Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze okołobudowlane

Recommended Posts

Ostatnio po węglu z GS mam okropne wspomnienia. Do węgla zostały wrzucone kamienie i płytka aluminowa wielkości 15x15cm. Robiły się paskudne spieki. Zareklamowaliśmy 500kg ekogroszku i dostaliśmy 500kg ekogroszku. Tylko nikt nie pomyślał, że po dostarczeniu węgla kotłownia plywała w wodzie - taki był mokry. I ogólnie byliśmy w plecy kilka dużych wiader wody.Jakieś 150kg węgla.

Jeśli macie możliwość to spróbujcie kupić 5 worków u P. Najlepiej zadzwonić wcześniej i poprosić o naszykowanie i później odebrać.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

spieki są - to widać

jutro zrobię zdjęcie popielnika po pracy na zmniejszonej dmuchawie

Ale te spieki nie są tragiczne. Da się je przeżyć. Obecnie mam "Dobry węgiel" ze Zgierza. Latem palił się super, zrobiły się mrozy i w 12h cały piec jest zalepiony. Nawet nie spada na dół, tylko rośnie w góre. Ostatnio mi mój brat zrobił niespodziankę i dosypał tego węgla (ponoć nie wiedział). Dwa razy rozpalałem piec. Raz o 2 w nocy, ale zgasł po godzinie, a potem po 3. Ale musiałem nastawić pracę ślimaka na pół h, żeby wyrzucił te kilka worków tego g*wna :bash:

czy możesz powiedzieć jak masz podłączenie bojlera cwu - grawitacyjnie ( do tego przekonuje nas hydraulik) czy przez pompę ( do tego nas zniecheca, ze niepotrzebnie podnosi koszty)

bo my jak te mumie nie wiemy, co powiedzieć ;(

zasobnik mamy dwupłaszczowy (wiec bez węzownicy) i hydraulik twierdzi, że wystarczy wymiana wody grawitacyjnie, a znajomy (również hydraulik) uwaza, że szybszą wymiane zimnej wody zapewni nam pompa ( oczywiście poniesiemy dodatkowe koszty)

Ja mam pompę. Ale na przycisk w kuchni. Taki włącznik jak światło. Jak idę się kąpać to włączam ją i po chwili już mam ciepłą wodę. Wykąpię się to wyłączam, albo i nie ;) Zależy czy mi się chce. Pompę można ustawić na programator czasowy. Np. od 7-8. Potem od 15-17. I znowu od 20-24. Bardzo wkurzające jest jak się człowiek rozbierze i czeka w wannie aż woda zimna zleci i pojawi się ciepła :)

Lukarna - najlepiej jesli miałabyś mozliwość osobiście sprawdzić natężenie emisji ciepła przez szybe :)

może nie ma co przesadzać; pewnie TV nie będzie stał przysunięty do kominka, może też na innej wysokości niż szyba

w każdym razie jesli kominek ustawisz przy początku ściany - zabudowa zajmuje ok 1m - to pozostanie ci 2,5m wolnej ściany, z drugiej strony ściany pewnie zostawisz 0,5m margines, od kominka odsuniesz jakieś 0,75m więc na TV zostanie 0,75m - to nawet byłoby ok

Nie wiem, może nie chce mu się pompki montować ;) Będzie musiał spuścić wodę z grzejników.

jedna pompka przy bojlerze jest- ta co pompuje ciepłą wodę do rur

chodzi mi o transport ciepłej wody z kotła do bojlera - na tym odcinku ma być u nas grawitacyjnie i nie wiem, czy to dobrze

Lukarna - najlepiej jesli miałabyś mozliwość osobiście sprawdzić natężenie emisji ciepła przez szybe :)

może nie ma co przesadzać; pewnie TV nie będzie stał przysunięty do kominka, może też na innej wysokości niż szyba

w każdym razie jesli kominek ustawisz przy początku ściany - zabudowa zajmuje ok 1m - to pozostanie ci 2,5m wolnej ściany, z drugiej strony ściany pewnie zostawisz 0,5m margines, od kominka odsuniesz jakieś 0,75m więc na TV zostanie 0,75m - to nawet byłoby ok

Chyba metodą forumową muszę sobie wybudowac ten kominek w salonie ze styropianu:D

A mój mąz mówi: czym ty się przejmujesz do kominka to jeszcze tyyyle czasu:/

jedna pompka przy bojlerze jest- ta co pompuje ciepłą wodę do rur

chodzi mi o transport ciepłej wody z kotła do bojlera - na tym odcinku ma być u nas grawitacyjnie i nie wiem, czy to dobrze

W takim razie mam dwie pompki. Jak wrócę z pracy to spróbuję dokładnie się zorientować jak to jest. Ale coś mi się wydaje, że jedna mocna pompka jest do CO a druga do CWU.

hydraulik przychodzi dzisiaj, więc muszę być przygotowana ;)

zacytuję sobie Jareckiego:

Podłączenie kotła z bojlerem zależy od wykonania instalacji, dobrania przekroju rurek i bliskości bojlera od kotła.

Jak bojler jest blisko, to nagrzeje się grawitacyjnie, potrwa to trochę dłużej i w zasadzie tyle.

Wówczas zostawiamy jedną wyższą nastawę C.O. np. 55st.C, aby mieć ciepłą wodę w bojlerze i w zasadzie w tym miejscu myślałbym nad zaworem mieszającym, aby obniżyć temp. na dom, bo się ugotujecie. Wodę do bojlera brać przed wpiętym zaworem (to co na kotle ładuje bojler) a za zaworem regulujemy na dom np. 45-47st.C, bo to da komfortowe warunki bytowe.

Druga opcja to osobna pompa, wówczas jest pewność, że bojler zostanie zawsze nagrzany, ważne, aby w tym wypadku na układzie z pompą ładująca bojler zamontować zawór zwrotny. Takie podłączenie daje możliwość regulacji osobnych temperatur na c.o. i cwu

Ewanz o pompy to musiałabym naszego hydraulika podpytać bo ja się na tym totalnie nie znam, ale tak zerknęłam na fakturę i mam tam 3 pompy buderus 25-40 i pompę cyrkulacyjną weberman'a. My ostatecznie zrezygnowaliśmy na razie z ekogroszku bo się nasłuchałam jaki to mokry i zakamieniony sprzedają i lecimy na pelecie. Nie mogłam ostatnio uwierzyć że to tak fajnie się spala. Z 2 worków popiołu to było tyle jakby 2 papierosy spalić. Nasz hydraulik mówi, że będziemy popiół co 2 tyg wybierać.

Oczywiście z góry dziękuję za fotę kominka co to ma być dzisiaj wieczorem :) Rozmawiałam z naszym panem odkominkowym i mówił że jeśli TV ma być wiszący a nie stojący i od kominka wyjdzie ok pół metra odstępu to estetyczniej będzie jeśli damy 2stronny, na zabudowę kominka licząc tak ok metra zostaje nam jeszcze 2,8m ściany. Jutro na budowie będę rozrysowywała pewnie znowu różne opcje ale zdjęcie poglądowe się przyda. A wiecie że ja nawet kolorową kredę dzieciom podprowadziłam żeby było lepiej poprawki znać? :D

Edytowane przez pumpaluna