Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Te 38st. to optymalna temperatura, żeby woda była ciepła, ale nie oparzyła. Rozumiem, ze masz większą tolerancję;)

chcę po prostu dać też taką baterię ale wannową, a do wanny wiadomo cieplejsza woda ;)

ok, temp wyższą można ustawić:

Do regulacji temperatury wody służy pokrętło (2) (po prawej

stronie). Ustawiając pokrętło (2) w prawym skrajnym

położeniu uzyskamy wodę zimną o temperaturze ok. 18 .

Obracając pokrętło (2) stopniowo w lewo (przeciwnie do

ruchu wskazówek zegara) zwiększamy dopływ wody gorącej

do wkładki termostatycznej, uzyskując tym samym na

wylocie z baterii wodę zmieszaną o zadanej temperaturze.

Uchwyt regulacji temperatury wody (2) wyposażony jest w

czerwony przycisk - tzw. blokadę przeciwoparzeniową,

fabrycznie ustawioną na temperaturę 38 . Nastawa ta

zabezpiecza Użytkownika przed wypływem wody o

temperaturze wyższej niż 38 i chroni go przed

przypadkowym oparzeniem. Chcąc uzyskać wodę o

temperaturze wyższej niż 38 , należy wcisnąć czerwony

przycisk, zwolnić tym samym blokadę przeciwoparzeniową i

obracając pokrętło stopniowo w lewo zwiększyć

temperaturę do wymaganej. Ponowny obrót pokrętła w

prawą stronę - do nastawy 38 - spowoduje samoczynne

zatrzaśnięcie blokady przeciwoparzeniowej.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dla mnie przystepne cenowo i wizualnie zadawalające są kludi logo neo i hansgrohe Focus E2 ( w LM jest seria hansgrohe Planis, ale w necie jej nie ma)

przygladam się też grohe; ferro maja nowoczesny designe, tylko nie jestem pewna jakości, mimo że gwarancje tez 5 lat.

dlaczego deszczownice hansgrohe są tak drogie?

ewanz, gratuluję już kotłowni :) widzę, że robią się lekkie spieki i nie do końca przepala. To raczej wina węgla niż ustawień. Skąd były brane ustawienia? Jak dysza ustawiona?

Jeśli jeszcze nie czytaliście to polecam lekturę postu info123: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/382-ustawienie-kotla-na-eko-groszek/ . Bardzo cenne rady.

Edit: tak patrzę na to zdjęcie ognia i wydaje mi się, że za dużo jest podane powietrza przez wentylator. Bo ciepło wtedy ucieka przez komin, a nie jest oddawane do kotła. Ale to już sami sobie na pewno dacie radę :) Bardzo miły widok dla oka :)

Edytowane przez klaudiuszozo

pumpalunko - w salonie jest lekki rozgariasz ( to w moim przypadku daleko posunięty eufemizm) i zdjęcia z oddali nie śmiałabym zrobic ;)

wkład o mocy 16kw i na wolnej scianie obok kominka będzie telewizornia ( bo innego miejsca nie ma) więc u nas wkład dwuszybowy ( mimo ze piękny) odpadał w przedbiegach :(

Wiesz, boję się cokolwiek sugerować. Jeszcze piec zgaśnie, i grzejniki wywalą ;) Ale mogę napisać jak jest u mnie.

U mnie jest 5/30, ale jak jest lato. I tą "piątką" manewruję. Teraz mam 7/30. Dmuchawę to w zależności jaki jest płomień. Od 50% do 75%. Ustawienie temp. to 55st.C. Ale u Was to "bez sęsu" jak mawiał Jasiu Śmietana, bo nie musi być ciepło w środku.

Może być fota na priva, dla mnie to dość ważne więc olać bałagan, prooooooszę tak ładnie. Będę Ci szalenie wdzięczna

Daleko od tej szyby ma być tv? bo u nas też na tej ścianie obok będzie telewizor ale do głowy mi nie przyszło że nie powinno być szyby bocznej. Jeszcze aż tak się w temat nie zagłębiałam a to decyzja którą musimy na dniach podjąć. Pytając o wymiary kominka nie chodziło mi o kW tylko o wielkość wkładu (szczególnie jakiej wielkości w cm jest szyba).

Ciężko cokolwiek tutaj prognozować, szczególne, że jak pisałaś domek jest nieocieplony. Ja bym jednak zmieniał długość podawania węgla. Po prostu łatwiej manewrować sekundą, niż sekundami. Jeśli ustawi się minimalną temperaturę jaką może podtrzymać piec powinna być wystarczalna do zapewnienia minimum grzejnikom.

P.S. Chodzi o:

-zapewnienie minimum grzejnikom

-utrzymanie w domu np. 7st.

- uzyskanie jak najlepszego spalenia

? :)

Edytowane przez klaudiuszozo

pumpalunko - zdjęcie bedzie, ale dopiero jutro, ponieważ nie posiadam takiego w swoich zasobach :)

całość zabudowy zajmuje u mnie 1,5m, szerokość samego wkładu to chyba 75cm, szerokośc zabudowy z połkami to ok. 50cm

kominek oddaje ciepło właśnie przez szybę, dlatego zrezygnowaliśmy z bocznej, żeby nie nagrzewać niepotrzebie TV

opinie o jakości groszku na naszym terenie są sprzeczne (zreszta jak przy wielu sprawach)

teraz mąż wziął z gs, bo kilka osób zniecheciło go do wspomnianego wcześniej dostawcy, jednak być może było to całkowicie błedne posunięcie

wzięliśmy tylko 5 worków na próbe i dopiero jutro kupimy większą ilość;

a moze jutro zrobimy podobną próbę na 5 workach od pobliskiego sąsiada?