Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Ewa, co planujecie robić przez zimę?

przez zimę lecimy z wykończeniówką

teraz trwa ocieplanie poddasza, ekipa kładzie wełnę, stelaże i folie, potem płyty g-k

w między czasie oczekujemy zduna, aby urzeczywistnił się nasz kominek

kominek bedzie z DGP do trzech pokoi na poddaszu, bo jek będziemy się dogrzewać, to żeby i w sypialniach było ciepło ;)

następnie mnóstwo roboty z wszelkimi okładzinami podłóg

łazienki - widziałam w sklepie kabine prysznicową, która jako jedyna od razu mi się spodobała, szkoda tyko, ze jej koszt to 1900zł bez panela prysznicowego :(

kotłownia - nie wiem kiedy, bo hydraulik odradza nam instalację w zimie, zebysmy zbyt dużo nie wydali niepotrzebnie na opał, tylko nie wiem, czy on nie mówi tego bardziej z dbałości o swój terminarz prac... Obawiam się, czy aby nie próbuje nas przekręcić :(

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do tego trzeba podejść inaczej, takie elementy jak okna, elewacja, instalacje robi się raz na dobre parędziesiąt lat, dlatego jeśli jest możliwość dołożenia do lepszej opcji warto to zrobić... bo przyszłościowa wymiana tych elementów nawet na lepsze już nigdy nie będzie uzasadniona ekonomicznie...

nie mamy pieniędzy na podłogi, dajemy tanie panele, przyjdzie przypływ gotówki będziemy mogli je wymienić na lepsze lub nawet na deski z litego drewna...

ja też się zgadzam - 100%

dlatego wybrałam ciut lepsze okna, ciut lepsza wełna, ciut grubszy styro na gruncie - tylko ciut, bo na więcej nie mozemy sobie pozwolić, ale mam nadzieje, ze to też jakoś zaprocentuje, dlatego zabiłeś mi klina tym grafitowym styro i juz wiem, ze będę ostro kalkulować tę opcję!

Dopiero w styczniu wejdziemy z ociepleniem poddasza więc trochę to potrwa nim zrobi się ciepło a przecież my z końcem lutego planujemy układanie płytek.

Esiak co do ograniczania się finansowo to ja powiem tylko tak, jak już dajesz niedrogie panele i tanie płytki tudzież wybierasz tańszą armaturę i ceramikę (o meblach nie wspominając) to i tak jest ciężko dorzucić kasy na wypasiony styro. W budowie tak jak i w życiu, wiele zależy od punktu siedzenia.

Edytowane przez pumpaluna

przez zimę lecimy z wykończeniówką

teraz trwa ocieplanie poddasza, ekipa kładzie wełnę, stelaże i folie, potem płyty g-k

w między czasie oczekujemy zduna, aby urzeczywistnił się nasz kominek

kominek bedzie z DGP do trzech pokoi na poddaszu, bo jek będziemy się dogrzewać, to żeby i w sypialniach było ciepło ;)

następnie mnóstwo roboty z wszelkimi okładzinami podłóg

łazienki - widziałam w sklepie kabine prysznicową, która jako jedyna od razu mi się spodobała, szkoda tyko, ze jej koszt to 1900zł bez panela prysznicowego :(

kotłownia - nie wiem kiedy, bo hydraulik odradza nam instalację w zimie, zebysmy zbyt dużo nie wydali niepotrzebnie na opał, tylko nie wiem, czy on nie mówi tego bardziej z dbałości o swój terminarz prac... Obawiam się, czy aby nie próbuje nas przekręcić :(

U nas podobny harmonogram. Bojler i piec dojechały i ekipa działa przy c.o. Póki co palimy w kozie, ale nie powiem, żeby specjalnie ciepło się zrobiło.

Wełnę zaczniemy w przeciągu tygodnia, bo do końca roku musimy ocieplić poddasze żeby transze nam wypłacili.

Po Nowym Roku czas na kafle przyjdzie.

A my transzy jeszcze nie wykorzystaliśmy do końca, a zrobiliśmy nawet trochę więcej z tego co udało nam się zaoszczędzić (starczyło m.in na tynki i wylewki); o następną składamy pod koniec stycznia.

Ewa my z prądu korzystamy od wujka, który mieszka przez płot. Sam zaproponował, że bez sensu tyle czasu płacić ryczałt budowlany skoro aż tak dużo prądu nie trzeba. Podłączymy prąd dopiero jak będziemy piec uruchamiać.

No u nas w tej transzy miały być tylko instalacje także jesteśmy troszkę do przodu i może na meble starczy.

Jutro montują nam drzwi, kolega u którego braliśmy mówi że bardzo fajnie wyglądają bo ja oczywiście ich nie widziałam. Bramę mieli też montować jutro ale się na sobotę przesunie bo monter jest chwilowo wyjechany

ja na razie zamówiłam drzwi do kotłowni - KMT stalowe

Frontowe załozymy chyba dopiero wiosną, po założeniu terakoty w wiatrołapie

poza tym drzwi frontowych jeszcze nie wybrałam, bo

a) drewniane chciałabym, a boje się niewystarczającego zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi ;)

b) opcja z tego tygodnia to Gerda GTT Max z przeszkleniem