Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozmawiałam we wrześniu z kilkoma wykonawcami na temat cen i generalnie wynosiło drożej rozbicie prac na dwa etapy - ocieplenie i tynk, dlatego przełożyliśmy całość prac przy elewacji na wiosnę.

zaprojektowana grubość ocieplenia to 15cm styro

chcieliśmy kropkowany, ale oglądałam kawałki tego styropianu i nie robi szczególnego wrażenia, choć parametry ma nieco lepsze

o tynk dowiadywałam się u dystrybutora firmy Caparol, ale potencjalny wykonawca namawia na wybór tynku dostepnego na miejscu, żeby nie trzeba było po niego specjalnie jeździć.

każdy wykonawca mówi tak jak mu wygodnie i patrzy tylko, jakby tu niezły interes zbić na inwestorach - laikach :( I komu tu wierzyć?

rozmawiałam we wrześniu z kilkoma wykonawcami na temat cen i generalnie wynosiło drożej rozbicie prac na dwa etapy - ocieplenie i tynk, dlatego przełożyliśmy całość prac przy elewacji na wiosnę.

zaprojektowana grubość ocieplenia to 15cm styro

chcieliśmy kropkowany, ale oglądałam kawałki tego styropianu i nie robi szczególnego wrażenia, choć parametry ma nieco lepsze

o tynk dowiadywałam się u dystrybutora firmy Caparol, ale potencjalny wykonawca namawia na wybór tynku dostepnego na miejscu, żeby nie trzeba było po niego specjalnie jeździć.

każdy wykonawca mówi tak jak mu wygodnie i patrzy tylko, jakby tu niezły interes zbić na inwestorach - laikach :( I komu tu wierzyć?

na caparolu ja miałem robioną elewację, chemia naprawdę dobra....

styropian oglądałaś w kropki czy cały grafitowy...?

w kropki - koło nas ocieplali bloki i wzięłam kilka kawałków do domu, zeby poddać je badaniu organoleptycznemu ;)

grafitowy to chyba kosmiczne pieniądze kosztuje i pod koniec budowy, to raczej nie będzie nas stać na takie ekstrawagancje... będziemy musieli jeszcze zrobić frontowe ogrodzenie i rozplanować trakt z kostki wokół domu.

w kropki - koło nas ocieplali bloki i wzięłam kilka kawałków do domu, zeby poddać je badaniu organoleptycznemu ;)

grafitowy to chyba kosmiczne pieniądze kosztuje i pod koniec budowy, to raczej nie będzie nas stać na takie ekstrawagancje... będziemy musieli jeszcze zrobić frontowe ogrodzenie i rozplanować trakt z kostki wokół domu.

kosmiczne tzn jakie? ogólnie styropian podrożał bardzo...

ja za grafitowy Genderka 032 Fasada Extra płaciłem w listopadzie 145zł/m3 netto

Edytowane przez Esiak

powiem szczerze, ze grafitowego to w ogóle nie brałam pod uwagę

nie wiem czy jest sens płacić więcej, jesli mamy standardowy montaz okien, duzo narozników, które i tak sa potencjalnymi mostkami cieplnymi no i w dodatku ten wykusz z balkonem!

gdybym powiedziała mezowi o grafitowym, to musiałabym miec niezłe argumenty na poparcie tego pomysłu, a niestety nie mam

mąz ma za to w garści potęzny oręż - nasz kosztorys! :(

sprawdziłam na alledrogo:

styro Fasada EPS 40 kosztuje za paczkę około 39zł (0,3m3) czyli jakies 130zł za 1m3 ( jeśli dobrze liczę)

styro grafitowy z lambda 0,33 od 152zł na 1m3

nie mogę znaleźć jaka grubość ma sama płyta styropianowa, chyba że to juz nie ma znaczenia

aha - jest problem - mamy już ocieplone elementy budynku - przy lukarnach - 15cm styro!

Edytowane przez ewanz

niby nie tak dużo, można by to przełknąć :)

zastanawia mnie dlaczego przy aukcjach nie podaja grubości tego styropianu?

sądzisz, ze korzyści dla bilansu cieplnego domku byłyby duzo większe?

wiesz, sąsiad z działki mówił ostatnio do mnie: "E tam Pani, grubiej niz 15cm to juz się nie daje, bo to nie ma sensu. Co Pani - termos z domu zrobisz?"

U nas 20cm klasycznego styro. To by się sasiad nagadał;)

Oj termos pani, termos! ;)

Tylko dotychczas wydawało mi się, ze jak termos, to dobrze, bo zimna nie wpuści a ciepłą temperaturę wewnątrz długo trzyma, ale ja to mało wiem, bo dopiero pierwszy dom buduję :p

Własnie roztaczam przed mężem mozliwość uwzględnienia lepszego styro na elewacji .... Na razie wysłuchał ze zrozumieniem znanych mi argumentów ;)

Tylko dotychczas wydawało mi się, ze jak termos, to dobrze, bo zimna nie wpuści a ciepłą temperaturę wewnątrz długo trzyma, ale ja to mało wiem, bo dopiero pierwszy dom buduję :p

Własnie roztaczam przed mężem mozliwość uwzględnienia lepszego styro na elewacji .... Na razie wysłuchał ze zrozumieniem znanych mi argumentów ;)

Nam wiekszosć mówiła, że warto, bo odczujemy to w kosztach ogrzewania. Zreszta zainwestowalismy w okna i bez sensu byloby "cieniej" ocieplać.

do tego trzeba podejść inaczej, takie elementy jak okna, elewacja, instalacje robi się raz na dobre parędziesiąt lat, dlatego jeśli jest możliwość dołożenia do lepszej opcji warto to zrobić... bo przyszłościowa wymiana tych elementów nawet na lepsze już nigdy nie będzie uzasadniona ekonomicznie...

nie mamy pieniędzy na podłogi, dajemy tanie panele, przyjdzie przypływ gotówki będziemy mogli je wymienić na lepsze lub nawet na deski z litego drewna...

do tego trzeba podejść inaczej, takie elementy jak okna, elewacja, instalacje robi się raz na dobre parędziesiąt lat, dlatego jeśli jest możliwość dołożenia do lepszej opcji warto to zrobić... bo przyszłościowa wymiana tych elementów nawet na lepsze już nigdy nie będzie uzasadniona ekonomicznie...

nie mamy pieniędzy na podłogi, dajemy tanie panele, przyjdzie przypływ gotówki będziemy mogli je wymienić na lepsze lub nawet na deski z litego drewna...

Zgadzam się w pełni:yes: