenie płyt jeśli mamy palić w piecu, ponoć może się zbytnio skraplać i lepiej zostawić samą folię bo nieźle woda spływa. My ostatecznie ocieplamy sami, najtaniej znaleźliśmy za 55zł/m2 na gotowo, przeliczyliśmy i wyszłoby ponad 7tys także stanowczo za dużo. Którą wełnę ostatecznie wybraliście? U nas idzie supermata isovera - identycznie 15 między krokwie i 10 na stelaż.

Wata jak u Was - Isover supermata, zmienilismy w końcu grubośc za namową kierbuda i jestem zadowolona z tej decyzji ( obysmy tylko nie doświadczyli póżniej, ze za nisko będzie skos poddasza :( )

My wciąż szukamy taniego wykonawcy, bo jeden ze znajomych wykańczał sam poddasze po pracy i zajeło mu to prawie rok! Boimy się, żeby nie było tak u nas ;)

W środku na razie nie ogrzewamy, na zewnątrz jest u nas niewiele poniżej zera, w nieogrzewanym garażu temperatura przy podłodze 4stopnie.

Na poddasze chcemy dać matę i folię - co dalej to naprawdę nie wiem ( jeszcze nie konsultowałam tego z kierownikiem).

Szkoda, ze zima tuż tuż ...

Ps.

Zdjęcia mogę zrobić dopiero w sobotę, bo po pracy to juz za ciemno, a nie mamy jeszcze górnego światła.

Edytowane przez ewanz

Ewa pocieszę Cię, że nasi znajomi też ocieplali sami - on i ona, rozłożenie i profile zajęły im 5dni tyle, że podobnie jak my mieli dach dwuspadowy.

Mogłabyś mi napisać (jeśli nie chcesz tutaj to chociaż na priva) ile płacicie od m2 supermaty za którą grubość? My jesteśmy jeszcze przed ostateczną negocjacją cen i bym chciała wiedzieć jakie mam "pole do popisu"

Zawsze możesz zapytać w składzie :) my np. ostatnio oddalismy 20 worków zaprawy i rolkę folii ;) i bez problemu przyjęli :)

A jak ktoś lubi narzekać to zawsze sobie znajdzie powód :D Jak ktoś nie lubi kosić to zawsze sobie może całe podwórko kostką wyłożyć :D i sadzić tylko iglaki żeby liści nie było :D Ja akurat widzę więcej plusów niż minusów, wiadomo że pracy jest sporo..ale w bloku też przecież trzeba sprzątać ;)

Zyczę żeby plany się udały! do wakacji na pewno spokojnie się wyrobicie :wave:

Co do znajomego który wykańczał poddasze...na pewno już nie miał tyle zapału i stąd takie tempo, bo spokojnie można to zrobić szybciej, dużo szybciej :D

• 2 weeks później...

E tam - zapał był, ale się zmył ;)

teraz ekipa ociepla poddasze wełną

w weekend kupimy płytki do kotłowni

na początku grudnia jesteśmy umówieni z kominkarzem

trudno nam zdecydować się na kocioł na ekogroszek

jednym słowem szara budowlana rzeczywistość ;)

Podejrzałam, ze u Was już więźba i wiatroizolacja - Sadybcia staje się domem :)

Hej dziewczyny :)

Pojawiam się i znikam, bo sprawa kotła tak zaprząta mi głowę, że aż mnie w żołądku ciśnie ;)

Cały czas zaczytuję się w necie w różnych info na temat ogrzewania i tak naprawdę nie zaglądam nawet do swojego dzienniczka. Rezultaty? Wiem, że nic nie wiem :(

Co u mnie?

Płytki - nie wybrane

Drzwi zewnętrze - nie wybrane ( trwa rekonesans), spisywanie plusów i minusów za drzwiami stalowymi ( tym razem na tapecie Gerda) a drewnianymi ( może Erkado)

kominek - będzie bardzo zwykły i tani ( polecany jednak przez naszego zduna) na zewnątrz - nic specjalnego, porównując z pokazywanymi na forum to urodą nie grzeszy, tak więc nie ma się czym chwalić :p

na forach psy wieszają na firmie - że spawy nie takie, ze zaraz się rozlecą

a mojemu mężowi sie podobają, mówi, ze solidne...

mają też duzy zasobnik, ale podobno lichy sterownik

wiem, że forum zdominowane przez niektórych dystrybutorów, ale przy takim wydatku to na wszystko zwraca się uwagę