klaudiuszozo 29.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ostatnio po węglu z GS mam okropne wspomnienia. Do węgla zostały wrzucone kamienie i płytka aluminowa wielkości 15x15cm. Robiły się paskudne spieki. Zareklamowaliśmy 500kg ekogroszku i dostaliśmy 500kg ekogroszku. Tylko nikt nie pomyślał, że po dostarczeniu węgla kotłownia plywała w wodzie - taki był mokry. I ogólnie byliśmy w plecy kilka dużych wiader wody.Jakieś 150kg węgla. Jeśli macie możliwość to spróbujcie kupić 5 worków u P. Najlepiej zadzwonić wcześniej i poprosić o naszykowanie i później odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 u nas groch był raczej suchy, ale dzieki, postaram się przekonać męża żeby wypróbować od P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 spieki są - to widać jutro zrobię zdjęcie popielnika po pracy na zmniejszonej dmuchawie Ale te spieki nie są tragiczne. Da się je przeżyć. Obecnie mam "Dobry węgiel" ze Zgierza. Latem palił się super, zrobiły się mrozy i w 12h cały piec jest zalepiony. Nawet nie spada na dół, tylko rośnie w góre. Ostatnio mi mój brat zrobił niespodziankę i dosypał tego węgla (ponoć nie wiedział). Dwa razy rozpalałem piec. Raz o 2 w nocy, ale zgasł po godzinie, a potem po 3. Ale musiałem nastawić pracę ślimaka na pół h, żeby wyrzucił te kilka worków tego g*wna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 czy możesz powiedzieć jak masz podłączenie bojlera cwu - grawitacyjnie ( do tego przekonuje nas hydraulik) czy przez pompę ( do tego nas zniecheca, ze niepotrzebnie podnosi koszty) bo my jak te mumie nie wiemy, co powiedzieć ;( zasobnik mamy dwupłaszczowy (wiec bez węzownicy) i hydraulik twierdzi, że wystarczy wymiana wody grawitacyjnie, a znajomy (również hydraulik) uwaza, że szybszą wymiane zimnej wody zapewni nam pompa ( oczywiście poniesiemy dodatkowe koszty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ja mam pompę. Ale na przycisk w kuchni. Taki włącznik jak światło. Jak idę się kąpać to włączam ją i po chwili już mam ciepłą wodę. Wykąpię się to wyłączam, albo i nie Zależy czy mi się chce. Pompę można ustawić na programator czasowy. Np. od 7-8. Potem od 15-17. I znowu od 20-24. Bardzo wkurzające jest jak się człowiek rozbierze i czeka w wannie aż woda zimna zleci i pojawi się ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ja mam taką pompę: http://allegro.pl/hit-pompa-grundfos-25-6-sterownik-st20-gratis-srub-i2066546810.html tylko, że załączana z pilota ręcznego, ewentualnie ciągle właczona. 70W to tyle co 1/4 telewizora LCD. Niby nie dużo, ale za razem też nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 29.01.2012 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dzięki to podgrzewanie grawitacyjne cos nie pachnie mi niczym dobrym dlaczego więc hydraulik namawia tak gorliwie? musze pomysleć o tym jutro tymczasem dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 29.01.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie wiem, może nie chce mu się pompki montować Będzie musiał spuścić wodę z grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Wiem wiem że teraz temat pieca jest dla Ciebie ważniejszy ale zmartwiło mnie to co napisałaś o kominku z boczna szybą My tez mamy ścianę telewizyjno-kominkową, ma ona w całości około 3,5m czyli pewnie też odpada taki z boczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 30.01.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Lukarna - najlepiej jesli miałabyś mozliwość osobiście sprawdzić natężenie emisji ciepła przez szybe może nie ma co przesadzać; pewnie TV nie będzie stał przysunięty do kominka, może też na innej wysokości niż szyba w każdym razie jesli kominek ustawisz przy początku ściany - zabudowa zajmuje ok 1m - to pozostanie ci 2,5m wolnej ściany, z drugiej strony ściany pewnie zostawisz 0,5m margines, od kominka odsuniesz jakieś 0,75m więc na TV zostanie 0,75m - to nawet byłoby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 30.01.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nie wiem, może nie chce mu się pompki montować Będzie musiał spuścić wodę z grzejników. jedna pompka przy bojlerze jest- ta co pompuje ciepłą wodę do rur chodzi mi o transport ciepłej wody z kotła do bojlera - na tym odcinku ma być u nas grawitacyjnie i nie wiem, czy to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 30.01.