Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

drewno jest nie do przebicia - to fakt

ja o tych zaslepkach pewnie bym nie wiedziała, ale tak się złozyło, ze chciałam drzwi obejrzeć w realu i jakoś tak z rozpędu otworzyłam drzwi na ekspozycji ( w koncu do tego będą słuzyły) i wówczas ukazały się moim oczom - plastikowe zaślepki niczym z moich systemowych mebli z wiórowej płyty....

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klaudiusz - nic się nie martw, jak to mawia mój mąż - zyskałam czas na wyszukanie w sieci wszelkich negatywnych opinii :(

reasumując - nie ma pieca na ekogroszek, który moglibysmy zamontować bez obawy, że nie będzie żuzlił, spiekał, dymił, palił 50kg ekogroszku na dobę i przeciekał na spawach po trzech latach, a zamontowany sterownik będzie nie do opanowania nawet przez serwis....

A ja nawet nie miałam jak sobie pooglądać tej naszej delty, chyba jutro pojadę na budowę i zerknę :) Tutaj w domu mamy od kilku lat ten sam model i jesteśmy zadowoleni, nie ciągnie z klatki schodowej ani nie czuć zapachów (szczególnie o papierochy chodzi), obyśmy byli zadowoleni. Gerdy się baliśmy bo znajomi narzekają na awaryjność tych atestowanych, antywłamaniowych wkładek.

Ewanz a jesteś zdecydowana na piec na ekogroszek? nie chcesz pelet + eko albo eko + drewno?

Edytowane przez pumpaluna

zdecydowani jesteśmy na kocioł na ekogroszek gdyz:

ekogroszek jest najtańszy w eksploatacji - pellets ma mniejszą kalorycznść i trzeba (podobno) spalić 30-50% więcej aby osiagnać tę samą moc, koszt natomiast równy lub wyzszy w stosunku do ekogroszku

piec powinien mieć duży zasobnik, odpowiadajacy mu wielkością popielnik, dobry sterownik ( jesli zakupi się dowolny samemu, to co wówczas z gwarancja?) i ekonomicznie spalać nie wymagać zbyt często czyszczenia ( kanały pionowe czy poziome? - i te i te mają swoje zalety)

wiem wiem: gaz ziemny byłby wspaniałą alternatywą, niestety nie mamy do niego dostępu, LPG nie wchodzi w grę na naszej małej działce i cenowo wychodzi sporo drożej, olej opałowy - masakra cenowa!

Ardea czyli na czym stanęło z piecem?

Ewa a drogi jest u was pelet? U as po 700zł. Nasz wykonawca u siebie w domu sam na pelet przeszedł i mówił że pierwsze 2tyg to żarło i żarło ale jak wyczuł piec to teraz nie jest źle. Ma jakieś 2-3 miejsca gdzie można dobry gatunkowo kupić bo z ekogroszkiem w mojej okolicy jest kiepsko (często trafia się bardzo mokry albo z kamieniami)

zarówno z jakością ekogroszku jak i pellets jest kiepsko, dokładnych cen nie znam

nasz hydraulik poleca kocioł Brastal - można wybrać żeliwny palnik Brucer II i sterownik ecoal ( czyli zestaw polecany przez forumowa elitę od ogrzewania) niestety jakość kotlów jest mi bliżej nieznana a i w sieci brak info o jakości wyrobów tej małej firmy - chociaz podobno niejeden hydraulik z naszej miejscowości je montuje)

dotychczas byliśmy za piecem Defro Duo z obrotowym palnikiem retortowym i dodatkowym rusztem, wciąż jednak wahamy się ( choć bardziej ja niż mąz)

Edytowane przez ewanz

W wiekszości przypadków z tego co wiem to nie chodzi o cenę, tylko o niesprzyjające warunki, np brak zadaszenia, ekspozycja od południa i dlatego ludzie się boją. Mnie oficjalnie w rozmowie tel z Callem powiedzieli, ze nie dostanę gwarancji na swoje przy takich warunkach, wiec wymiękłam i mam co mam.