Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rok2012.jpg

Najlepsze życzenia wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2012,

bezproblemowego ukończenia prac budowlano - wykończeniowych

oraz szybkiego zamieszkania w wymarzonym domu

życzą przyszli mieszkańcy Chaberka

Oby nam się gładko i tanio wykańczało!!! :D

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92388&d=1325348813

Edytowane przez ewanz

nasz kominek jest podłączony, ale nie jest jeszcze obudowany, czekamy na portal i w nastepnym tygodniu ponownie ruszą prace kominkowe.

na poddaszu są juz zrobione sufity, tylko jeden pokoik został - ale tam kapie woda z cieknącego komina, a nasz dekarz się na nas wypiał i mamy kłopot. Wielokrotnie umawiał się z meżem i obiecywał, że przyjedzie poprawic i nigdy nie dojechał :evil: W zasadzie to nie wiemy, jak rozgryźć tę sprawę...

Czyli że co, zła obróbka komina poszła? Mam nadzieję, że macie z dekarzem umowę z podpisaną gwarancją. Powiedz panu że jak się nie zjawi w ciągu tygodnia to będzie spalony w całej okolicy - we wszystkich składach, hurtowniach i na każdym forum nie tylko lokalnym. Ręczę, że w trymiga przygna.

Ta obróbka blacharska to jakaś słaba strona naszych lokalnych ekip:( Nam też raz pociekło po kominie, ale wiecej sie to nie powtórzyło, mimo to, gdy będziemy kłaść tę nieszczęsną blachę (już mam dość czekania na dekarza i przyzwyczaiłam się do tych płytek) to każemy zerknąć na szczelność.

Witaj ewanz. Przypomniała mi sie nasza rozmowa nt. dzialania pieca na urlopie na przykład. Jeśli to byłby urlop letni, to nie widzę problemu żeby zostawić dom bez ogrzewania, natomiast zimą może już być problem prawda? Dlatego np. u mnie w domu w grzejnikach jest mieszanka wody i glikolu, dzięki czemu grzejniki nie zamarzają w nieogrzewanych pomieszczeniach, a wodę z kranów można spuścić. Ale moim zdaniem sterowanie przez Internet jest pomysłem fenomenalnym, jeśli ma się zasobnik na węgiel na jakieś 250kg, bo i tak ktoś będzie musiał przyjść i dorzucić ekogroszek. Jak widać, nie ma takiego złotego środka jeśli chodzi o ekogroszek. Takim złotym środkiem byłaby chyba pompa ciepła i gaz z butli. Prawie te same koszty inwestycji i te same koszty obsługi.

Przecież jak się na dłużej wyjeżdża to i tak się prosi "umyślnego", żeby zadbał o dom, sprawdził czy wszystko gra itp. to może i worek dorzucić. Są przecież piece gdzie wystarcza zasypać raz na 5 dni.

My ze względu na specyfikę pracy nigdy nie wyjeżdżamy zimą, a nawet latem nie zawsze udaje się wyjechać no i niestety nie sądzę, żeby to się szybko zmieniło.

Ewa a jaki piec w końcu kupiliście bo chyba przeoczyłam? My po niedzieli pewnie już nasz zamontujemy bo zapowiadają mrozy.

u mnie naprawdę niewiele sie zmieniło

na piec czekamy - to bedzie dla nas wielkie przezycie, gdy przyjedzie ( ma to nastapić w następnym tygodniu)

jeszcze większe przeżycie będzie, jak juz zostanie podłączony i popłynie ciepło :)

teraz wybieramy grzejniki: stalowe ( może Purmo) albo aluminiowe KFA ( maja 15 lat gwarancji, tylko ten design nie berdzi mi lezy, wolałabym płytowe)