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Lukarna - najlepiej jesli miałabyś mozliwość osobiście sprawdzić natężenie emisji ciepła przez szybe może nie ma co przesadzać; pewnie TV nie będzie stał przysunięty do kominka, może też na innej wysokości niż szyba w każdym razie jesli kominek ustawisz przy początku ściany - zabudowa zajmuje ok 1m - to pozostanie ci 2,5m wolnej ściany, z drugiej strony ściany pewnie zostawisz 0,5m margines, od kominka odsuniesz jakieś 0,75m więc na TV zostanie 0,75m - to nawet byłoby ok Chyba metodą forumową muszę sobie wybudowac ten kominek w salonie ze styropianu:D A mój mąz mówi: czym ty się przejmujesz do kominka to jeszcze tyyyle czasu:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 30.01.2012 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 metoda forumowa jest oczywiście niezastapiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 30.01.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 jedna pompka przy bojlerze jest- ta co pompuje ciepłą wodę do rur chodzi mi o transport ciepłej wody z kotła do bojlera - na tym odcinku ma być u nas grawitacyjnie i nie wiem, czy to dobrze W takim razie mam dwie pompki. Jak wrócę z pracy to spróbuję dokładnie się zorientować jak to jest. Ale coś mi się wydaje, że jedna mocna pompka jest do CO a druga do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 30.01.2012 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 hydraulik przychodzi dzisiaj, więc muszę być przygotowana zacytuję sobie Jareckiego: Podłączenie kotła z bojlerem zależy od wykonania instalacji, dobrania przekroju rurek i bliskości bojlera od kotła. Jak bojler jest blisko, to nagrzeje się grawitacyjnie, potrwa to trochę dłużej i w zasadzie tyle. Wówczas zostawiamy jedną wyższą nastawę C.O. np. 55st.C, aby mieć ciepłą wodę w bojlerze i w zasadzie w tym miejscu myślałbym nad zaworem mieszającym, aby obniżyć temp. na dom, bo się ugotujecie. Wodę do bojlera brać przed wpiętym zaworem (to co na kotle ładuje bojler) a za zaworem regulujemy na dom np. 45-47st.C, bo to da komfortowe warunki bytowe. Druga opcja to osobna pompa, wówczas jest pewność, że bojler zostanie zawsze nagrzany, ważne, aby w tym wypadku na układzie z pompą ładująca bojler zamontować zawór zwrotny. Takie podłączenie daje możliwość regulacji osobnych temperatur na c.o. i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 30.01.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jarecka bardzo dobrze myśli, zastanawiam się tylko czy przy całkowitym opróżnieniu bojlera nagrzewanie nie będzie trwało zbyt długo, bez pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 30.01.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jarecki z tego co zrozumiałam preferowałby jednak pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 30.01.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ewanz, a sterownik Twojego kotła obsługuje pompę ładującą zasobnik...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 30.01.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ja też tak zrozumiałem, ale ja bardzo chaotycznie piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 30.01.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Ewanz o pompy to musiałabym naszego hydraulika podpytać bo ja się na tym totalnie nie znam, ale tak zerknęłam na fakturę i mam tam 3 pompy buderus 25-40 i pompę cyrkulacyjną weberman'a. My ostatecznie zrezygnowaliśmy na razie z ekogroszku bo się nasłuchałam jaki to mokry i zakamieniony sprzedają i lecimy na pelecie. Nie mogłam ostatnio uwierzyć że to tak fajnie się spala. Z 2 worków popiołu to było tyle jakby 2 papierosy spalić. Nasz hydraulik mówi, że będziemy popiół co 2 tyg wybierać. Oczywiście z góry dziękuję za fotę kominka co to ma być dzisiaj wieczorem Rozmawiałam z naszym panem odkominkowym i mówił że jeśli TV ma być wiszący a nie stojący i od kominka wyjdzie ok pół metra odstępu to estetyczniej będzie jeśli damy 2stronny, na zabudowę kominka licząc tak ok metra zostaje nam jeszcze 2,8m ściany. Jutro na budowie będę rozrysowywała pewnie znowu różne opcje ale zdjęcie poglądowe się przyda. A wiecie że ja nawet kolorową kredę dzieciom podprowadziłam żeby było lepiej poprawki znać? Edytowane 30 Stycznia 2012 przez pumpaluna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts