Esiak 29.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Te 38st. to optymalna temperatura, żeby woda była ciepła, ale nie oparzyła. Rozumiem, ze masz większą tolerancję chcę po prostu dać też taką baterię ale wannową, a do wanny wiadomo cieplejsza woda ok, temp wyższą można ustawić: Do regulacji temperatury wody służy pokrętło (2) (po prawej stronie). Ustawiając pokrętło (2) w prawym skrajnym położeniu uzyskamy wodę zimną o temperaturze ok. 18 . Obracając pokrętło (2) stopniowo w lewo (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara) zwiększamy dopływ wody gorącej do wkładki termostatycznej, uzyskując tym samym na wylocie z baterii wodę zmieszaną o zadanej temperaturze. Uchwyt regulacji temperatury wody (2) wyposażony jest w czerwony przycisk - tzw. blokadę przeciwoparzeniową, fabrycznie ustawioną na temperaturę 38 . Nastawa ta zabezpiecza Użytkownika przed wypływem wody o temperaturze wyższej niż 38 i chroni go przed przypadkowym oparzeniem. Chcąc uzyskać wodę o temperaturze wyższej niż 38 , należy wcisnąć czerwony przycisk, zwolnić tym samym blokadę przeciwoparzeniową i obracając pokrętło stopniowo w lewo zwiększyć temperaturę do wymaganej. Ponowny obrót pokrętła w prawą stronę - do nastawy 38 - spowoduje samoczynne zatrzaśnięcie blokady przeciwoparzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 29.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Esiak, ja myślałam, ze chcesz ustawić blokadę (czerwony przycisk) na inną temp. niż 38st. To co przytoczyłeś to po prostu opis użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dla mnie przystepne cenowo i wizualnie zadawalające są kludi logo neo i hansgrohe Focus E2 ( w LM jest seria hansgrohe Planis, ale w necie jej nie ma)przygladam się też grohe; ferro maja nowoczesny designe, tylko nie jestem pewna jakości, mimo że gwarancje tez 5 lat.dlaczego deszczownice hansgrohe są tak drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.01.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Moim pierwszym typem była grohe euphoria, potem kludi zenta ale że były po diable drogie to jeszcze bez deszczownicy no i stanęło na ferro bo była tańsza niż deante i z dłuższą gwarancją plus ten termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) ewanz, gratuluję już kotłowni widzę, że robią się lekkie spieki i nie do końca przepala. To raczej wina węgla niż ustawień. Skąd były brane ustawienia? Jak dysza ustawiona? Jeśli jeszcze nie czytaliście to polecam lekturę postu info123: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/382-ustawienie-kotla-na-eko-groszek/ . Bardzo cenne rady. Edit: tak patrzę na to zdjęcie ognia i wydaje mi się, że za dużo jest podane powietrza przez wentylator. Bo ciepło wtedy ucieka przez komin, a nie jest oddawane do kotła. Ale to już sami sobie na pewno dacie radę Bardzo miły widok dla oka Edytowane 29 Stycznia 2012 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witaj Klaudiusz ustawienia sa od forumowego doradcy Jareckiego zaraz przeczytam info z Twojego linku musze jednak brać poprawke na rodzaj sterownika oraz na to, ze nie grzeję z pełna mocą, a jedynie co nieco "budowlanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 To pewnie kolega lepiej doradzi ode mnie , ale ja i tak bym trochę odjął powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ewa a mogłabyś zrobić zdjęcie kominka bardziej tak na tle pokoju, z oddali? Jaki macie wymiar wkładu? Chciałam wersję 2 szybową, za to mój mąż optuje za jedną szybą tak jak u was. Nasz kominek będzie wyłącznie rekreacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 klaudiusz - dmuchawę zmniejszyliśmy dzisiaj na 80% a Ty jakie nastawy bys sugerował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 pumpalunko - w salonie jest lekki rozgariasz ( to w moim przypadku daleko posunięty eufemizm) i zdjęcia z oddali nie śmiałabym zrobic wkład o mocy 16kw i na wolnej scianie obok kominka będzie telewizornia ( bo innego miejsca nie ma) więc u nas wkład dwuszybowy ( mimo ze piękny) odpadał w przedbiegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Wiesz, boję się cokolwiek sugerować. Jeszcze piec zgaśnie, i grzejniki wywalą Ale mogę napisać jak jest u mnie. U mnie jest 5/30, ale jak jest lato. I tą "piątką" manewruję. Teraz mam 7/30. Dmuchawę to w zależności jaki jest płomień. Od 50% do 75%. Ustawienie temp. to 55st.C. Ale u Was to "bez sęsu" jak mawiał Jasiu Śmietana, bo nie musi być ciepło w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) właśnie poszukujemy sensownych ustawień dla zapewnienia minimalnej temperatury, a to chyba trudniejsze niż osiągnięcie ciepełka na poziomie 22st - przynajmniej jak dla mnie Edytowane 29 Stycznia 2012 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.01.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Może być fota na priva, dla mnie to dość ważne więc olać bałagan, prooooooszę tak ładnie. Będę Ci szalenie wdzięczna Daleko od tej szyby ma być tv? bo u nas też na tej ścianie obok będzie telewizor ale do głowy mi nie przyszło że nie powinno być szyby bocznej. Jeszcze aż tak się w temat nie zagłębiałam a to decyzja którą musimy na dniach podjąć. Pytając o wymiary kominka nie chodziło mi o kW tylko o wielkość wkładu (szczególnie jakiej wielkości w cm jest szyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Ciężko cokolwiek tutaj prognozować, szczególne, że jak pisałaś domek jest nieocieplony. Ja bym jednak zmieniał długość podawania węgla. Po prostu łatwiej manewrować sekundą, niż sekundami. Jeśli ustawi się minimalną temperaturę jaką może podtrzymać piec powinna być wystarczalna do zapewnienia minimum grzejnikom. P.S. Chodzi o: -zapewnienie minimum grzejnikom -utrzymanie w domu np. 7st. - uzyskanie jak najlepszego spalenia ? Edytowane 29 Stycznia 2012 przez klaudiuszozo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 jak zwykle się nie mylisz czyli zmniejszył byś czas podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ja bym mieszał właśnie czasem podawania. Ale proponuję jeszcze wersję ze zmianą dostawcy ekogroszku, jeśli to nie jest ekogroszek od tej osoby o której pisaliśmy na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 pumpalunko - zdjęcie bedzie, ale dopiero jutro, ponieważ nie posiadam takiego w swoich zasobach całość zabudowy zajmuje u mnie 1,5m, szerokość samego wkładu to chyba 75cm, szerokośc zabudowy z połkami to ok. 50cm kominek oddaje ciepło właśnie przez szybę, dlatego zrezygnowaliśmy z bocznej, żeby nie nagrzewać niepotrzebie TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 opinie o jakości groszku na naszym terenie są sprzeczne (zreszta jak przy wielu sprawach)teraz mąż wziął z gs, bo kilka osób zniecheciło go do wspomnianego wcześniej dostawcy, jednak być może było to całkowicie błedne posunięciewzięliśmy tylko 5 worków na próbe i dopiero jutro kupimy większą ilość;a moze jutro zrobimy podobną próbę na 5 workach od pobliskiego sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 ewanz, moim zdaniem jest za duży ogień na palniku. Ale to wina albo słabego węgla albo za dużej ilości powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 spieki są - to widaćjutro zrobię zdjęcie popielnika po pracy na zmniejszonej dmuchawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts